Γκρίνια των δανειστών για το ύψος των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και δεύτερες σκέψεις για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για την εφορία, αποκαλύπτουν σημερινές δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών.
Τα ραντεβού από το πρωί είναι αλλεπάλληλα και αύριο αναμένονται οι τελικές συζητήσεις, αλλά όπως όλα δείχνουν, καθυστερήσεις και διαφωνίες σε διάφορα ζητήματα θα απαιτήσουν συνέχιση των «διαπραγματεύσεων» και εκ του μακρόθεν.
Ενστάσεις και διαφωνίες εντοπίζονται σε μια σειρά θεμάτων, με αιχμή τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό όπου η κυβέρνηση κινείται με οδηγό το πόρισμα των ειδικών για αναπροσαρμογή μεταξύ 5% και 10%, όπως έχει ενημερώσει σχετικά η αρμόδια υπουργός Εργασίας, με την Κομισιόν την ίδια ώρα να συνιστά «μετρημένες» κινήσεις.
Ερωτηθείς σχετικά σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος παρέπεμψε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας. Όπως είπε, και στην Πορτογαλία οι θεσμοί έλεγαν τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι «και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι». Το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και όπως χαρακτηριστικά μετέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, «τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά θα έχει και θετικές».
Αίσθηση προκάλεσαν την ίδια ώρα οι αναφορές σε σχέση με τις επικείμενες ρυθμίσεις των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία, καθώς σημειώθηκε ότι δεν έχει κατατεθεί στους δανειστές τέτοια πρόταση. «Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση-, όταν την κάνουμε, θα τη συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα», είπε.
Αρχικά δεν διευκρινίστηκε σε ποιο σχήμα δόσεων (στην Εφορία ή στα Ταμεία) αναφέρεται, ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό ότι αφορά τις οφειλές προς την Εφορία.
Επι του θέματος δε, πηγές του υπουργείου Εργασίας διευκρίνιζαν ότι η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τις προδιαγραφές που έχουν περιγράφει από την Υπουργό Εργασίας, θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Οι θεσμοί ενημερώθηκαν σχετικά από το Υπουργείο Εργασίας στις συναντήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, των προηγούμενων ημερών.
Αλλώστε τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Τάσος Πετρόπουλος έχουν περιγράψει με λεπτομέρειες βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης σε αντιδιαστολή με τους υπεύθυνους του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι δεν έχουν προβεί σε καμία συγκεκριμένη αναφορά.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων και του διαδόχου σχήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την εκπνοή του νόμου Κατσέλη, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποστάσεις. Οι εμπλεκόμενες πλευρές εργάζονται στο σενάριο διευθέτησης του θέματος πριν την εκπνοή της παράτασης της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά μια νέα παράταση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε», είπε σχετικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτοντας πως «γενικά οι θεσμοί θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις. Πώς απαντούμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις». Μεταξύ άλλων οι θεσμοί ζητούν απαντήσεις για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και πώς αυτοί θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα.