Βρυξέλλες ανταπόκριση
Να ισορροπήσει μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές της και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού καλείται το οικονομικό επιτελείο.
Τόσο οι αξιωματούχοι του EwG, όσο και οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα βάζουν στο μικροσκόπιο τις υποχρεώσεις της χώρας μας, χωρίς, όπως χαρακτηριστικά μας μετέφερε αξιωματούχος που λαμβάνει μέρος στη συζήτηση «να επηρεάζονται από το επικοινωνιακό κομμάτι».
Οι τόνοι επισήμως παραμένουν χαμηλοί, λόγω των αυξημένων κινδύνων στην ΕΕ εντός, όμως, της αίθουσας οι συζητήσεις παραμένουν πιεστικές για την Ελλάδα καθώς κανένας εταίρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να χαλαρώσει πολύ το σχοινί.
Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε μία σειρά από ζητήματα:
1. Οι προβλέψεις (projections) να γίνονται στη βάση των μετρήσεων της Eurostat, καθώς η Ελλάδα επιμένει να προσδοκά πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εαν οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα και η δημοσιονομική πολιτική. Πόσο μάλλον αν τελικά επιβεβαιωθεί το πολύ πιο απαισιόδοξο ΔΝΤ.
2. Οι επενδύσεις παραμένουν ακόμα... ζητούμενο. Οι εταίροι επαναλαμβάνουν ότι χωρίς την πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια δεν μπορούν να έρθουν ξένοι επενδυτές και τους απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το σχέδιο Ηρακλής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στο σύνολό του το πρόβλημα.
3. Η συζήτηση για μειώσεις των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά, μπορεί μεν να ανοίγει επικοινωνιακά από την κυβέρνηση, όμως, ήδη ο κ. Σταικούρας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εταίροι του έχουν βάλει ένα χρονικό περιθώριο μέσα στο 2020 προκειμένου να πειστούν για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καθώς κάποιες μεταρρυθμίσεις αργούν.
4. Υπάρχει επίσης και η απορία γιατί η χώρα μας ζητάει μέρος των κερδών από τα κρατικά ομόλογα να πάει σε επενδύσεις από τη στιγμή που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει «κουτσουρευτεί» σημαντικά, «κόλπο» που χρησιμοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα μείωσης των δημοσίων δαπανών. Σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση φαίνεται να μετατίθεται για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
5. Εξηγήσεις ζητήθηκαν για την εξαγγελία «μετρητά και στο χέρι», δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση.
6. Η κατανομή του κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα θα πρέπει να δοθεί στις ασθενέστερες τάξεις μετά από συνεννόηση με τους εταίρους.
Το 2020 θεωρείται για την Ελλάδα η πιο κρίσιμη χρονιά που θα βάλει, ή όχι, το απαραίτητο λιθαράκι για μια πιο ευνοϊκή εξέλιξη των απαιτήσεων της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το φορολογικό σχέδιο μπορούν να αναπροσαρμοστούν ανάλογα στην επόμενη αξιολόγηση εάν παρατηρηθούν αποκλίσεις.