Καθοριστικός θα είναι ο Απρίλιος για τις πρώτες φετινές συμφωνίες πώλησης, τιτλοποίησης και ανάθεσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) των εγχώριων τραπεζών, από την εξέλιξη των οποίων θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων μείωσης που θα υποβάλουν οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες.
Εντός του επόμενου μήνα εισέρχονται στην τελική ευθεία πέντε deals για πωλήσεις, τιτλοποιήσεις και αναθέσεις διαχείρισης. Εθνική και Πειραιώς θα λάβουν δεσμευτικές προσφορές για πώληση χαρτοφυλακίων με NPEs, οφειλόμενου κεφαλαίου άνω του 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank θα έχει τις τελικές προσφορές για την πρώτη εν Ελλάδι τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων.
Τα μάτια όλης της αγοράς, όμως, θα είναι εστιασμένα στις δύο συμφωνίες ανάθεσης διαχείρισης. Η πρώτη αφορά στο κυπριακό χαρτοφυλάκιο με NPEs της Alpha Bank, ενώ η δεύτερη, εφόσον κλείσει, θα συνιστά το μεγαλύτερο deal της χρονιάς καθώς η Πειραιώς θα αποφασίσει, μέσα στον Απρίλιο, αν και υπό ποιους όρους αναθέσει σε τρίτο τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξης των 25 δισ. ευρώ.
Στις 4 Απριλίου έχει προγραμματισθεί, μετά από σειρά παρατάσεων, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το project Nemo της Πειραιώς. Την πώληση, δηλαδή, 17 ναυτιλιακών δανείων, που ανήκουν στην περίμετρο των NPEs της τράπεζας. Το παραπάνω χαρτοφυλάκιο διεκδικούν Fortress, Farallon και Davidson Kempner (DK).
Μερικές ημέρες αργότερα, στις 8 Απριλίου, θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για το project Symbol της Εθνικής. Την πώληση, δηλαδή, μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Πρόκειται για περίπου 13.000 δάνεια -καταγγελμένα στην πλειονότητά τους- τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 0,95 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση σε 1,6 δισ. ευρώ. Η μάχη θα δοθεί μεταξύ των Centerbridge, Elliott, Fortress και Ellington Management.
Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση, μεταξύ Alpha Βank και του προτιμητέου επενδυτή, για την ανάθεση, επί τουλάχιστον μια 4ετία, της διαχείρισης κυπριακών NPEs του ομίλου, ονομαστικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ. Δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει οι Altamira, APS, A&M και Pepper.
Στο τέλος Απριλίου προβλέπεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για το project Pillar της Eurobank, το οποίο αφορά στην τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αγοράσει το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) της τιτλοποίησης. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει επτά επενδυτές, εκ των οποίων οι πέντε (PIMCO, Lone Star, Cerberus, Fortress και Elliott) έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν ταυτόχρονα με το project Pillar και το project Cairo, μαζί με την ανάληψη διαχείρισης των NPEs της Eurobank.
Τέλος, εντός Απριλίου αναμένεται να αποφασίσει η Πειραιώς αν θα ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή στην κλειστή διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση διαχείρισης του συνόλου σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της. Το πρόγραμμα προβλέπει κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από την Cerberus και την κοινοπραξία Intrum-PIMCO ως το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Ο προτιμητέος επενδυτής θα αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (σ.σ. γύρω στο 80%) της εταιρείας, η οποία θα συσταθεί από την Πειραιώς και θα υπογράψει με την τράπεζα πολυετή σύμβαση διαχείρισης των NPEs. Στη νεότευκτη εταιρεία θα μεταφερθεί μέρος του προσωπικού, που απασχολείται σήμερα στη σχετική εσωτερική διεύθυνση της τράπεζας ( PLU).
Από τη συναλλαγή, η Πειραιώς θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ενισχύοντας ισόποσα τον δείκτη κύριων εποπτικών κεφαλαίων της (Common Equity Tier I- CET I). Είναι πιθανόν μαζί με την ανάθεση διαχείρισης να συμφωνηθεί και η πώληση στον ίδιο επενδυτή δανείων ονομαστικής αξίας 2,5 με 3 δισ. ευρώ.