Τη δική της απάντηση στα επιχειρήματα του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κ. Μασσέλου για το κόστος των data στην κινητή τηλεφωνία, όπως παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνέντευξή του, δίνει η φινλανδική Rewheel, που είχε πραγματοποιήσει και την πολυσυζητημένη έρευνα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σε ανοικτή επιστολή του διευθύνοντος εταίρου της Rewheel Αντ. Δρόσσου προς τον κ. Μασσέλο επαναλαμβάνεται πως «οι ελληνικές τιμές δεδομένων κινητής τηλεφωνίας εξακολουθούν να είναι οι ακριβότερες και η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο ουραγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα».
Ο κ. Μασσέλος είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» πως «οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών δεν είναι μόνο οι τιμές», ενώ είχε αμφισβητήσει τη μεθοδολογία της Rewheel. Εφτασε, μάλιστα, μέχρι του σημείου να υποστηρίξει εμμέσως πλην σαφώς πως οι Ελληνες καταναλωτές δεν χρειάζονται και τόσα πολλά data στην κινητή, γιατί τα σπαταλούν σε social media και βίντεο! Κατά τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, «το 65% των δεδομένων που διακινούνται πάνω από τα δίκτυα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, σε παγκόσμια κλίμακα, αφορά στην κατανάλωση video (streaming) περιεχομένου, ενώ επιπλέον ένα 20% των GBs μας «πηγαίνει» σε social media. Δεν βλέπω κάποια παραγωγική σύνδεση εδώ, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό "ψηφιακό καύσιμο" της οικονομίας».
Τέλος, ο κ. Μασσέλος είχε υποστηρίξει πως στα πακέτα για περιορισμένο όγκο δεδομένων (μόλις 2-3 Gb τον μήνα), η Ελλάδα έχει τιμές κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.
Στην ανοικτή επιστολή της Rewheel αναφέρεται πως «οι τιμές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα πακέτων που περιλαμβάνουν μικροσκοπικό (άνευ αξίας) όγκο δεδομένων είναι πράγματι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, οι τιμές κινητής τηλεφωνίας πακέτων που περιλαμβάνουν μέτριο, επαρκή ή απεριόριστο όγκο δεδομένων είναι πολύ υψηλότερες στην Ελλάδα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Στη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατατάχθηκε το 2019 ως η 18η και η 25η ακριβότερη αγορά σε πακέτα τα οποία περιλαμβάνουν μικροσκοπικό όγκο δεδομένων (0,5 και 1 GB). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέταξε την Ελλάδα ως την ακριβότερη αγορά σε πακέτα τα οποία περιλαμβάνουν μέτριο όγκο δεδομένων (π.χ. στα 2 GB, στα οποία θέλετε να στρέψετε την προσοχή σας, αλλά και στα 5, 10 και 20 GB)».
Κατά τη Rewheel, «η άποψη του προέδρου της ΕΕΤΤ πως η κατανάλωση video streaming και social media δεν έχουν παραγωγική σύνδεση με την ψηφιακή οικονομία είναι λανθασμένη και αναχρονιστική». Προσθέτει πως «το video streaming και social media μέσω δικτύων ευρωζωνικής κινητής σύνδεσης είναι δύο κεντρικές εφαρμογές της ψηφιακής ψυχαγωγίας (entertaiment) και επικοινωνίας (communication). Η ψυχαγωγία και η επικοινωνία με τη σειρά τους είναι δύο από τους κύριους πυλώνες δημιουργίας αξίας/εσόδων της ψηφιακής οικονομίας. Σχεδόν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επικεντρώνουν τα προγράμματά τους στη χρήση video και social media τα τελευταία τρία χρόνια».
Επιπλέον, «στην εποχή της Covid-19, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων και όλοι οι φοιτητές και οι μαθητές αναγκάστηκαν να δουλέψουν και να μελετήσουν εξ αποστάσεως. Η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση δεν είναι κάτι προσωρινό. Πολλές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας όπως το Twitter και πολλά φημισμένα πανεπιστήμια έχουν είδη ανακοινώσει μόνιμες εξ αποστάσεως πρακτικές εργασίας και εκπαίδευσης».
«Η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση (παραγωγικότητα) απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του cloud networking και video conferencing οποτεδήποτε και οπουδήποτε (anytime anywhere). Η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του cloud networking και video conferencing οποτεδήποτε και οπουδήποτε υποδηλώνει τη δυνατότητα χρήσης απεριόριστων ή πρακτικά απεριόριστων (>100 GB) δεδομένων, σε τιμές οι οποίες πρέπει να είναι προσιτές σε σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις και σε σχεδόν όλους τους καταναλωτές».
Η επιστολή καταλήγει πως «δυστυχώς, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι Έλληνες καταναλωτές ενδέχεται, με τις ευλογίες της ΕΕΤΤ, να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό καθεστώς ψηφιακής νηστείας (2 - 3 GB), εφόσον ο πρωθυπουργός της χώρας τελικώς αποφασίσει να μην εφαρμόσει τις "καθαρές λύσεις" που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2019, μιλώντας στο συνέδριο Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ».