Μεγάλες ευκαιρίες δανεισμού για τις ελληνικές εταιρείες βλέπει η Citi

Η εξάλειψη του κινδύνου χώρας έχει ευεργετικές συνέπειες στις προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια, εκτιμούν στελέχη της αμερικανικής τράπεζας. Η εικόνα στα εταιρικά ομόλογα και οι συγκρίσεις.

Μεγάλες ευκαιρίες δανεισμού για τις ελληνικές εταιρείες βλέπει η Citi

Εξαιρετική συγκυρία για τις ελληνικές εταιρείες να επωφεληθούν από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και να «σηκώσουν» φθηνή ρευστότητα, εκδίδοντας εταιρικά ομόλογα, αναδεικνύεται η σημερινή. Κι αυτό διότι εκτός του ότι πλέον δανείζονται περίπου με τους ίδιους όρους που αντλούν χρήμα ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντίστοιχης πιστοληπτικής διαβάθμισης -καθώς ο κίνδυνος χώρας έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί-, η ζήτηση για εγχώριους τίτλους αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, δεδομένου του περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, κερδισμένοι είναι τόσο οι δανειζόμενοι, εν προκειμένω οι ελληνικές εταιρείες, όσο και οι διεθνείς επενδυτές, με τους τελευταίους να εξασφαλίζουν την πολυπόθητη θετική απόδοση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων διαβάθμισης ΒΒΒ, που έχει ιστορικό υψηλό δεκαετίας το 8,24% και ιστορικό χαμηλό, 0,91%. Το τρέχον επιτόκιο της συγκεκριμένης βαθμίδας είναι σήμερα στο 0,97%. Συγκριτικά, το δεκαετές γερμανικό ομόλογο τελεί τώρα υπό διαπραγμάτευση στο -0,39%, δηλαδή οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν, με το υψηλό δεκαετίας στο 3,49% και ιστορικό χαμηλό δεκαετίας στο -0,71%.

Αξιοσημείωτο είναι όπως επεσήμαναν χθες στο περιθώριο συνάντησης ο Paul Simpkin, Citi Chairman of EMEA Leveraged Finance και ο Αιμίλιος Κυριάκου, Διευθύνων Σύμβουλος Citi Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, το γεγονός ότι τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα δεν έχουν πλέον κανένα ρίσκο συγκριτικά με τους αντίστοιχους τίτλους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης και ότι δεν επηρεάζονται από την προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Οι επενδυτές που τοποθετούνται σε αυτά, τα επιλέγουν με βάση τα αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια των στοιχείων ενεργητικού, της προ φόρων και τόκων κερδοφορίας (EBIDTA), αλλά και της εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Σήμερα, σχολιάζουν τα ανώτατα στελέχη της Citi, η διεθνής επενδυτική κοινότητα στρέφει το βλέμμα στα εταιρικά ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων, αναζητώντας καλές ευκαιρίες. 

Tο κόστος έκδοσης και το ύψος των κεφαλαίων

Είτε πρόκειται για ελληνικά εταιρικά ομόλογα, είτε για γαλλικά ή γερμανικά, η τιμολόγηση και το κόστος έκδοσης δεν διαφέρει. Λόγω της μεγάλης ρευστότητας στην ευρωζώνη, το περιθώριο επένδυσης σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα είναι απεριόριστο και σε πολλές περιπτώσεις, η ζήτηση πολλαπλάσια της έκδοσης. Εξάλλου, η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος της χώρας από τη δεκαετή κρίση είναι ορατή στους ξένους θεσμικούς.

Να σημειωθεί ότι το ελάχιστο ποσό για την έκδοση διεθνών εταιρικών ομολόγων είναι τα 250 εκατ. ευρώ και αυτό από μόνο του «περιορίζει» τις ελληνικές επενδυτικές επιλογές, καθώς οι ελληνικές εταιρείες είναι κατά κύριο λόγο μικρού μεγέθους. Οι περισσότερες εταιρείες προχώρησαν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων του μίνιμουμ ύψους (Aegean Airlines,) ή λίγο παραπάνω (π.χ. 260 εκατ. ευρώ της Frigoglass), με εξαιρέσεις τον ΟΤΕ, την Coca Cola Hellenic και τον Μυτιληναίο (500 εκατ. ευρώ) ή τον όμιλο Ελλάκτωρ (600 εκατ ευρώ).

Χαμηλά επιτόκια

Όσο υπάρχει ρευστότητα στις αγορές και η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκιά της σε χαμηλά επίπεδα, τόσο θα είναι ευνοϊκό το περιβάλλον για έκδοση εταιρικών ομολόγων. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο ώστε να φτάσει να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Citi είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμη.

Οπως υπογραμμίζει ο Αιμίλιος Κυριάκου, αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία η άντληση ρευστότητας σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες στην Ελλάδα, προσθέτει, υπερτονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει διαφοροποίηση ελληνικών και διεθνών εταιρειών, καθώς η όποια κατανομή γίνεται ανά κλάδο. Αυτό που κοιτάνε επί της ουσίας οι επενδυτές είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και οι ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow). Ως προς τους κλάδους δραστηριοτήτων, προτεραιότητα δείχνουν οι επενδυτές στον χώρο της ενέργειας (Ανανεώσιμες Πηγές), στον Τουρισμό, στις υποδομές (αεροδρόμια), logistics, κ.ά.

Με τη Citi… πήγε η Ελλάδα στις ΗΠΑ

Αναφερόμενοι στην εμπειρία της Citi, τόσο ο Paul Simpkin όσο και ο Αιμίλιος Κυριάκου επεσήμαναν ότι ήταν η πρώτη διεθνής τράπεζα που «επέτρεψε» την έξοδο ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με τη ΦΑΓΕ το 1997. Τρία χρόνια αργότερα, η γαλακτοβιομηχανία σταμάτησε να στέλνει το γιαούρτι Total αεροπορικώς και προχώρησε στην ίδρυση εργοστασίου στις ΗΠΑ. Την ίδια εκείνη χρονιά, η Citi μεσολάβησε για λογαριασμό της τηλεόρασης του AΝΤ1 να αντλήσει ρευστότητα από την αμερικανική κεφαλαιαγορά, εκδίδοντας εταιρικά ομόλογα και προχωρώντας παράλληλα σε IPO (listed στο Nasdaq).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v