Σε οριακή καθοδική αναθεώρηση αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προετοιμάζονται να προχωρήσουν οι Βρυξέλλες, θέτοντας τον πήχη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 2,2% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 2,3% και όταν ο ελληνικός προϋπολογισμός προβλέπει 2,5%. Η πρόβλεψη αυτή μάλιστα, αναφέρουν πηγές, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί εκ νέου προς τα κάτω.
Ορισμένοι από τους παράγοντες συγκράτησης του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ προέρχονται από το εξωτερικό. Υπάρχουν, όμως, και ενδογενείς τροφοδότες αβεβαιότητας, οι οποίοι συνδέονται τόσο με τις πολιτικές εξελίξεις όσο και με τους λόγους επαναφοράς της πίεσης των θεσμών στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων μεταμνημονιακών στόχων. Η «γκρίνια» επανέρχεται στο προσκήνιο, σε συνδυασμό με την απειλή αναβολής της εκταμίευσης 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, αναλόγως των ευρημάτων της έκθεσης της δεύτερης μεταμνημιακής εποπτείας.
Σήμερα στην Αθήνα βρίσκεται ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ φτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία σε επίπεδο επικεφαλής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21 Ιανουαρίου.
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να συντηρήσει το θετικό αφήγημα της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο στις διαδοχικές του συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και υπουργούς του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Σταθάκης).
Οι πολιτικές του δηλώσεις αναμένονται με ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μετά τα προειδοποιητικά μηνύματα του επικεφαλής του EwG Χανς Φάιλμπριφ, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων , τους κινδύνους λήψης «διορθωτικών μέτρων» που αναφύονται εξαιτίας των επικείμενων αποφάσεων του ΣτΕ για αναδρομικές διεκδικήσεις μνημονιακών περικοπών μισθών και συντάξεων, τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν αν οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού είναι πέραν των αντοχών της οικονομίας.
Σε συνέντευξή του στο insider.gr, ο επικεφαλής του EwG επισήμανε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 16 μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, με βασικότερες αυτές που αφορούν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις. Αναγνώρισε ως υπαρκτό τον κίνδυνο μη εκταμίευσης της «δόσης» από ANFAs και SMPs, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι υπάρχει βάσιμη προσδοκία κάλυψης των «προαπαιτούμενων» εντός Φεβρουαρίου.
Στην αντίθετη περίπτωση, εκτιμά, θα ήταν ξεκάθαρα ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές. Το ίδιο άλλωστε επισημαίνουν στο σύνολό τους οι διεθνείς αναλυτές, την ώρα που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους συνεχίζει να αναζητά παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Από τις δηλώσεις Φάιμπριφ προκύπτει ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα « επικίνδυνο ζήτημα». Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση του κατώτατου μισθού μεταξύ 8% και 10% ή από τα 586 ευρώ στην περιοχή των 630 ευρώ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των θεσμών άλλωστε αναμένεται να βρεθεί το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας υπό το πρίσμα και των αναγκαίων ρυθμίσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό αλλά και στις τοποθετήσεις γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, όπως μεταφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των θεσμών όμως, όπως έχει καταγραφεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, αφορά στον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού υπό το βάρος επικείμενων αποφάσεων του ΣτΕ για διεκδικήσεις αναδρομικών μετά τις μνημονιακές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. «Θα είναι μεγάλος κίνδυνος και μπορεί να απαιτηθούν διορθωτικά μέτρα», σημείωσε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του EwG.