Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι «πιστωτικά θετικό» για τις τιτλοποιήσεις, αποφαίνεται η Moody’s σε ανάλυσή της για το θέμα.
Όπως θυμίζει, στις 30 Απριλίου τέθηκε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει στους δανειολήπτες να ακολουθήσουν μια απλούστερη και αυτοματοποιημένη διαδικασία, για να αιτηθούν προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Το βελτιωμένο πλαίσιο είναι «πιστωτικά θετικό» για μελλοντικές τιτλοποιήσεις, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης, καθώς θα δημιουργήσει μια εξορθολογισμένη και πιο διαφανή διαδικασία για την επίλυση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μειώνοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τη γραφειοκρατία, τις δικαστικές διαδικασίες και εγκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο ένα πιο στιβαρό πλαίσιο, το οποίο θα βελτιώσει συνολικά τους χρόνους για τις κατασχέσεις.
Αυτή η εξέλιξη, συνεχίζει η Moody’s, θα παίξει ζωτικό ρόλο στις μελλοντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, γιατί θα βελτιώσει το βάθος και το εύρος των διαθέσιμων πληροφοριών σε ό,τι αφορά τις ανακτήσεις collateral και τους χρόνους κατάσχεσης, κάτι που είναι κρίσιμο στοιχείο σε κάθε τιτλοποίηση.
Το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρότερα κριτήρια επιλογής για τους δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και περιλαμβάνει μικρά και μεσαία επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτη κατοικία, θυμίζει ο οίκος. Οι δανειολήπτες θα κάνουν τις αιτήσεις ηλεκτρονικά, μια διαδικασία που στοχεύει και στο να μειώσει τις προηγούμενες χρονοβόρες και ακριβές διαδικασίες.
Όπως σημειώνει, τα κριτήρια που έχουν τεθεί θα φιλτράρουν και θα αποκλείσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς παράλληλα θα αίρεται το τραπεζικό απόρρητο (όλοι οι πιστωτές θα ειδοποιούνται και θα έχουν πρόσβαση στις αιτήσεις και τις λεπτομέρειες για την κατάσταση του δανειολήπτη), ενώ λαμβάνονται και μέτρα για να αποτρέπουν όσους με πρόθεση καθυστερούν τη διαδικασία.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική τους επόμενους μήνες και όταν θα υπάρχει συμφωνία για την αναδιάρθρωση ενός δανείου, τμήμα της δόσης του θα μπορεί να εξυπηρετείται και με τη συμμετοχή του Δημοσίου.
Η Moody’s σημειώνει ότι η διαδικασία θα αποτρέψει υπερφόρτωση του δικαστικού συστήματος και θα κάνει την πιθανή στήριξη από το Δημόσιο εύκολα προβλέψιμη σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό. Το πλαίσιο θα βοηθήσει τις τράπεζες στην επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ισολογισμών. Σχεδιάστηκε για να πετύχει τους εξής σκοπούς: μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από τη διαμόρφωση βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων. Μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Επιβολή ενός τυποποιημένου σχεδίου για την αναδιάρθρωση.