Τουρισμός: Οι νέοι παίκτες στην Αθήνα και τα ξενοδοχεία... τσέπης

Ανοίγουν διαρκώς νέες μονάδες στην πρωτεύουσα παρά την υπερπροσφορά κλινών. Ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια νέα ξενοδοχεία «τσέπης» με λιγότερα από 18 δωμάτια. Ποιοι ισχυροί ξένοι παίκτες εισέρχονται στην εγχώρια αγορά μέσω Αθήνας.

Τουρισμός: Οι νέοι παίκτες στην Αθήνα και τα ξενοδοχεία... τσέπης

Αλλάζει με γοργούς ρυθμούς το σκηνικό στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας με φόντο τη συνεχιζόμενη άνοδο της ζήτησης για ταξίδια προς την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και τις αρνητικές επιδόσεις των επιχειρήσεων του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Οι αλλαγές συντελούνται σε μια συγκυρία κατά την οποία τα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο (στοιχεία Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, ΕΞΑΑΑ) μείωση πληρότητας 3,8%, μείωση εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) 2,9% και αύξηση 1% της μέσης τιμής δωματίου.  Επιδόσεις οι οποίες μεταφράζονται σε μείωση διανυκτερεύσεων που αποτελεί το «προϊόν» που πουλάνε οι επιχειρήσεις του κλάδου στους πελάτες τους.

Σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ οι αρνητικές επιδόσεις αποτυπώνουν την υπερπροσφορά κλινών σε καταλύματα όλων των τύπων που υπάρχει πλέον στην πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να έχει ανατραπεί η σχέση προσφοράς-ζήτησης.

Με απλά λόγια, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αναδιανομή της πίτας στην ταξιδιωτική αγορά της Αθήνας με τους καθιερωμένους παίκτες (παλιοί ξενοδόχοι) να δέχονται πλέον ολοένα ισχυρότερο ανταγωνισμό από νέους, τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές κατοικιών που προσφέρονται μέσω πλατφορμών, όπως η Airbnb, αλλά και τα αναρίθμητα ξενοδοχεία «τσέπης» που διαθέτουν λιγότερα από 20 δωμάτια και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην πρωτεύουσα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της GBR Consulting πως από τα 40 νέα ξενοδοχεία ή καταλύματα της Αθήνας τα οποία εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας στο πρώτο εξάμηνο του 2019, τα 36 διέθεταν λιγότερα από 18 δωμάτια και εξασφάλισαν άδεια ως ξενοδοχεία ή επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων.

Μόλις τρεις από τις 40 νέες άδειες αφορούσαν μονάδες με περισσότερα από 50 δωμάτια. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Coco Mat Athens BC, 90 δωματίων, που βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι. Η δεύτερη άδεια αφορά το, επίσης πέντε αστέρων ξενοδοχείο, Academia of Athens Autograph Collection, 63 δωματίων, της οδού Ακαδημίας. Η τρίτη περίπτωση αφορά το Athenaeum Smart, τεσσάρων αστέρων, 53 δωματίων της Λ. Συγγρού.

Η άνοιξη των ξενοδοχείων «τσέπης», ωστόσο, στην Αθήνα αποτελεί μόνο ένα από τα δομικά στοιχεία του υπό διαμόρφωση νέου ξενοδοχειακού χάρτη της Αθήνας. Σ’ αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα περίπου 20 ξενοδοχειακά project που έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή της. Μετά την ολοκλήρωσή τους τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται πως θα προστεθούν επιπλέον 2.000 δωμάτια στην αγορά της πρωτεύουσα η οποία, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας, διαπιστώνεται, ήδη, υπερπροσφορά κλινών…

Οι νέοι παίκτες στο ξενοδοχειακό power game της Αθήνας

Οι αρνητικές επιδόσεις των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας στο πρώτο εξάμηνο δεν αποθάρρυναν τα επενδυτικά σχήματα που φέρονται να έχουν θέσει την Αθήνα ως ψηλά στις ευρωπαϊκές τους προτεραιότητες.

Τα ξενοδοχειακά ντιλ των πρώτων μηνών του 2019, μάλιστα, σηματοδοτούν την είσοδο νέων ισχυρών παικτών στην ελληνική αγορά αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας άλλων.

Μόλις τον περασμένο μήνα η βρετανική L+R Hotels (London + Regional) εξαγόρασε το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, 385 δωματίων, «Tιτάνια» της οδού Πανεπιστημίου, κοντά στην Ομόνοια. Η κίνηση της L+R την τοποθετεί εξ’ ορισμού σε ισχυρή θέση στην αθηναϊκή αγορά, καθώς το «Tιτάνια» είναι ένα από τα πλέον εμπορικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με επενδυτικούς κύκλους η αξία του ντιλ τοποθετείται στην περιοχή των 30 εκατ. ευρώ.

Με την εξαγορά του «Tιτάνια» η L+R Hotels συγκαταλέγεται, πλέον, στους ανερχόμενους παίκτες της ελληνικής αγοράς, καθώς προηγήθηκε η εξαγορά του ξενοδοχείου Amathus Hotel της Ρόδου.
Ο βρετανικός όμιλος ελέγχει περί τα 17.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Καραϊβική.

Ο δεύτερος ισχυρός όμιλος που εισέρχεται για πρώτη φορά στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας είναι η Fattal Hotels. Ο ισραηλινών συμφερόντων όμιλος οριστικοποίησε τη συμφωνία του με τον ΕΦΚΑ για τη μίσθωση του πρώην ξενοδοχείων «Εσπέρια» της οδού Σταδίου έναντι ετήσιου ενοικίου 1,15 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο θα ανακαινισθεί και θα επαναλειτουργήσει ως μονάδα πέντε αστέρων με την επωνυμία «Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens».

Η Fattal Hotels είναι ένας από τους ισχυρότερους ξενοδοχειακούς ομίλους του Ισραήλ ελέγχοντας 39 ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 16.700 δωματίων στη συγκεκριμένη χώρα. Ταυτόχρονα ελέγχει 150 ξενοδοχεία «Leonardo» σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο ισραηλινός όμιλος δεν περιορίζεται, ωστόσο, στην αθηναϊκή αγορά καθώς εξαγόρασε τον περασμένο μήνα ένα από τα πιο εμπορικά ξενοδοχεία της Ρόδου, το πέντε αστέρων συγκρότημα Lyndian Village, 188 δωματίων, το οποίο ανήκε στην οικογένεια Σβυριάδη.

Την ίδια στιγμή, ενισχύουν περαιτέρω την παρουσία τους στην αγορά της Αθήνας οι επιχειρηματίες Ιωάννης Ανδρικόπουλος και Παναγιώτη Κελέση οι οποίοι λειτουργούν, ήδη, τα ξενοδοχεία Athenaeum Grand Hotel, Athenaeum Palace & Luxury Suites και Athenaeum Smart Hotel στη Λεωφ. Συγγρού. Τον περασμένο μήνα ο όμιλος Athenaeum Hotel συμφώνησε με την Εθνική Τράπεζα (μέσω διαγωνισμού της Probank Leasing) για τη μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου πέντε αστέρων «Ηριδανός»(39 δωματίων) της οδού Πειραιώς. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα είχε ορισθεί στα 37.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v