Βρυξέλλες ανταπόκριση,
Την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε σήμερα, όπως αναμένονταν το Eurogroup.
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους συμμετέχοντες η καλή πορεία της οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η θετική δυναμική και αποφασίστηκε η αποδέσμευση του 2ου πακέτου μέτρου ελάφρυνσης ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ»
Ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι η αποδέσμευση έγινε χωρίς όρους προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλιότερα, και με βάση την πιο θετική αξιολόγηση της οικονομίας μέχρι σήμερα.
Για πρώτη φορά, πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός, αναδείχθηκε και καταγράφηκε το ζήτημα των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς και αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
«Η ελληνική οικονομία προχωράει προς την πλήρη κανονικοποίηση, καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στήριξη αδυνάμων και μεσαίας τάξης και ισχυροποίηση χώρας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πηγές του Eurogroup, στο πρώτο προσχέδιο της ανακοίνωσης δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρόταση για την χρήση των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς. Μπήκε όμως στο δεύτερο με τους απαραίτητους «αστερίσκους», βεβαίως. Δηλαδή, η αποσαφήνιση για το πότε, πως και σε ποια έργα θα έρθει μετά από συνεννόηση της Αθήνας με τους θεσμούς και μετά από νέα έγκριση του EuroworkingGroup, ακολούθως του Eurogroup και με την έγκριση των πέντε εθνικών κοινοβουλίων της ευρωζώνης, πρώτα απ’ όλα της Γερμανίας.
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι το Eurogroup με αυτή την εντολή, δίνει και τυπικά το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους θεσμούς για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια:
1. Πρέπει να βρεθούν ώριμα επενδυτικά έργα που θα απορροφήσουν τα κονδύλια.
2. Η απόφαση για το ποσοστό που θα χρησιμοποιηθεί από τα κέρδη των ομολόγων για επενδύσεις (όχι μόνο κρατικές) θα ληφθεί μετά από διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
3. Τα έργα που θα λάβουν την χρηματοδότηση θα πρέπει να συναποφασίσουν με τους θεσμούς. Δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα έχει τον πλήρη έλεγχο για το πώς θα δοθούν τα κονδύλια αυτά.
4. Το επικρατέστερο σενάριο που ήδη συζητείται είναι εάν δεν υπάρχει απορρόφηση των κονδυλίων από τα κέρδη σε επενδύσεις εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα αυτά θα διοχετεύονται στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
5. Η διοχέτευση σε επενδύσεις αναμένεται να γίνεται με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο χωρίς να επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα.
6. Δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς ως προς το επενδυτικό κομμάτι.
Η εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να περάσει πρώτα από τα πέντε εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 μέρες. Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει να μπουν και τα 767 εκατομμύρια στο επενδυτικό πλάνο.
Η δήλωση Σταϊκούρα
«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί. Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα. Αυτή η απόφαση εδράζεται στην θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις.
Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ελληνική οικονομία προχωράει. Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας».