Τις 1.570 έφτασαν οι αιτήσεις υπαγωγής στον νέο αναπτυξιακό νόμο, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας μάλιστα πως στον προηγούμενο νόμο του 2011 οι υπαγωγές δεν είχαν ξεπεράσει συνολικά τις 1.277.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν ήδη εκδοθεί 578 αποφάσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ. Μέσα στον μήνα αναμένεται να δημοσιευτούν και οι υπόλοιπες.
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε πως «παραλάβαμε 6.000 ανολοκλήρωτα επενδυτικά σχέδια», με συμβασιοποιημένες οφειλές πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν. Σημείωσε μάλιστα πως «αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να το προσπεράσει, σαν να μην έγινε τίποτα. Ακόμα παιδευόμαστε με τις υπηρεσίες, με το υπόλειμμα αυτής της κληρονομιάς».
Συνέχισε λέγοντας πως «κλείσαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος τους και παραμένουν ανοιχτές λιγότερες από 1.000 περιπτώσεις. Αυτές είναι κατά κανόνα προτάσεις που εκείνοι που της υπέβαλαν, ήλπιζαν να βρουν επενδυτές αλλά δεν έχουν βρει». Για τον σκοπό αυτό υπάρχει επικοινωνία και με τις περιφερειακές ενώσεις, ενώ έχουν δοθεί αναβολές για όσους λόγω και της κρίσης δυσκολεύτηκαν να βρουν τελικά επενδυτή.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε και σε όσα έχει πει η αντιπολίτευση περί διαφάνειας, λέγοντας «δεν θυμάστε τι έγινε με αυτές τις υπηρεσίες; Δεν γνωρίζετε πως από το 2013 υπάρχει ανοιχτή εισαγγελική εντολή; Όποιος θέλει, ας μελετήσει την έκθεση του κ. Ρακιντζή και μετά να συζητήσουμε». Επισημαίνοντας πως το σύστημα είναι απολύτως διαφανές και αυτοματοποιημένο.