Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «γκάζι» στα έσοδα φέρνει μέρισμα και αναδρομικά

Μεγάλη υπέρβαση καταγράφεται στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο. Ανοίγει ο δρόμος για «κοινωνικό μέρισμα», που θα μοιραστεί τον Δεκέμβριο. Στα σκαριά και αναδρομικά 300 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις.

Το «γκάζι» στα έσοδα φέρνει μέρισμα και αναδρομικά

Μεγάλη υπέρβαση κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για νέο κύκλο σημαντικών παροχών από την κυβέρνηση και καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο τα έσοδα έτρεξαν με μεγάλες ταχύτητες, καταγράφοντας υπέρβαση η οποία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και ενώ είχαν προηγηθεί υπερβάσεις 290 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 192 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, σε σχέση με τους στόχους.

Πριν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, το προσχέδιο προϋπολογισμού έθετε τον πήχη του φετινού πλεονάσματος στο 3,68% του ΑΕΠ, με υπέρβαση 347 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, δημιουργώντας μια πρώτη «μαγιά» για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος». Η μορφή του δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Ο πρωθυπουργός αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν κάνει λόγο για «στήριξη» των ασθενέστερων χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε χθες (στο Open) «νομίζω πως θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από αυτή την αφετηρία», ερωτηθείς αν το μέρισμα θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ…

Εφόσον τα στοιχεία τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης πράγματι επιβεβαιώσουν μεγάλη υπέρβαση των εσόδων τον Σεπτέμβριο και ο Οκτώβριος κλείσει με τα έσοδα σε ανοδική τροχιά, το κοινωνικό μέρισμα μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ. Αν στην εξίσωση μπουν και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, εκτιμάται πως μπορεί να υπερβαίνει και τα 500 εκατ. ευρώ.

Πέραν των εισοδηματικών ενισχύσεων στις ασθενέστερες ομάδες, η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη βεντάλια επιλογών για τη φετινή διανομή μερίσματος. Ψηλά στις επιλογές της κυβέρνησης βρίσκονται μέτρα στήριξης της κοινωνικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η στήριξη της Υγείας με έξτρα πόρους για τα νοσοκομεία ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η προκαταβολική πληρωμή του τον Δεκέμβριο, με ένα κονδύλι συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ (από 57,5 εκατ. ευρώ πέρυσι). Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο άλλωστε το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προβλέφθηκε η πληρωμή 200 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για παλαιές οφειλές από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της ΔΕΗ την περίοδο 2007-11.

Τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους αποτελούν ένα επιπλέον ανοιχτό κεφάλαιο. Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις για την τύχη των διεκδικήσεων του δεκαμήνου από τον Ιούνιο του 2015 (απόφαση ΣτΕ για αντισυνταγματικές μνημονιακές περικοπές) έως τον Μάιο του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου), είναι βέβαιο ότι προκύπτουν αναδρομικά από τον χρόνο έκδοσης των νέων αποφάσεων του ΣτΕ (4 Οκτωβρίου 2019) έως την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το συγκεκριμένο διάστημα εκτιμάται πως θα προκύψει ένα έξτρα δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις, το οποίο είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να καταβάλει το αργότερο έως τον Ιανουάριο, ώστε να μετρήσει στον φετινό προϋπολογισμό με το υπερπλεόνασμα και όχι στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος είναι «τσίμα τσίμα» στα δημοσιονομικά.

Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα αποστείλει στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020. Για το 2019, εξαρχής κυβέρνηση και θεσμοί είχαν συμφωνήσει ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει αλλά για το 2020, παρά τις εκτιμήσεις περί μη ύπαρξης δημοσιονομικού κενού από το υπουργείο Οικονομικών, οι θεσμοί προέβλεπαν «τρύπα» της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ.

Η διάταξη η οποία ενσωματώθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αναφορικά με το καθεστώς αδειοδότησης ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε συνδυασμό με το «ταμείο» της ρύθμισης των 120 δόσεων εκτιμάται πως περιορίζει δραστικά, εάν δεν κλείνει εντελώς, τις προβλέψεις για δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020. Τα προβλεπόμενα έσοδα από τις νέες άδειες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών προβλέπονται στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 100 εκατ. ευρώ πρόσθετων εσόδων εκτιμάται πως θα φέρουν στο ταμείο του δημοσίου οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v