Επιχείρηση «γοητείας» ξένων παραγωγών είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο, μέσα από ένα πρόγραμμα χορήγησης οικονομικών κινήτρων που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Λίγο πριν συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος ζωής του προγράμματος (δηλαδή του Greek Cash Rebate Program), έχουν υποβληθεί σχεδόν 50 προτάσεις για γυρίσματα στην Ελλάδα και στις αρχές Μαρτίου είχαν ήδη εγκριθεί 34 projects (για ταινίες, σειρές ή ντοκιμαντέρ).
Πρόκειται για χολιγουντιανές παραγωγές, ταινίες από ευρωπαϊκές χώρες με παράδοση στην έβδομη τέχνη (όπως η Αγγλία και η Γαλλία), ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ακόμα και από την Κίνα. Τα «φώτα» πέφτουν και στη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, που θα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και των δανειστών το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Για την υπαγωγή στο Greek Cash Rebate Program, οι παραγωγοί καταθέτουν αίτηση η οποία περνά από την επιτροπή ελέγχου και ακολούθως από την επιτροπή αξιολόγησης. Μετά τον έλεγχο και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, γίνεται θετική εισήγηση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και εκδίδεται η απόφαση. Με την ολοκλήρωση του έργου προσκομίζονται τα παραστατικά και καταβάλλεται η επιδότηση δαπανών παραγωγής στο επίπεδο του 35%, αλλά και της φορολογικής έκπτωσης διαφόρων δαπανών της τάξεως του 30%.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η συνολική επένδυση στη χώρα από τις ταινίες και τις σειρές που υπάγονται στις προβλέψεις του Cash Rebate προσεγγίζει τα 29,5 εκατομμύρια και η επιστροφή που θα πάρουν οι παραγωγές είναι 9,1 εκατομμύρια. Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, υπολογίζεται πως ανέρχονται στις 10.000, καθώς μία ευρεία γκάμα επαγγελματιών δραστηριοποιείται στα γυρίσματα.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας «προσέλκυσης» κινηματογραφικών παραγωγών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης βρέθηκε στα μέσα Μαρτίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τετ α τετ συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής του Hollywood καθώς και με τα μέλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Μεξικό, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τηλεοπτική και κινηματογραφική αγορά στη Λατινική Αμερική.
Τον Φεβρουάριο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος (φωτ.) είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Netflix, Rajiv Dalal, υπεύθυνο διεθνών παραγωγών και επενδύσεων του αμερικανικού κολοσσού της steaming βιομηχανίας του θεάματος. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στο Λος Αντζελες, όπου πραγματοποιήθηκαν ειδικές συναντήσεις με τη Netflix, την Amazon, την Paramount, την Universal Pictures και την ΗΒΟ.
Σε εξέλιξη είναι πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ για την ίδρυση και λειτουργία γραφείων διευκόλυνσης οπτικοακουστικών παραγωγών (Film Offices) στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ήδη έχουν ανακοινώσει τη λειτουργία τους οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας.
Να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών παραγωγών δεν στρέφεται μόνο σε «παραδοσιακούς» προορισμούς όπως είναι τα σοκάκια της Πλάκας και η Μύκονος. Τα γυρίσματα εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα και ενδεικτικά αναφέρεται η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα κ.ά.
Μάλιστα η τηλεοπτική σειρά «The Durrels» αποτέλεσε αφορμή για να αναδειχθεί η Κέρκυρα η καλύτερη ευρωπαϊκή τοποθεσία για γυρίσματα για το 2018 (πήρε το πρώτο βραβείο στον διαδικτυακό διαγωνισμό Best European Film Location Award).