Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί για το "τι μέλλει γενέσθαι" με τη σύμβαση επέκτασης του επιβατικού λιμένα του Πειραιά (κρουαζιέρα).
Ηδη η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, απέρριψε υπ΄ αριθμ. 72/2019 απόφαση) αίτηση του ΟΛΠ, που ζητούσε να ανασταλεί η 2/2019 απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών με την οποία ανακάλεσε την απόφασή της του περασμένου έτους για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τον επίμαχο διαγωνισμό επέκτασης του πρώτου λιμανιού της χώρας. Σημειωτέον oτι μέχρι τώρα έχει κριθεί ότι ο ΟΛΠ έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα, ιδιότητα η οποία είναι καθοριστική για την τύχη της σύμβασης της Cosco.
Την Παρασκευή θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης της ΟΛΠ Α.Ε., της ΟΛΘ Α.Ε., του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΤΕΚΑΠ επί της σύμβασης με τη Cosco. Ένα από τα βασικά ζητήματα που έχουν τεθεί είναι κατά πόσο ο ΟΛΠ όταν προκηρύσσει δημόσιους διαγωνισμούς πρέπει να τηρεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ή όχι.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν αποφανθεί ήδη (382-383/2019 αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών) ότι δεν υπήρξε επαρκής δημοσιότητα στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας με την Cosco.
Με άλλα λόγια, δεν τηρήθηκαν οι κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί «να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στην διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερομένων επενδυτών».
Παράλληλα, έχει αποφανθεί το ΣτΕ, ότι ο ΟΛΠ θεωρείται δικαιούχος των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν και εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα, δηλαδή μπορεί να προκηρύσσει διαγωνισμούς. Τώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφανθούν για το εάν η ΟΛΠ Α.Ε. είναι αναθέτων φορέας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2014/25/ΕΚ και το Ευρωπαϊκό δίκαιο γενικότερα.
Όπως θα επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής όλων αυτών των υποθέσεων, Διομήδης Κυριλλόπουλος, το ζήτημα εστιάζεται στο «αν έτυχε δημοσιότητας το στοιχείο ότι το Δημόσιο ήταν διατεθειμένο να προβεί ακόμα και σε πλήρη αναμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης του 2002, όσον αφορά τη φύση της παραχώρησης και στα εξ΄ αυτής δικαιώματα του παραχωρησιούχου».
Το στοιχείο αυτό, θα επισημάνει ο εισηγητής των υποθέσεων, είναι «κρίσιμο για την κρίση αν τα παραχωρούμενα δικαιώματα στον ΟΛΠ εξακολουθούν να παραμένουν ειδικά και αποκλειστικά».