Πώς απαντά η ΝΔ στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Επιχείρηση αποδόμησης της πολιτικής του Μαξίμου. Η σύγκριση με το 2014 και οι καταγγελίες για τον «αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ». Ο κατώτατος μισθός, το αφορολόγητο και η έξοδος στις αγορές.

Πώς απαντά η ΝΔ στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Η στρατηγική της κυβέρνησης με επίκεντρο την προώθηση φιλολαϊκών μέτρων βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΝΔ. Όπως εκτιμά η Πειραιώς, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων και για να το πετύχει αυτό, δεν θα διστάσει να κάνει τα πάντα. Η χρονική στιγμή μάλιστα που ξεκινά τη συγκεκριμένη αντεπίθεση, όπως σημειώνουν στο γαλάζιο επιτελείο, δεν είναι τυχαία, αφού γίνεται αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, «σε αντίθεση με τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».

Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλει να στραφεί απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που θα ευνοηθούν από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, η ΝΔ θα επιχειρήσει να τις αποδομήσει. Κάτι που φάνηκε από την πρώτη στιγμή, κατά τις εξαγγελίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Πειραιώς κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου για «εμπαιγμό και υποκρισία απέναντι στους εργαζόμενους», επισημαίνει πως ο κατώτατος μισθός νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάιο του 2018 από το βήμα του ΣΕΒ είχε αναφέρει πως «αν γίνουν οι σωστές αλλαγές, θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση για λελογισμένες αυξήσεις του κατώτερου μισθού», ενώ τον Δεκέμβριο, κατά την ομιλία του στο γαλάζιο συνέδριο, σημείωσε ότι «ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να έχει διπλάσιο ποσοστό αύξησης από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, αναφέρει το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, συντελείται με τον νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει στη Βουλή, καταγγέλλοντάς τον ως «νόμο-γαλέρα, που οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα». Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά τις ίδιες πηγές, «είναι προκλητικοί καθώς η χώρα μας το 2017 ήταν σύμφωνα με την έκθεση της ILO πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση μισθών κατά 3,5%. Αντίθετα, το 2014 είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%».

Αύξηση εισφορών

Προσθέτουν δε ότι μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχουμε και ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ισόποσα κατά 11%, για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Και αυτό συμβαίνει, γιατί σύμφωνα με το Νόμο Κατρούγκαλου, η βάση υπολογισμού των εισφορών διαμορφώνεται κάθε φορά από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Ταυτόχρονα, η μείωση του αφορολόγητου, όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, τελικά θα εκμηδενίσει την οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού. «Και δεν θα είναι η πρώτη μείωση του αφορολογήτου», αναφέρει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπέμποντας στο 2016, όταν έγινε η πρώτη σχετική μείωση και παρά τις... απειλές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τελικά δεν παραιτήθηκε όπως είχε πει.

Αναφορικά με την οικονομία, η ΝΔ καταγγέλλει το «ψεύτικο success story» της κυβέρνησης, ενώ για την επιχειρούμενη έξοδο στις αγορές, διερωτάται αν πρόκειται για μια πραγματική ή για μια συμβολική έξοδο. Γαλάζια στελέχη υπενθυμίζουν πως η χώρα μας είχε προσεγγίσει σταδιακά τις αγορές από τον Απρίλιο του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά και διαπιστώνουν ότι «αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι η χώρα μας να αγκομαχά να φτάσει εκεί που βρισκόταν πριν από πέντε περίπου χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v