Τουρισμός: Το αυγουστιάτικο ρεκόρ και οι γκρίζες ζώνες

Τα λιγότερα χρήματα μεταξύ των τουριστών που προέρχονται από τις πέντε κύριες αγορές ξοδεύουν οι Γερμανοί. Ποιοι διέθεσαν τα περισσότερα και ποιοι ψαλίδισαν τις δαπάνες τον Αύγουστο. Η ανάκαμψη των Γάλλων και η επιστροφή των Ρώσων.

Τουρισμός: Το αυγουστιάτικο ρεκόρ και οι γκρίζες ζώνες

Σημαντικές αλλαγές στις τάσεις που διαμορφώνονται στις τάξεις των κύριων πελατών του ελληνικού τουρισμού «φωτογραφίζουν» τα προσωρινά στοιχεία οκτάμηνου που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) και τα οποία έδειξαν νέα αύξηση των συνολικών εσόδων για τη χώρα μας.

Από την επεξεργασία των στοιχείων της ΤτE που έκανε το Euro2day.gr (σ.σ μια πρώτη προσέγγιση εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων της ΤτΕ) προκύπτει πως παραδοσιακοί πελάτες του ελληνικού τουρισμού εμφανίζονται να ξόδεψαν κατά μέσο όρο περισσότερα χρήματα για κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα στο σύνολο του οκτάμηνου, αλλά λιγότερα τον Αύγουστο. Τον μήνα, δηλαδή, που αντιπροσωπεύει παραδοσιακά κάτι μεταξύ «ιερής αγελάδας» και «χρυσού τοτέμ» του ελληνικού τουρισμού και τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων των ξενοδόχων και όσων δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού.

Είναι οι υψηλές τιμές που οδηγούν πολλούς ξένους τουρίστες να αποφεύγουν την Ελλάδα τον Αύγουστο; Είναι η πολυκοσμία και η αίσθηση αδιαχώρητου που δημιουργείται στους δημοφιλείς προορισμούς με, αναπόφευκτη αρνητική επίδραση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εμπειρία που απολαμβάνει ο πελάτης; Είναι οι προσφορές που έκαναν οι ξενοδόχοι για να αναθερμάνουν το ρυθμό κρατήσεων και αφορούσαν ακόμα και το δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου; Είναι το γεγονός πως αρκετοί ξένοι επισκέπτες μειώνουν τις μέρες διακοπών τους για να μειώσουν το κόστος; Ασφαλέστερα συμπεράσματα για τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο θα είναι δυνατά τους επόμενους μήνες όταν ανακοινωθούν αναλυτικά στοιχεία της χρονιάς που διανύουμε.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και τα πρώτα (πρόχειρα μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων της ΤτΕ) υποχρεώνουν τους ξενοδόχους να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους αλλά και την πολιτική τιμών τους.

Ένα πρώτο «ηχηρό» εύρημα που προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων οκτάμηνου είναι το γεγονός πως μεταξύ των πέντε βασικών πελατών του ελληνικού τουρισμού, οι Γερμανοί έχουν υποχωρήσει στην τέταρτη θέση με βάση τα χρήματα που δαπανούν για διακοπές στη χώρα μας. Οι Γερμανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο σε κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 737,5 ευρώ ξεπερνώντας μόνο τους Γάλλους οι οποίοι δαπάνησαν κατά μέσο όρο 716,9 ευρώ. 

Στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι Αμερικανοί (969,6 ευρώ) ενώ πιο ψηλά βρέθηκαν Ρώσοι (806 ευρώ) και Βρετανοί (783,9 ευρώ).

Τον Αύγουστο, ωστόσο, οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ξόδεψαν κατά μέσο όρο τα λιγότερα από τους τουρίστες που προέρχονταν από τις κύριες αγορές «αιμοδότες» του ελληνικού τουρισμό. Όπως προκύπτει από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων της ΤτΕ, τον Αύγουστο οι Γερμανοί δαπάνησαν κατά μέσο όρο 764,5 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα. Τα λιγότερα από τους τουρίστες που προέρχονταν από τις πέντε κύριες αγορές της Ελλάδας. Τους ξεπέρασαν (από την τέταρτη θέση προς την κορυφή) οι Γάλλοι (848,6 ευρώ), οι Βρετανοί (859,9 ευρώ) και οι Ρώσοι (873,2 ευρώ) ενώ στην κορυφή βρέθηκαν οι Αμερικανοί με 967,2 ευρώ μέση δαπάνη ανά ταξίδι.

