Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο κύκλος νέων παροχών 1 δισ. ευρώ

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ και φέτος «βλέπει» η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να το διανείμει. Ποιοι τομείς είναι στο στόχαστρο για ελαφρύνσεις. Η ταυτόχρονη πρόβλεψη για μικρότερη ανάπτυξη και η νέα έλευση των θεσμών στην Αθήνα.

Ανοίγει ο κύκλος νέων παροχών 1 δισ. ευρώ

Τον δρόμο για νέες έκτακτες παροχές, με έντονα προεκλογικό άρωμα, «δείχνουν» οι νεότερες προβλέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως αποτυπώνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το οποίο υπεβλήθη στην Κομισιόν. Παράλληλα, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναθεωρείται φέτος από το 2,5% στο 2,3%.  

Με βάση αυτές τις προβλέψεις, προκύπτει για φέτος έξτρα δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος κινείται στην περιοχή του 1-1,1 δισ. ευρώ αφού το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι φέτος θα κάνει άλμα στο 4,7% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat ή στο 4,1% του ΑΕΠ σε όρους προγράμματος.

Μέχρι πρότινος, το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019, αλλά προ εβδομάδων ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο κύκλο παροχών μόνιμων τα επόμενα χρόνια και εφάπαξ φέτος, εφόσον προκύψει «έξτρα δημοσιονομικός χώρος». Με βάση τις προβλέψεις του Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, ο έξτρα χώρος βρέθηκε και μένει να φανεί, αφενός, πώς θα τον «αξιοποιήσει» η κυβέρνηση και αφετέρου, αν αυτοί οι σχεδιασμοί θα βρουν τους θεσμούς να τηρούν στάση ανοχής ή όχι.

Επί του μίγματος των παροχών που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων δεν αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς. Στο συγκεκριμένο κομμάτι της έκθεσης αναφέρεται μόνο ότι «οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και ταυτόχρονα δημιουργώντας τον δημοσιονομικό χώρο για αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με τρόπο φιλικό προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα»…

Από τις τοποθετήσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες προκύπτει ότι στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή ενός ακόμα επιδόματος προσωρινού χαρακτήρα στο οποίο, όμως, θα δοθεί και διάσταση επαναλαμβανόμενη κατά ένα τμήμα του, λαμβάνοντας  χαρακτηριστικά 13ης σύνταξης ή και 13ου μισθού. Παράλληλα σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, διαμηνύοντας πως δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020.

Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα η μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22%, μετατάξεις προϊόντων από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή 13%, μεταξύ των οποίων και η εστίαση, διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Λέσβο), κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οι μελλοντικές παροχές «υποστηρίζονται» επίσης από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Ο πήχης μπαίνει στο 4% του ΑΕΠ  το 2020, πριν ενισχυθεί περαιτέρω σε 4,2% του ΑΕΠ το 2021 και 4,6% του ΑΕΠ το 2022 (σε όρους Eurostat). Με αυτά τα δεδομένα προβλέψεων, η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει πως και τα επόμενα χρόνια υπάρχει δημοσιονομικός χώρος παροχών και ελαφρύνσεων από 1 έως και 2 δισ. ευρώ, φέρνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Κόντρα στην ανοδική πορεία των προβλεπόμενων πλεονασμάτων, οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι χειρότερες από αυτές του προϋπολογισμού. Ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος αναθεωρήθηκε ήδη στο 2,3% (Τράπεζα της Ελλάδος και ΙΟΒΕ δεν συμμερίζονται ούτε αυτή την εκτίμηση, βάζοντας τον πήχη στο 1,9%), ποσοστό μεγέθυνσης το οποίο το υπουργείο Οικονομικών αναμένει και για το 2020, πριν μειωθεί περαιτέρω σε 2,1% το 2021 και 2% το 2022.

Οι  νεότερες προβλέψεις της κυβέρνησης αναμένεται να «τεσταριστούν» κατά την επικείμενη επίσκεψη των επικεφαλής των κλιμακίων Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM. Θα βρίσκονται στην Αθήνα τη ερχόμενη Δευτέρα 6 Μαΐου για τον τρίτο γύρο ενισχυμένης εποπτείας, ενώ μια «πρόγευση» αναφορικά με τις αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 2 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v