Λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι υπουργοί Οικονομικών του Εurogroup θα έχουν στο κυρίως μενού την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.
Παρά τις διαρροές για στρατηγική επιλογή της ημέρας για τη συζήτηση, ώστε να σταλεί αυστηρό μήνυμα, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα ήταν στην ατζέντα του Ιουλίου εδώ και δύο μήνες.
Σύμφωνα με την ατζέντα, το Εurogroup «θα συζητήσει την τρίτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης για την Ελλάδα. Η έκθεση δεν συνδέεται με την απόφαση σχετικά με τα μέτρα για το ενδεχόμενο χρέους της πολιτικής».
«Στόχος της ενισχυμένης εποπτείας είναι η παρακολούθηση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης, καθώς και η εφαρμογή δεσμεύσεων πολιτικής σε χώρα που έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής», αναφέρεται στην ατζέντα που έχει σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών.
Και συνεχίζει: «Το ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας για την Ελλάδα ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΜ, τον Αύγουστο του 2018. Οι ενισχυμένες εκθέσεις παρακολούθησης εκδίδονται ανά τρίμηνο».
Το μήνυμα και το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές από το Εurogroup, αν και πρακτικά δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση της κατάστασης για την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης, θα σταλεί το εξής μήνυμα στην Αθήνα: «Ανεξαρτήτου κυβέρνησης, η ΕΕ βλέπει αριθμούς, στόχους και χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που υπέγραψε η Αθήνα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρεκκλίνει ή να αλλάξει ήδη εγκεκριμένους και ψηφισμένους στόχους».
Αυτό θα είναι το μήνυμα. Από εκεί και πέρα, η κρίσιμη ημερομηνία για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι τον Οκτώβριο. Οταν η νέα κυβέρνηση στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Εκεί θα γίνει και η «έρευνα» για τα νούμερα του 2019 και εάν υπάρξει προοπτική παρέκκλισης στόχων, τότε η ΕΕ θα καλέσει την Ελλάδα σε συνομιλίες, ώστε να παρθούν μέτρα για τη διόρθωση των παρεκκλίσεων.
Στο μικροσκόπιο αναμένεται να μπουν αμέσως τα όποια νέα μέτρα έχουν ανακοινωθεί προεκλογικά, όμως περισσότερη «μελέτη» θα γίνει από την ΕΕ τον Σεπτέμβριο, μετά τις εξαγγελίες του νέου πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει και η ποσοτικοποίηση των μέτρων σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2019 και του 2020.