Στην καθιερωμένη ενημέρωση πριν από το άτυπο Eurogroup στο Ελσίνγκι την επόμενη εβδομάδα αξιωματούχος της ΕΕ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει χαμηλότερα πλεονάσματα και ότι η συζήτηση επί αυτού θα αργήσει, καθώς πρώτα πρέπει να κλείσουν η τέταρτη και πέμπτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η συζήτηση στο EwG περιορίστηκε στην σύντομη ενημέρωση του Ελληνα αξιωματούχου για το έργο της κυβέρνησης και σε ερωτήσεις-διευκρινήσεις για την ποσοτικοποίηση του προγράμματος που παρουσίασε. Όπως ανέφεραν οι πηγές η Ελλάδα δεν έθεσε θέμα μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων, ούτε φέτος, ούτε για το 2020, αλλά ούτε και για το 2021.
Εταιρος αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχει «σκληρή και ενιαία» γραμμή τόσο του EwG, όσο και του Eurogroup, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ακόμα απτά δείγματα γραφής και δεν έχουν ακόμα αναλυθεί, όπως πρέπει, οι εξαγγελίες και το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Το EwG μετέφερε δε στον Ελληνα αξιωματούχο την έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι σε ότι αφορά τις προσδοκίες που δημιουργούνται καθώς η κυβέρνηση δεν θα αξιολογηθεί μόνο στην παρουσίαση του προγράμματος, έστω και ποσοτικοποιημένου, αλλά σε αυτή καθ’ αυτή την εφαρμογή του.
Με άλλα λόγια, τόσο το EwG, όσο και το Eurogroup θα περάσουν την γραμμή στην Αθήνα ότι δεν αναμένεται αλλαγή των στόχων και το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί «ως έχει» μέχρι το 2021.
Στη συζήτηση εντός του EwG δεν έγινε αίτημα από την ελληνική πλευρά, παρά τα όσα αναφέρονται στον ελληνικό τύπο, για την χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SNP) προκειμένου να υπάρξει έμμεσα μείωση του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα. Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει σε συνεννόηση με τους Θεσμούς τα ποσά να μπαίνουν σε ειδικούς κωδικούς που θα διευκρινίζεται σε ποιες επενδύσεις θα κατευθυνθούν, προκειμένου να γίνεται και η απαραίτητη διασταύρωση στις αξιολογήσεις.
Επίσης διευκρινίστηκε στην ελληνική πλευρά ότι οι ισορροπίες στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά λεπτές και δεν πρέπει να προκαλούνται εστίες αναταραχής λόγω πολιτικών επιδιώξεων. Αυτό έχει να κάνει με τυχόν «παρερμηνεία» των δηλώσεων της Κρ. Λαγκάρντ, ότι ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα ζητήσει χαμηλότερα πλεονάσματα.
Η τελευταία είχε εξ αρχής πει στην ομιλία της στο κοινοβούλιο ότι τοποθετείται ως επικεφαλής του ΔΝΤ, θέση την οποία έχει εδώ και χρόνια εκφράσει το Ταμείο. Όπως είναι γνωστό την θέση αυτή απέρριπτε η ευρωπαϊκή πλευρά, υπενθυμίζοντας ότι ο δανειστής είναι ο ESM.
Σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε την καθιερωμένη ενημέρωση ενόψει του Eurogroup και όταν ερωτήθηκε για το θέμα της χρήσης των κερδών από τα ANFAs και τα SNP τόνισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η καταγραφή τους στο πλεόνασμα, καθώς οι κωδικοί είναι «σεταρισμένοι» και δεν μπορεί να γίνει διπλή εγγραφή.
Οσο για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, καταγράφηκε η πρόταση της Αθήνας να στείλει τη σχετική επιστολή εντός Σεπτεμβρίου.