Δυο σενάρια για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου

Τι κρίνει αν θα επιχειρηθεί έκδοση δεκαετούς πριν ή μετά την 11η Μαρτίου. Παραμένουν οι αποστάσεις με θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια. Τέλος της εβδομάδας στη Βουλή το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη. Κρίσιμος ο ρόλος της Moody's.

Δυο σενάρια για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου

Δύο ημερομηνίες έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αναφορικά με το επόμενο βήμα εξόδου του ελληνικού δημοσίου στις αγορές. Καμία δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα «κλειδωμένη» καθώς οι «άγνωστοι X» παραμένουν πολλοί.

Στο πρώτο σενάριο, το οποίο μετρά αρκετές εβδομάδες κυοφορίας, η έκδοση δεκαετούς ομολόγου θα γινόταν την επομένη των καλών ειδήσεων από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Στις 12 ή τις 13 Μαρτίου.

Εάν σε αυτή τη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδιναν πράσινο φως για την εκταμίευση κεφαλαίων περίπου 1 δισ. ευρώ από ANFA’s-SMP’s, καθώς και την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι σε δάνεια του δεύτερου προγράμματος χρηματοδότησης, ο ορίζοντας θα ήταν καθαρός για μια νέα έκδοση ομολόγων, κατά πάσα πιθανότητα δεκαετών, την οποία επιδιώκει και η κυβέρνηση.

Το τοπίο αυτή την ώρα, όμως, αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Παρ’ ότι διαθέσεις ρήξης ή σύγκρουσης δεν προκύπτουν από καμία πλευρά, η αναμενόμενη αυριανή έκθεση της Κομισιόν με τα ευρήματα της ενισχυμένης εποπτείας θα είναι κατά τις πληροφορίες «ναι μεν, αλλά…».

Ισορροπημένη χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές, με επισημάνσεις των κινδύνων εξαιτίας του βάρους των κόκκινων δανείων, αλλά και του δημοσιονομικού κινδύνου λόγω δικαστικών αποφάσεων, χωρίς όμως να δίνει ξεκάθαρη εικόνα για την τύχη της δόσης.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει στο χώρο των κόκκινων τραπεζικών δανείων και του διαδόχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη. Έως χθες, πληροφορίες ανέφεραν ότι κυβέρνηση και θεσμοί δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία και συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να διευκρινιστούν.

Οι θεσμοί θα ήθελαν για παράδειγμα, συνολικά περιουσιακά κριτήρια (καταθέσεις , μετοχές, ομόλογα, εισπραττόμενα ενοίκια, άλλα ακίνητα) τα οποία να λειτουργούν εξαρχής ως «κόφτες» για όσους υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα για ένταξη στο νέο πλαίσιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τέτοια παράμετρος δεν υπήρχε στις προτάσεις τις οποίες απέστειλε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση στους θεσμούς και επί των οποίων εστάλη ως απάντηση «ένα κατεβατό ερωτημάτων»

Τα περιουσιακά αυτά κριτήρια στο κυβερνητικό σχέδιο αναφέρουν πηγές δεν λειτουργούν ως κριτήριο αποκλεισμού, αλλά στη βάση αυτών στη συνέχεια οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν από τον δανειολήπτη «να πράξει τα δέοντα».

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και τα ερωτηματικά, έχουν ήδη οδηγήσει σε αναβολές την κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά στο χρονοδιάγραμμα εξόδου στις αγορές ενδεχομένως να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το νομοσχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του ν. Κατσέλη θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας με στόχο να ψηφιστεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Αν το κλίμα αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης, παραμένει αβέβαιο, η έκδοση του ομολόγου μπορεί να επιχειρηθεί ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα με επικρατέστερη ημερομηνία την 5η Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν «καλά νέα» την ερχόμενη Παρασκευή. Συγκεκριμένα, την 1η Μάρτη, η Moody’s αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία της. Εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για αναβάθμιση κατά τουλάχιστον ένα σκαλοπάτι, το δεύτερο σενάριο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς κερδίζει πόντους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων κινείται στη ζώνη του 3,7%-3,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v