Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγνιτικές ΔΕΗ: «Blame game» πριν το... ναυάγιο;

Πηγές του ΥΠΕΝ βλέπουν μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην πρόταση της «Μυτιληναίος» για τη Μελίτη και στην αποτίμηση της ΔΕΗ. Ευθύνες στη δημόσια εταιρία επιρρίπτει το υπουργείο. Το σενάριο της επόμενης μέρας.

Λιγνιτικές ΔΕΗ: «Blame game» πριν το... ναυάγιο;

Σοβαρές είναι πλέον οι πιθανότητες ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη να μην έχει θετική έκβαση.

Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Euro2day.gr, η απόσταση που χωρίζει το προτεινόμενο οικονομικό τίμημα του μοναδικού υποψήφιου επενδυτή, της «Μυτιληναίος», για τον σταθμό της Μελίτης είναι τεράστια σε σχέση με την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή της ΔΕH.

«Δύσκολα μπορεί να κλείσει η ψαλίδα…», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευση τους για τους χειρισμούς της δημόσιας εταιρείας στο διαγωνισμό, ιδίως στο θέμα της αποτίμησης της μονάδας. Πηγές θέλουν αυτή να έγινε από τον ανεξάρτητο σύμβουλο στη βάση, όμως, στοιχείων που έδωσε η ΔEΗ και χωρίς να έχει προηγηθεί due diligence.

Ως προς το διαδικαστικό της σημερινής μέρας, η «Μυτιληναίος» καλείται έως τις 12 το μεσημέρι να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά σε σχέση με εκείνη που υπέβαλε προχθές. Η πρόταση που έχουν ήδη από προχθές στα χέρια τους στην οδό Χαλκοκονδύλη περιλαμβάνει, όπως σημειώνουν πηγές της εταιρίας, «όλα τα στοιχεία και την εικόνα που αντίκρισαν οι ειδικευμένοι της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της οικονομικής και τεχνικής αξιολόγησης της μονάδας».

Στη βάση αυτών των παρατηρήσεων που κάνουν πηγές του υπουργείου ΠΕΝ και οι οποίες μένει να επαληθευτούν ή να διαψευστούν από τη σημερινή αξιολόγηση των προσφορών στο Διοικητικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση αναμένεται, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της «Μυτιληναίος», να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επανάληψη του διεθνούς διαγωνισμού.

«Η «κόκκινη» γραμμή είναι να βγουν ξανά σε διαγωνισμό οι ίδιοι λιγνιτικοί σταθμοί. Μπορούν», λένε στελέχη του ΥΠΕΝ, «να βελτιωθούν τεχνικά όροι της πώλησης, ενώ στις προθέσεις είναι ο διαγωνισμός να μην διοργανωθεί από τη ΔEΗ αλλά από ανεξάρτητο φορέα».

Επιπλέον, στο ΥΠΕΝ θεωρούν ότι δεν μπορούν να κινηθούν στη νέα διαγωνιστική διαδικασία, εκτός του ψηφισμένου νόμου, λόγω της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ στις «κόκκινες» γραμμές συμπεριλαμβάνονται και η μη αποδοχή πρότασης από την πλευρά των Βρυξελλών που να προσομοιάζει ή να είναι ίδια με εκείνη της «μικρής ΔΕΗ».

Πάντως, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση, λένε πηγές που αντανακλούν τις απόψεις της, να παραμείνει το θέμα των λιγνιτικών σε εκκρεμότητα υπό τον κίνδυνο να ανοίξουν άλλα θέματα (π.χ. υδροηλεκτρικά). Επιδιώκει να έχει κλείσει ο νέος διαγωνισμός στο τέλος του Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v