Μόνιμα χαρακτηριστικά και όχι συγκυριακή τάση τείνει να προσλάβει η μείωση της ταξιδιωτικής κίνησης από τη Ρωσία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το 2019 η Ελλάδα υποχώρησε ακόμα μια θέση στην κατάταξη των δέκα δημοφιλέστερων προορισμών των Ρώσων και βρίσκεται, πλέον, μια θέση πριν την έξοδο από το Τοπ 10.
Τη χρονιά που πέρασε, η Ελλάδα μέτρησε 611,8 χιλιάδες ταξίδια Ρώσων, καταγράφοντας μείωση 9%. Τη μεγαλύτερη μεταξύ των ανταγωνιστών της πρώτης δεκάδας. Ενδεικτικό της κατρακύλας που καταγράφει η Ελλάδα στη ρωσική αγορά είναι το γεγονός πως την προσπέρασε η Κύπρος, αν και η τελευταία κατέγραψε μείωση 1% έναντι του 2018.
Ας σημειωθεί, ωστόσο, πως στα στοιχεία των ρωσικών αρχών δεν προσμετρώνται τα ταξίδια Ρώσων που κατευθύνονται στην Ελλάδα μέσω τρίτων χωρών. Κάτι τέτοιο, όμως, ισχύει για όλους τους προορισμούς.
Παράγοντες της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς αλλά και ρωσική πηγή σημειώνουν πως στην πλειονότητά τους δεν προκύπτει τέτοια κάμψη. Έτσι πιθανολογούν πως η καταγραφόμενη πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα λιγότερα ταξίδια που πραγματοποίησαν μεμονωμένοι Ρώσοι ταξιδιώτες.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία ηχούν καμπανάκι για την άμεση ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες, προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική τάση.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε Μέκκα διακοπών για τους Ρώσους. Το 2019, μάλιστα, κατέγραψε αύξηση 17,7% φθάνοντας στα 5,3 εκατ. ταξίδια Ρώσων. Η αύξηση μεταφράζεται σε περίπου 80 χιλιάδες περισσότερα ταξίδια Ρώσων στην εξ ανατολών γείτονα.
Μεγάλη κερδισμένη του 2019 στην αγορά της Ρωσίας ήταν η Ιταλία. Ενώ οι αφίξεις Ρώσων στην Ελλάδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, στο ίδιο διάστημα η γειτονική μας χώρα μπήκε στην πρώτη δεκάδα δημοφιλέστερων προορισμών των Ρώσων την τελευταία τριετία. Ποτέ όμως δεν κατάφερε να σκαρφαλώσει ψηλότερα από την έκτη θέση της κατάταξης. Μέχρι πέρυσι, οπότε εκτινάχθηκε στη δεύτερη θέση καθώς κατέγραψε 966,9 χιλιάδες ταξίδια Ρώσων επισκεπτών, σημειώνοντας αύξηση 20%. Παράγοντες της ρωσικής αγοράς εκτιμούν πως η Ιταλία θα δώσει μάχη τα επόμενα χρόνια με την Κίνα και την Ταϊλάνδη για μια θέση στην πρώτη τριάδα της κατάταξης των δημοφιλέστερων προορισμών των Ρώσων.
Η Κίνα βρέθηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης των προορισμών σκαρφαλώνοντας τρεις θέσεις ψηλότερα από πέρυσι. Το 2019 οι Ρώσοι πραγματοποίησαν 929,9 χιλιάδες ταξίδια προς την Κίνα. Κύριο πόλο έλξης γι’ αυτούς αποτέλεσε η Χαϊνάν, η οποία μετατράπηκε πέρυσι σε τουριστική «αποικία» Ρώσων, οι οποίοι ήταν οι κύριοι πελάτες της χερσονήσου-θερέτρου στη θάλασσα της νότιας Κίνας.
Τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός των Ρώσων ήταν πέρυσι η Ταϊλάνδη, η οποία το 2018 βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Την τουριστική «μητρόπολη» της νοτιοανατολικής Ασίας είχαν ως προορισμό 822,7 χιλιάδες ταξίδια Ρώσων, καταγράφοντας μείωση 3,4% σε σύγκριση με το 2018.
Η Ισπανία υποχώρησε στην πέμπτη θέση της κατάταξης το 2019 ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση. Παρά το γεγονός πως προσέλκυσε 821,9 χιλιάδες ταξίδια Ρώσων, καταγράφοντας άνοδο 5,3%, μεγαλύτερη από εκείνη που σημείωσε το 2018 σε σύγκριση με το 2017 (2%).
Από την έβδομη στην έκτη θέση της κατάταξης ανέβηκε η Γερμανία, η οποία παραμένει σταθερά στο Τοπ 10 των δημοφιλέστερων προορισμών των Ρώσων. Στη χώρα κατευθύνθηκαν πέρυσι 755,6 χιλιάδες ταξίδια Ρώσων, καταγράφοντας υπερδιπλάσια αύξηση (9,3%) σε σύγκριση με την άνοδο που σημειώθηκε το 2018 έναντι του 2017.
Λιγότερο ελκυστικά ήταν για τους Ρώσους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία βρέθηκαν στην έβδομη θέση της κατάταξης, υποχωρώντας δύο θέσεις από το 2018. Τη χρονιά που πέρασε, 755,1 χιλιάδες ταξίδια Ρώσων είχαν προορισμό τα Εμιράτα, σχεδόν όσα και την αμέσως προηγούμενη χρονιά (+1%).
Στην όγδοη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών των Ρώσων, με άνοδο μιας θέσης, βρέθηκε η Κύπρος. Η Μεγαλόνησος ξεπέρασε την Ελλάδα αφού ήταν ο προορισμός 655,1 χιλιάδων ταξιδιών Ρώσων, αν και κατέγραψε μείωση 1% έναντι του 2018.
Την πρώτη δεκάδα προορισμών του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας για το 2019 έκλεισε η Τυνησία. Σ’ αυτήν κατευθύνθηκαν 552,1 χιλιάδες ταξίδια Ρώσων. Το ταξιδιωτικό ρεύμα, μάλιστα, παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2018 (-0,4%).