Κίτρινες κάρτες αναφορικά με τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων ενσωματώνει η έκθεση της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτική» την πρόοδο αναφορικά με τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι δεν έχει προχωρήσει το ενδιάμεσο βήμα του 2019 αναφορικά με την προσέγγιση αντικειμενικών - εμπορικών αξιών (εξομοίωση το 2020), η στελέχωση της ΑΑΔΕ προχωρά με βραδείς ρυθμούς, η συλλογή των φορολογικών εσόδων είναι «ασθενέστερη» σε σχέση με τους στόχους, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας καθυστερούν ενώ στον δημόσιο τομέα παρότι εκτιμάται ότι γενικά οι κανόνες αποχωρήσεων-προσλήψεων γίνονται σεβαστοί στα πλάνα που έχουν υποβληθεί, καταγράφεται υπέρβαση των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 1.550 άτομα.
Σε μία συνολική προσέγγιση, η Κομισιόν τονίζει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή όσον αφορά τις επιλογές πολιτικής που απαιτούνται για την επίτευξη μιας σταθερής και μόνιμης οικονομικής ανάκαμψης», συμπληρώνει ότι έχει αρχίσει να ανακτά πρόσβαση στις αγορές και επωφελήθηκε των αναβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης, αλλά «οι σημαντικές συνέπειες της κρίσης παραμένουν και αντικατοπτρίζονται σε υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανεργίας».
Κατά την εκτίμηση της Κομισιόν, «η μείωση αυτών των ανισορροπιών θα απαιτήσει πολλά χρόνια σταθερής εφαρμογής των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του κράτους, καθώς και πολλά χρόνια οικονομικής ανάπτυξης».
Αμέσως μετά αρχίζουν οι κίτρινες κάρτες, με την επισήμανση ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες όπως επίσης καταγράφηκε ασυνέπεια έναντι ορισμένων δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί. «Ενώ υπάρχουν μερικοί τομείς πολιτικής όπου η εφαρμογή της μεταρρύθμισης συνεχίζεται (π.χ. ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με το κτηματολόγιο, το Ελληνικό), υπάρχει ο κίνδυνος το μεγαλύτερο μέρος των 15 ειδικών δεσμεύσεων έως τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας (αξιολογήσεις αναπηριών), τη δημόσια διοίκηση (τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων) και της ενέργειας (εφαρμογή του target model), οι καθυστερήσεις αυτές κινδυνεύουν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες».
Τα ληξιπρόθεσμα
Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να μηδενίσουν το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, να αποφύγουν τη συσσώρευση νέων και να ολοκληρώσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποδείξει το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπενθυμίζει η Κομισιόν. Παρά το γεγονός ότι το καθαρό στοκ των ληξιπρόθεσμων έχει μειωθεί από το τέλος του προγράμματος, ο ρυθμός μείωσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συσσωρεύονται σε ορισμένους τομείς. Η πρόοδος σε σχέση με το τέλος του προγράμματος θεωρείται «περιορισμένη» και παρότι στο τέλος Μαρτίου το επίπεδο του 1,4 δισ. ευρώ είναι μειωμένο κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του προγράμματος, παραμένει στο ίδιο επίπεδο με τον Δεκέμβριο του 2018, υποδεικνύοντας τη συσσώρευση νέων υποχρεώσεων.