"Το μέτρο που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το νέο πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου, ήταν προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού. Όμως από την ανακοίνωση μέχρι την υλοποίηση του μεσολαβεί μία τεράστια απόσταση, όπως με πόνο αντιλαμβάνονται όσοι επιχειρούν να υπαχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κοινή γραμμή κυβέρνησης και τραπεζών, με αποτέλεσμα να είναι ένα μέτρο εξαιρετικά περιορισμένης εφαρμογής".
Αυτά αναφέρει με ανακοίνωση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου και συνεχίζει:
"Κανείς όμως δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα στήριξης. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που είναι αναγκαία η παροχή ρευστότητας σε όλη την αγορά με οριζόντιες παρεμβάσεις και χωρίς περιορισμούς προκειμένου να αντέξουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, παρατηρούνται σημαντικές δυσλειτουργίες στην υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
Συγκεκριμένα, ενώ είχε ανακοινωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα είναι άμεσες και χωρίς περιττή γραφειοκρατία οι διαδικασίες χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ουσιαστικά «ακυρώνουν» το μέτρο.
Πώς μπορεί να ερμηνευθεί άραγε η τακτική ορισμένων συνεργαζόμενων τραπεζών, να θέτουν μεταξύ των προϋποθέσεων χορήγησης αυτών των δανείων την προσκόμιση βεβαιώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας; Και ειδικά όταν δεν είχε γίνει ουδεμία αναφορά στην αναγκαιότητα των συγκεκριμένων βεβαιώσεων. Από αυτή και μόνο την προϋπόθεση, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί. Ακόμα και για όσους όμως πληρούν τις προϋποθέσεις, χάνεται πολύτιμος χρόνος γιατί το σύστημα taxisnet παρουσιάζει αναμενόμενη καθυστέρηση στην ενημέρωση των εκκαθαρισμένων οφειλών. Η συνέπεια είναι η εξόφληση των οφειλών να μην αποτυπώνεται εγκαίρως στο σύστημα, κι ως εκ τούτου να παρεμποδίζεται η χορήγηση ασφαλιστικής/φορολογικής ενημερότητας. Άρα δεν μπορεί να προχωρήσει η δανειοδότηση αυτών των επιχειρήσεων και χωρίς να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης.
Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας είναι η εξάρτηση της χορήγησης ή μη αυτών των κεφαλαίων κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου, από την παροχή εμπράγματης ασφάλειας (πχ προσημείωσης υποθήκης, ακόμα και στην πρώτη κατοικία) ή εξασφάλισης με χρήματα (cash collateral). Πρόκειται για προϋπόθεση τελείως αδικαιολόγητη και που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τον σκοπό του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτό το «μπέρδεμα» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες μικρομεσαίους οι οποίοι αγωνίζονται για την επαγγελματική τους επιβίωση. Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, η στήριξη που παρέχεται προς πληττόμενους πρέπει να είναι άμεση και χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, γιατί πολύ απλά σε λίγο θα είναι περιττή αφού δεν θα υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις".