«Κόβει» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη η ΤτΕ

Δημοσιεύεται η έκθεση του Γιάννη Στουρνάρα για την οικονομία. Τοποθετεί τον πήχη στο 1,8%-1,9%. Τον Μάιο η κάθοδος των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα -μετά τις ευρωεκλογές η νέα έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

«Κόβει» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη η ΤτΕ

Σε δραστική καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη άμεσων και δραστικών λύσεων αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς πισωγυρίσματα και ιδιαίτερη προσοχή στη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών διεκδικήσεων μετά τις μνημονιακές περικοπές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ετήσια έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πήχης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 τίθεται στο 1,8%-1,9%, με δραστικό «μαχαίρι» σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος ενώ Κομισιόν και ΔΝΤ συντηρούν επί του παρόντος τις προβλέψεις τους πάνω από το 2% αν και αναμένεται επίσης καθοδική αναθεώρηση. Βασική αιτία της προβλεπόμενης μικρότερης επέκτασης είναι το διεθνές περιβάλλον, μέτωπο όπου η μία χώρα της ευρωζώνης μετά την άλλη χαμηλώνουν τις προβλέψεις τους, χωρίς να αποκλείονται ακόμα μεγαλύτεροι κλυδωνισμοί, αναλόγως της μορφής που θα λάβει τελικά το Brexit. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του με νεότερες προβλέψεις με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός Απριλίου.

Υπό το πρίσμα των χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, οι εκτιμήσεις του Γ. Στουρνάρα, όπως αποτυπώθηκαν και σε πρόσφατη ομιλία του για την ανάγκη αναθεώρησης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ έως το 2022, αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα. Στον βαθμό όπου επιβεβαιωθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη, μοιραία δυσκολεύει ιδιαίτερα και ο στόχος για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Παρότι το θέμα μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχει τεθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, κανείς δεν περιμένει να ανοίξει ένα τέτοιο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων πριν τις ευρωεκλογές και πιθανότατα όχι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι θεσμοί προς το παρόν έχουν διαμηνύσει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, κάτι που αναμένεται να επαναλάβουν και στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, η οποία, αν και με καθυστέρηση, θα ξεκινήσει τελικά πριν τις ευρωεκλογές.

Αρχικά, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονταν στην Αθήνα σήμερα, 1η Απριλίου. Εξαιτίας και των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τελικά στην πρώτη αποστολή πιάνουν δουλειά μόνο τα τεχνικά κλιμάκια για τη συλλογή στοιχείων και η κάθοδος των επικεφαλής έχει μετατεθεί για τον Μάιο.

Η δε τρίτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Στο μεσοδιάστημα, στις 5 Απριλίου συνεδριάζει το Eurogroup με αυξημένες πιθανότητες να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενο της επόμενης «αξιολόγησης» θα είναι η δευτερογενής νομοθεσία, την οποία εξακολουθούν να αναμένουν οι θεσμοί αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Από τις εξελίξεις στο μέτωπο της δόσης θα εξαρτηθούν χρονικά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, η εαρινή σύνοδος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 12-14 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v