H αμερικανική τράπεζα Citi βλέπει την τρέχουσα συγκυρία ως ευκαιρία τοποθετήσεων στα τρέχοντα επίπεδα στις μετοχές της Eurobank από Ελλάδα, τις τράπεζες SAB Bank και Abu Dhabi Commercial Bank στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της OTP Bank στην Ουγγαρία και την Κεντρική Eυρώπη.
«Οι επιδόσεις των τραπεζών στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δέχονται πιέσεις από τις 2 Απριλίου, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για τους υψηλότερους από το αναμενόμενο δασμούς. Οι μετοχές της Κεντρικής Ευρώπης και της Ελλάδας «χτυπήθηκαν» περισσότερο μεταξύ των χρηματοπιστωτικών εταιρειών που καλύπτουμε στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Λιγότερο επηρεασμένες ήταν οι τουρκικές και επιλεγμένα ονόματα της περιοχής της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ)», εξηγεί ο οίκος.
«Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι σχετικά πιο αρνητικά προσανατολισμένες στην πτώση των επιτοκίων. Στις ελληνικές τράπεζες υπάρχει ευαισθησία σε μια πτωτική κίνηση 25 μ.β. στο επιτόκιο τριών μηνών Euribor με αντίκτυπο από 15 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Alpha BankΑΛΦΑ -0,64%, 25 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 35 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 40 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Eurobank στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα.
Αυτό μεταφράζεται, υποθέτοντας μια γραμμική σχέση, σε μια αρνητική επίπτωση της τάξης του 7%-11% στα κέρδη, με βάση τα κανονικοποιημένα κέρδη της περυσινής χρονιάς. Παρ' όλα αυτά και ενώ η αβεβαιότητα παραμένει, υποστηρίζουμε ότι η Eurobank στην Ελλάδα, η SAB και η ADCB στη Μέση Ανατολή και η OTP στην Κεντρική Eυρώπη μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρία στα τρέχοντα επίπεδα. Βλέπουμε κάποια ευκαιρία και στις πολωνικές τράπεζες, αν και η αγορά μπορεί ακόμη να "χωνεύει" τα πρόσφατα, πιο ήπια σχόλια του Διοικητή της NBP», εκτιμά η τράπεζα.

Οι τραπεζικές μετοχές της Νότιας Αφρικής και της Τουρκίας ήταν πιο αμυντικές από τις αντίστοιχες της Κεντρικής Ευρώπης και της Ελλάδας, αλλά ήταν αδύναμες πρόσφατα λόγω των εγχώριων ζητημάτων. Η μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ιδίως του πετρελαίου. Αυτό θα ωφελούσε τις χώρες και τις περιοχές που είναι εισαγωγείς ενέργειας. Στην περιοχή CEEMEA αυτό θα σήμαινε ότι η Κεντρική Ευρώπη, η Τουρκία και η Νότια Αφρική θα επωφελούνταν.
Η Ελλάδα θα ωφεληθεί επίσης αλλά λιγότερο, λόγω του υψηλού επιπέδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα.
«Περιγράφουμε τις επιπτώσεις των υψηλότερων από το αναμενόμενο δασμών που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολο των χρηματοπιστωτικών εταιρειών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι δασμοί δημιουργούν την προοπτική χαμηλότερης παγκόσμιας ανάπτυξης και χαμηλότερων επιτοκίων με, ως επί το πλείστο, αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες, αλλά και χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων με θετικές επιπτώσεις για ορισμένες περιοχές.
Εντός της περιοχής της Κεντρικής Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), η MENA και η Τουρκία εμφανίζονται καλύτερα τοποθετημένες, δεδομένων των χαμηλότερων δασμολογικών συντελεστών (10%) και της περιορισμένης ή και θετικής προσαρμογής στα χαμηλότερα επιτόκια (Τουρκία). Ωστόσο, οι τιμές των μετοχών των τραπεζών της Κεντρικής Ευρώπης έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, παρουσιάζοντας πιθανές ευκαιρίες», προβλέπει ο αμερικανικός οίκος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin