Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤ: Δάνεια αξίας 11 δισ. καλύπτει ο νόμος για την πρώτη κατοικία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή η τροπολογία καλύπτει το 70%, δηλαδή 150.000 δανειολήπτες. Ανοιχτή η συζήτηση για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Δεν θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα, εκτιμά η ΤτΕ.

ΕΕΤ: Δάνεια αξίας 11 δισ. καλύπτει ο νόμος για την πρώτη κατοικία

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην επιτροπή της Βουλής η Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο (ή το αργότερο την Παρασκευή) καλύπτει 150.000 δανειολήπτες.

Η συζήτηση πέρασε και στην επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη να υπογραμμίζει πως "δεν είμαστε αντίθετοι", επισημαίνοντας πως ας καταθέσει η Νέα Δημοκρατία τροπολογία και θα το δούμε. Μάλιστα με αφορμή τοποθέτηση της εκπροσώπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε πως υπάρχει πολιτική βούληση, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (το οποίο επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς δανειολήπτες).

Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επεσήμανε πως “είμαστε διατεθειμένοι αν υπάρχει κάποια τροπολογία να τη συζητήσουμε”. Προσθέτοντας πως υπάρχει ένας κόσμος που επειδή θέλει να είναι συνεπής υποφέρει.

Όσον αφορά στα στοιχεία της ρύθμισης η Χαρούλα Απαλαγάκη επεσήμανε πως μπορούν να υπαχθούν στο νόμο δάνεια κοντά στα 11 δισεκατομμύρια, τονίζοντας πως αφορά το 70% των δανειοληπτών. Με βάση τα στοιχεία το 75% χρωστά έως 150.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι στο 25% (σχετική αναφορά είχε κάνει νωρίτερα και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης)

Από την Τράπεζα της Ελλάδος ο Ηλίας Πλασκοβίτης -σύμβουλος του διοικητή- είπε πως θα ρυθμιστούν περίπου 8.5 δισεκατομμύρια από τα 85 συνολικά δισεκατομμύρια. Για να επανέλθει λίγο αργότερα η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και να επισημάνει πως δεν μπορεί να μπουν στην ίδια κατηγορία και τα επιχειρηματικά δάνεια.

Μιλώντας στην επιτροπή ο Ηλίας Πλασκοβίτης τόνισε πως με τις νέες ρυθμίσεις εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα περιμένουμε. Σημείωσε πως ο νόμος εστιάζει σε ένα επίπεδο δανειοληπτών που έχουν ανάγκη αυτών των ρυθμίσεων , επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να δει κάποιες βελτιώσεις. Ειδικότερα υπογράμμισε πως τα κριτήρια επιλεξιμότητας αφορούν στον ίδιο το δανειολήπτη και όχι τον εγγυητή, λέγοντας ότι “το να μη θεωρούμε ότι πρέπει να αξιολογείται ο εγγυητής κατά την γνώμη μας δεν θα έπρεπε να είναι έτσι”. Παράλληλα αναφέρθηκε στο “μοντέλο” της Κύπρου, λέγοντας πως θα ήταν θετικό να υπάρχει κριτήριο πόσο εφικτό είναι να ανταποκριθεί ο δανειολήπτες.

Τέλος ο Ηλίας Πλασκοβίτης σημείωσε πως ο νόμος αναφέρεται στην εμπορική αξία όταν πρόκειται να προσδιοριστεί το ύψος της εξόφλησης. Ωστόσο δεν λέει πως προσδιορίζεται η εμπορική αξία, σημειώνοντας πως “δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές και καθυστερήσεις”.

Παίρνοντας το λόγο ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Μιχαήλ Κούβαρης σημείωσε πως “αναφορικά με τα κριτήρια της επιλεξιμότητας θεωρούμε το όριο των 130.000 αρκετά χαμηλό”. Παράλληλα σημείωσε πως κλειδώνει η ισοτιμία- κάνοντας αναφορά στο ευρώ και το ελβετικό φράγκο- λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό να οδηγήσει σε τετελεσμένα γεγονότα και αυτό είναι άδικο.

Ειδική αναφορά έκανε στο πλαφόν στις καταθέσεις, υπογραμμίζοντας πως συχνά πρόσωπα μεγάλης ηλικίας βάζουν συνδικαιούχους άλλα πρόσωπά και αυτό μπορεί να αφήσει πολλά άτομα εκτός ρύθμισης. Τέλος αναφέρθηκε στα “εξοντωτικά” όπως είπε πρόστιμα ( σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση) λέγοντας πως κάποια πράγματα είναι τιμωρητικά για κάποιον που θέλει να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου.

Για “υποχώρηση” σε σχέση με το νόμο Κατσέλη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, λέγοντας πως περιορίζεται το δικαίωμα προστασίας. Συνέχισε επισημαίνοντας πως “η οφειλή των 130.000 ανά πιστωτή δημιουργεί αδικίες και ανισότητες”, ενώ σημείωσε πως “το όριο των 80.000 ευρώ για τη λοιπή περιουσία είναι πολύ μικρό ποσό”. Παράλληλα αναφέρθηκε σε κάποια παραδείγματα για να δείξει πως “οι πλούσιοι μπαίνουν μέσα και οι φτωχοί παραμένουν έξω”, ενώ ζήτησε να υπάρξει μία διαδικασία μεσολάβησης ώστε να μην επαφίεται απόλυτα στην τράπεζα το ποιος μπορεί να υπαχθεί.

“Ο εμπορικός κόσμος είναι ικανοποιημένος από την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων” σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, προσθέτοντας πως “ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα”. Ωστόσο πρόσθεσε πως με βάση την αρχή της ισονομίας θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο όριο για όλα τα δάνεια, αναφερόμενος ουσιαστικά στις διαφορετικές προϋποθέσεις που υπάρχουν για τα επιχειρηματικά δάνεια. Συνέχισε λέγοντας πως “δεν μπορεί να υπάρχει νταβάνι καταθέσεων 15.000 ευρώ για τον επιχειρηματία, καθώς περνάνε ποσά από τους λογαριασμούς του”.

“Εισάγουμε μια μοναδική στον κόσμο εξαίρεση για τα επιχειρηματικά δάνεια. Προστατεύουμε την πρώτη κατοικία. Ας το κρατήσουμε στα σημερινά επίπεδα αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε ασκό του Αιόλου” σημείωσε η Γενική γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη. Συνέχισε λέγοντας πως “σκοπός της νέας διάταξης δεν είναι να δημιουργήσουμε νέα γενιά προβληματικών δανείων αλλά να διασφαλίσουμε ως κοινωνικοί εταίροι μια προστασία σε όσους το έχουν ανάγκη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v