Γερμανοί και Αμερικανοί ήταν εκείνοι που, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων, ξόδεψαν λιγότερα από πέρυσι τον Αύγουστο σε κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση των Γερμανών η φετινή μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι στην Ελλάδα τον Αύγουστο θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως συγκυριακή ή μεμονωμένη. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι. Κι αυτό καθώς η περικοπές δαπανών των Γερμανών στα αυγουστιάτικα ταξίδια τους δείχνει να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μιας πιο μόνιμης τάσης. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως η μέση δαπάνη των Γερμανών υποχώρησε από τα επίπεδα των 825 ευρώ τον Αύγουστο του 2017 στα 774 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018 και στα 764 ευρώ φέτος.

Τα λιγότερα χρήματα που ξοδεύουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο τον Αύγουστο. Στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου φέτος, η μέση δαπάνη των Γερμανών ανά ταξίδι εμφανίζεται να αυξήθηκε φέτος στα 737,6 Ευρώ έναντι 709 ευρώ πέρυσι. Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι οριακά υψηλότερη από τα επίπεδα του οκτάμηνου 2017 όταν είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 736,4 Ευρώ ανά ταξίδι. Μόλις 1,2 ευρώ περισσότερα…


Λιγότερα σε σχέση με πέρυσι ξόδεψαν κατά μέσο όρο τον Αύγουστο οι Αμερικανοί. Πιο συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη Αυγούστου διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 967 ευρώ έναντι 1.118,6 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Όπως και στην περίπτωση των Γερμανών, η φετινή δαπάνη δεν είναι μικρότερη μόνο από την αντίστοιχη του Αυγούστου 2018 αλλά και του ίδιου μήνα του 2017 (1.026 Ευρώ). Όπως φαίνεται από τη μέση δαπάνη των Αμερικανών στο οκτάμηνο των τριών τελευταίων χρόνων, οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ εξακολουθούν να δαπανούν λιγότερα από 1.000 σε κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα (κατά μέσο όρο) και οι ταξιδιωτικές τους δαπάνες δείχνουν να σταθεροποιούνται στην περιοχή των 950-970 Ευρώ ανά ταξίδι.

Αγορές σε άνοδο



Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία, αντίθετα, εμφανίζονται να κινούνται σε ανοδική τροχιά για τον ελληνικό τουρισμό. Ο προβληματισμός των Βρετανών για τη διαδικασία εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε δεν μεταφράστηκε σε μείωση των ταξιδιωτικών τους δαπανών. Σε ότι αφορά την Ελλάδα τουλάχιστον. Αντίθετα, οι Βρετανοί αποδείχθηκαν φέτος οι πλέον προσοδοφόροι πελάτες της Ελλάδας από τις παραδοσιακές της ευρωπαϊκές αγορές. Μετά την περυσινή μείωση της μέσης δαπάνης τους στο οκτάμηνο και τον Αύγουστο, ξόδεψαν φέτος κατά μέσο όρο 784 ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου και 860 ευρώ τον Αύγουστο.


Σε ανοδικό momentum δείχνει να κινείται η αγορά της Γαλλίας, καθώς ανέκαμψε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τόσο στο σύνολο του οκτάμηνου όσο και τον Αύγουστο. Οι Γάλλοι φέρονται να ξόδεψαν φέτος κατά μέσο όρο 717 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους την περίοδο Ιανουαρίου Αυγούστου και σχεδόν 850 ευρώ τον Αύγουστο (σ.σ σχεδόν 100 ευρώ περισσότερα από πέρυσι). Οι ταξιδιωτικές τους δαπάνες για ταξίδια στην Ελλάδα, ωστόσο, παραμένουν μικρότερες από τις αντίστοιχες του 2017.

Η αγορά της Ρωσίας είναι αυτή που μετά από καιρό δείχνει να εμφανίζει «σφυγμό». Με αυξημένους, μάλιστα, παλμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση δαπάνη των Ρώσων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 110 ευρώ ανά ταξίδι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου φέτος σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 250 ευρώ (!) ανά ταξίδι τον Αύγουστο. Ξεπέρασαν, μάλιστα, όχι μόνο τις αντίστοιχες περυσινές δαπάνες τους αλλά και του 2017. Με τα 806 ευρώ που δαπάνησαν κατά μέσο όρο σε κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου και τα 873 ευρώ τον Αύγουστο ήταν αυτοί που ξόδεψαν τα περισσότερα, αμέσως μετά τους Αμερικανούς. Ισχυρή ένδειξη πως άλλαξε φέτος το ρωσικό πελατολόγιο του ελληνικού τουρισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v