Παράταση των 4 μηνών αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Απαιτείται ατομική και συλλογική συνείδηση, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία θα είναι πιο σημαντικές από ό,τι είχε εκτιμήσει η κυβέρνηση αρχικά. «Πολύ πιο βαθιές και έντονες επιπτώσεις στην οικονομία αλλά θα είναι παροδικές», είπε ο υπουργός. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη θα γυρίσει από ανάπτυξη περίπου +1 σε ύφεση -1, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Αντίστοιχες θα είναι οι επιπτώσεις και στην Ελλάδα απλά θα παραμείνουν σε θετικό ρυθμό. Πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και μαζικά αλλά όχι να κατρακυλήσουμε στο παρελθόν.», τόνισε.
Όπως είπε ο υπουργός έχει δοθεί προτεραιότητα στο σύστημα δημόσιας υγείας, εκτιμώντας ότι «θα φτάσουμε εκτός προϋπολογισμού».
«Παράλληλα, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που σήμερα θα εκδοθεί θα ενισχυθεί και η ΓΓΠΠ», συμπλήρωσε, λέγοντας πως έχει δοθεί επίσης βοήθεια από το υπουργείο οικονομικών και στην κυβέρνηση για την ενημέρωση του πολίτη.
Επιχειρήσεις που έκλεισαν
Σχετικά με τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, ο υπουργός είπε πως «στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε προχτές δε μιλάμε μόνο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και για αυτές που θα έχουν πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου».
Θα παραμείνουν ανοιχτοί στον χρόνο αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας πως ξεκίνησαν δίνοντας αναστολή 4 μηνών αλλά όσο διαρκεί η κρίση υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης.
Μέσα σε δύο βδομάδες θα υπάρχουν σχετικές υπουργικές αποφάσεις για όλες τις επιχειρήσεις, δήλωσε.
Αυτό θα αφορά:
- Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
- Αναστολή πληρωμών δόσεων για όλες τις ρυθμίσεις που έχει κάνει ο επιχειρηματίας
Βρίσκονται επίσης, σε συνεννοήσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως είπε ο υπουργός, για αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες.
Αναφερόμενος στο αυριανό Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια προστατευτική ασπίδα για την υγεία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. Δήλωσε ότι η Ελλάδα διεκδικεί να ισχύσει για εμάς ό,τι θα ισχύσει και για τις άλλες χώρες στους δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα οι δαπάνες που θα γίνουν σχετικά με τους τρεις παραπάνω τομείς να εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό του καινούριου δημοσιονομικού στόχου. Συγκεκριμένα, θα ζητήσει την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού και αυτών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.