Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ατσαλάκωτος» από την Thomas Cook ο τουρισμός τον Σεπτέμβριο

Ανεπηρέαστος από το λουκέτο στον Thomas Cook παρέμεινε τον Σεπτέμβριο ο ελληνικός τουρισμός. Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις εισπράξεις από Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία. Τον Οκτώβριο αναμένονται να αποτυπωθούν οι όποιες συνέπειες.

«Ατσαλάκωτος» από την Thomas Cook ο τουρισμός τον Σεπτέμβριο

Υπομονή ένα μήνα! Στα μεγέθη Οκτωβρίου του ελληνικού τουρισμού που θα δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο θα αποτυπωθούν, τελικά, οι όποιες συνέπειες από την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook.

Η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πάντως, η οποία συνέπεσε να είναι η πρώτη μετά το μεγάλο «λουκέτο», άφησε πρακτικά ανεπηρέαστο τον ελληνικό τουρισμό. Ίσως επειδή το μέγεθός του έχει γίνει, πλέον, τέτοιο, που να του επιτρέπει να διαχειρίζεται με σχετική ευκολία τέτοιες κρίσεις, είτε επειδή συρρικνώνεται το ειδικό βάρος των άλλοτε πανίσχυρων τουρ οπερέιτορ, είτε επειδή η δυναμική κάποιων αγορών υπερκάλυψε τα όποια κενά δημιουργήθηκαν, είτε όλα αυτά μαζί.

Τα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου Σεπτεμβρίου που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (τα μόνα επίσημα αυτή τη στιγμή, αν και αμφισβητούνται συχνά πυκνά από αρκετές πλευρές) έδειξαν ταξιδιωτικές εισπράξεις 16,09 δισ. ευρώ (+14%) την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου και 2,84 δισ. ευρώ (+16%) τον Σεπτέμβριο. Στον κουμπαρά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή, μπήκαν επιπλέον 1,97 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 392 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Στο επιχείρημα πως η επίδραση της κατάρρευσης του TC ήταν αμελητέα έως πρακτικά ανύπαρκτη τον Σεπτέμβριο, επειδή οι περισσότεροι πελάτες του είχαν ολοκληρώσει τις διακοπές τους και επέστρεφαν στις χώρες τους, υπάρχει ο αντίλογος πως ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον τελευταίο μήνα τουριστικής αιχμής και πως αρκετοί ξένοι είχαν σχεδιάσει να έλθουν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του συγκεκριμένου μήνα.

Το κύριο πρόβλημα, μετά τη χρεοκοπία Thomas Cook αντιμετώπισαν κατά σειρά η βρετανική και γερμανική αγορά. Κι αυτό καθώς οι δύο βασικοί πυλώνες του ομίλου TC δραστηριοποιούνταν στις δύο συγκεκριμένες αγορές, που αποτελούν και τους δύο κύριους αιμοδότες του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Στον κύκλο των αγορών που επηρεάστηκαν θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η γαλλική. Η αγορά της Σκανδιναβίας, αντίθετα, κατέγραψε τους μικρότερους κραδασμούς, καθώς τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών υλοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους και ο σκανδιναβικός βραχίονας του TC ήταν ο πρώτος που διασώθηκε.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), όμως, για τις κύριες αγορές που αντιμετώπισαν πρόβλημα λόγω TC;

Από την αγορά της Βρετανίας (η οποία θεωρητικά αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα), ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε, σύμφωνα με την ΤτE, αύξηση εισπράξεων 67,6% τον Σεπτέμβριο φθάνοντας τα 478,2 εκατ. ευρώ έναντι 285,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Λεπτομέρεια: τον Σεπτέμβριο του 2018 οι εισπράξεις από τη βρετανική αγορά ήταν μειωμένες 21,6% έναντι του 2017. Στο εννεάμηνο, οι συνολικές εισπράξεις έφθασαν τα 2,42 δισ. ευρώ έναντι 1,74 δισ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 39,2%.

Από την αγορά της Γερμανίας, αντίθετα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Σεπτεμβρίου μειώθηκαν από 526,9 εκατ. ευρώ το 2018 σε 480 εκατ. ευρώ φέτος, καταγράφοντας πτώση 8,9%. Η μείωση του Σεπτεμβρίου θα μπορούσε εν μέρει (ή και συνολικά) να αποδοθεί στην πτώχευση του γερμανικού βραχίονα του Thomas Cook. Δεν είναι, όμως, έτσι καθώς οι εισπράξεις από τη Γερμανία είχαν μειωθεί 8,3% και τον Αύγουστο, όταν ο Thomas Cook ήταν «ολοζώντανος».

Ας σημειωθεί πως οι εισπράξεις από την αγορά της Γερμανίας εμφανίζουν μείωση 5,6% και στο σύνολο του εννεαμήνου αποτυπώνοντας, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, τη φετινή υποχώρηση της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία δεν συνδέεται με την πτώχευση του Thomas Cook.

Η αγορά της Γαλλίας έδειξε να αποσβένει πλήρως τους όποιους κραδασμούς από την κατάρρευση του Thomas Cook. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Γαλλία έφθασαν τα 176,5 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο (αύξηση 53,7%) και το 1 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας άνοδο 19% σε σύγκριση με το 2018.

Απομένει να καταγραφεί στα μεγέθη Οκτωβρίου ο κύριος όγκος των όποιων συνεπειών του λουκέτου στον TC. Το ειδικό βάρος του συγκεκριμένου μήνα, ωστόσο, είναι πολύ μικρότερο από του Σεπτεμβρίου στις συνολικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κάθε χρόνο.

Ενδεικτικά, οι συνολικές εισπράξεις Σεπτεμβρίου το 2018 ήταν 2,44 δισ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο είχαν διαμορφωθεί στο 1,4 δισ. ευρώ, ύστερα από μεγάλη άνοδο 18,3% έναντι του αντίστοιχου μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v