Διπλά βάρη στο φετινό ΑΕΠ βλέπει η Citigroup και θεωρεί πιθανή τη σημαντική μείωση των τουριστικών ροών κατά τους επόμενους μήνες, αφού η έκρηξη του κορωνοϊού θα επηρεάσει πιθανώς την Ελλάδα περισσότερο από ό,τι άλλες χώρες.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν λαμβάνονται υπόψη οι άμεσες και οι έμμεσες συνδέσεις του στην εγχώρια οικονομία. Η συρρίκνωση της οικονομίας είναι πιθανό να συνεχιστεί και το καλοκαίρι, μεταφέροντας το ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος και στο τρίτο τρίμηνο, εκτιμάει η αμερικανική τράπεζα. Αναθεωρεί συνεπώς την πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2020 στο -1,4% από +2,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα ή -4% μεταβολή. Αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους και το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2021 από 2,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.
Το πλεόνασμα και οι τράπεζες
Η νίκη του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019 σημαίνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με μόλις πριν από δύο χρόνια, όπως επισημαίνει και σε αυτή τη μηνιαία έκθεσή της η Citigroup.
Μία από τις συνέπειες της βελτιωμένης αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί τη μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού της στόχου (ύψους 3,5% του ΑΕΠ) με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, για πρώτη φορά μετά το τέλος της διάσωσης το 2018. Οι συζητήσεις προβλέπουν αισθητά μικρότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 2,25% του ΑΕΠ. Η ευελιξία αυτή μπορεί να αυξηθεί υπό το πρίσμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Ακόμη και πριν από την έξαρση του ιού, τα σχέδια για στήριξη στις εγχώριες τράπεζες από την κυβέρνηση να «ξεφορτώσουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να διευκολύνουν την εγχώρια ρευστότητα προοδευτικά.
Η δυνητική ανάπτυξη παραμένει ασθενής
Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και είναι απίθανο να υπερβεί το 1% ετησίως, δεδομένων των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων και των επί του παρόντος πολύ χαμηλών ποσοστών αποταμίευσης των νοικοκυριών, επιμένει η Citigroup. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες μεταρρύθμισης και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό,τι σε άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής. Οι εσωτερικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν περίπου 65% από το 2007. Ο δρόμος προς την αειφόρο ανάπτυξη και η σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ανησυχητική.
Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης εξακολουθούν να είναι σημαντικές
Όταν επιλυθεί τελικά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ικανότητα του πρωθυπουργού να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για τις φορολογικές περικοπές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία του να αντιμετωπίσει άλλα πολιτικά δύσκολα εμπόδια -ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις μικρής κλίμακας για να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ένας άλλος γύρος περικοπών των συντάξεων μπορεί επίσης να καταστεί αναγκαίος για την ελευθέρωση κάποιου δημοσιονομικού χώρου, προβλέπει η Citigroup. Συνολικά, η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά τον κύριο χρηματοδοτικό δίαυλο για την οικονομία.