Σε δύο ουσιαστικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην παροχή πλήρους ασυλίας από ποινικές και αστικές ευθύνες προς τα τραπεζικά στελέχη, όλης της διοικητικής πυραμίδας, οι οποίοι βάζουν την υπογραφή τους στις αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά και στις χορηγήσεις νέων στηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρόταση που ετοιμάζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Η πρόταση θα δοθεί στη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να υπάρξει -μετά από διαβουλεύσεις και με την Κομισιόν - σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Οι αλλαγές που ζητούν οι διοικήσεις των τραπεζών είναι, με βάση πηγές που χειρίζονται το θέμα, οι εξής:
1) Να μην έχει τη δυνατότητα ο Εισαγγελέας να δρα αυτεπάγγελτα και να ασκεί δίωξη, βασιζόμενος σε καταγγελίες. Σήμερα ο Εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να ασκήσει δίωξη στα τραπεζικά στελέχη βασιζόμενος ακόμη και σε απλές αναφορές. Μήνυση θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, σύμφωνα με όσα προτείνουν οι τράπεζες, κάποιος που έχει υποστεί ζημιά. Για παράδειγμα ένας μέτοχος της τράπεζας και το διοικητικό συμβούλιο αυτής, σύσσωμο ή μέλος του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Δικαιοσύνη εκδικάζονται αρκετές τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν από τρία έως και πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα ακόμη και όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών να τελούν εν αναμονή της δικαστικής απόφασης.
Πολλές, μάλιστα, από τις δικαστικές διώξεις αφορούν υποθέσεις που σχετίζονται με τα κριτήρια που δόθηκαν τα επιχειρηματικά δάνεια. «Είναι παράλογο να διωκόμαστε για ένα δάνειο που δώσαμε σε επιχείρηση το 2000 ή το 2004 όταν τα μεγέθη της ήταν υγιή και η ελληνική οικονομία έτρεχε με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν μπορούσαμε τότε να προβλέψουμε ούτε την οικονομική κρίση που ακολούθησε ούτε να φανταστούμε το μέγεθός της», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
2) Η δεύτερη αλλαγή που προωθείται προβλέπει ότι στην περίπτωση που η ζημία για την τράπεζα είναι οικονομική, τότε το αδίκημα να μην είναι ποινικό.
Το θέμα των μηνύσεων και ποινικών διώξεων ετέθη από τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Μετά τον 15αυγουστο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα αποστείλει στον υπουργό την σχετική πρόταση, η οποία είναι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αντίστοιχη με όσα ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος κ.ά) και εν συνεχεία θα υπάρξει διαβούλευση με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών.
Το ζήτημα της προστασίας της υπογραφής αποτελεί μέγα ζητούμενο για τα τραπεζικά στελέχη και τους απλούς υπαλλήλους των αρμόδιων τμημάτων που ασχολούνται με τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτείται «κούρεμα» οφειλής. Κι αυτό διότι στην πλειονότητά τους αρνούνται να υπογράψουν, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ακόμη κι αν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια.