Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Star και την Μάρα Ζαχαρέα. Αν και είπε ότι δεν είναι έτοιμος να γίνει περισσότερο ακριβής καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το δημοσιονομικό περιθώριο και τα χρήματα που θα έχουμε λάβει από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στο συγκεκριμένο πεδίο. Διεμήνυσε ότι θα υπάρχει προφανώς και άλλο πακέτο φοροελαφρύνσεων και ότι «η βασική κυβερνητική πολιτική μείωσης των φόρων ισχύει στο ακέραιο».
Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχει αλλάξει ο κεντρικός πυρήνας εκσυγχρονισμού της χώρας», μπορεί -όπως είπε- να γίνονται κάποιες προσαρμογές αλλά «η βασική μεταρρυθμιστική διάθεση παραμένει ενισχυμένη».
Ο κ. Μητσοτάκης « φωτογράφησε» με τις απαντήσεις του την εκτίμηση ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί ξανά να περάσει οριζόντιο lockdown.Όπως είπε, «το δεύτερο κύμα θα είναι διαφορετικό. Θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, τόσο σε ότι αφορά τον πληθυσμό και την υιοθέτηση μέτρων αποστασιοποίησης, όσο και σε επίπεδο συστήματος υγείας. Θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα, ενώ μπορεί να υπάρχει και εμβόλιο. Παράλληλα, θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο έξυπνα, τα lockdown να μην είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα, όπου εντοπιστεί πρόβλημα».
Αυτό που ανακτήθηκε, όπως είπε, «ήταν η εμπιστοσύνη στις κοινωνικές, διαπροσωπικές σχέσεις και σε αυτές του οργανωμένου κράτους και της Πολιτείας. Το Κράτος ήταν εδώ, παρόν και μερικές φορές εξέπληξε με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά του. Όλα ήταν δρομολογημένα, απλά πατήσαμε το κουμπί του επιταχυντή», σημείωσε.
«Κάναμε μια δύσκολη δουλειά για να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα», τόνισε οκ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στον τουρισμό, είπε ότι «θα ανοίξουμε σταδιακά» και σημείωσε ότι «προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε πέντε εβδομάδες από τώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανοίξουμε για τον Τουρισμό και θα κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ. Είμαστε πολλοί αισιόδοξοι για αυτή την επιλογή», ανέφερε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το δίλημμα υγεία ή ανάπτυξη, δεν είναι πραγματικό αφού, όσο γρηγορότερα ελεγχθεί το υγειονομικό θέμα, τόσο γρηγορότερα θα έρθει η ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι ήταν σωστό βήμα το άνοιγμα των δημοτικών παρότι η κοινή γνώμη φαίνεται να δυσπιστεί.
Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή άμεσου ανασχηματισμού. «Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο; Η κοινωνία περιβάλλει με εμπιστοσύνη την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά γιατί πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Πήρα εντολή τετραετίας, προέκυψε κρίση, αλλά ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ίδιος. Τώρα μάλιστα είμαστε πιο ισχυροί πολιτικά από τις 7 Ιουλίου πέρυσι. Θα ήταν τελείως ανεύθυνο να πάμε σε εκλογές». Όσο για τον ανασχηματισμό, είπε ότι «κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά όχι επί του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά», σημείωσε και τάχθηκε κατά των κινήσεων «που πηγαίνουν κόντρα στην λογική των πραγμάτων».
Ερωτηθείς αν τον φοβίζουν οι επιπτώσεις στην μεσαία τάξη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε προβληματισμένος. «Δεν εξωραίζουμε την εικόνα, σίγουρα όμως βοηθήσαμε γρήγορα και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε. Δεν πρέπει να μπούμε σε μια πλειοδοσία ανέξοδων παροχών. Αν υπάρχουν προτάσεις που είναι τεκμηριωμένες, είμαι πρόθυμος να συζητήσω», είπε.
Σχετικά με την ανεργία, όπως είπε, «πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό, ξεκινάμε από το ναδίρ, από το μηδέν και χτίζουμε. Δεν πιστεύω ότι θα είναι απόλυτη καταστροφή. Με τα εργαλεία που δώσαμε και στους ξενοδόχους θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία, πρέπει και αυτοί να κάνουν το καθήκον τους και να πάρουν το ρίσκο τους. Όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη και να μοιραστεί η ζημιά, το κράτος περισσότερο, στη συνέχεια ο επιχειρηματίας και ένα μικρό μερίδιο ο εργαζόμενος».
Η Ευρώπη συνολικά, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, «έχει κινηθεί γρήγορα σε σχέση με άλλες κρίσεις, η ΕΚΤ έδωσε άμεσα ρευστότητα, ήρθησαν οι περιορισμοί των πλεονασμάτων, για φέτος και του χρόνου τουλάχιστον. Διεκδικούμε το μεγαλύτερο δυνατόν ποσό», τόνισε και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 10%.
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και την υπόθεση στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Δεν συνέβη τίποτα που να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης, την οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί και η αντιπολίτευση. Τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα βάσει της συνθήκης της Λοζάνης. Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό ότι η κοίτη του Έβρου μετακινείται, η συνοριακή γραμμή όμως όχι. Δεν μπήκαν τούρκου στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος. Αναφαίρετο δικαίωμά μας να κτίσουμε τον φράχτη στο νότιο τμήμα, θα το κάνουμε, έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Θα γίνει εντός του ελληνικού εδάφους, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε το έδαφός μας», σημείωσε.