O προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την ελληνική οικονομία. Η Κομισιόν, με τις τελευταίες της προβλέψεις, είχε θέσει τον πήχη στο 2,3%. Τώρα, οι θεσμοί προετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες για καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών τους, καθώς τα σύννεφα στην ευρωζώνη πυκνώνουν ενώ στην Αθήνα η προεκλογική αβεβαιότητα έχει αποδειχθεί πως δεν κάνει καλό στην οικονομία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά. Οι παροχές των τελευταίων μηνών αναμένεται πως θα επιδράσουν θετικά στην κατανάλωση. Αναλυτές όμως εκτιμούν πως η επίπτωσή τους θα είναι βραχύβια ενώ στη συνέχεια αναμένονται καθοδικές επιδράσεις από το ευρύτερο διεθνές κλίμα πιέσεων.
Ήδη η Γερμανία προετοιμάζεται για σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης, με τον υπουργό Οικονομικών Σολτς να έχει έτοιμο πακέτο επεκτακτικών μέτρων για την ανάσχεση των πιέσεων. Οι νεότερες προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 1,5% (έναντι 2%) και ο Σολτς, όπως έγραψε το Spiegel, έχει έτοιμο επεκτατικό πακέτο μέτρων από 17 έως και 35 δισ. ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των πιέσεων στη γερμανική οικονομία.
Σε δύο ακόμα από τις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης οι πιέσεις είναι ήδη ορατές. Η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής να διαγράφει τροχιά πτώσης για τρεις συνεχόμενους μήνες τον Δεκέμβρη. Το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε και ενδεχόμενο δεύτερο πτωτικό τρίμηνο βάζει την ιταλική οικονομία στο κάδρο της ύφεσης.
Στη Γαλλία επίσης τα νέα δεν είναι αισιόδοξα καθώς τον Δεκέμβριο των έντονων κινητοποιήσεων και της αναταραχής, με φόντο τα «κίτρινα γιλέκα», η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε (ο δείκτης HIS Markit έπεσε στις 49,7 μονάδες τον Δεκέμβρη από 50,8 τον Νοέμβριο) για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν δείξει επέκταση 2,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους και οι ετήσιες εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις 7 Μαρτίου. Νωρίτερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα καθοδική αναθεώρηση των τελευταίων εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία, όταν τον Νοέμβριο είχε θέσει τον πήχη στο 2,3%.
Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν ο πήχης να μπει ακόμα και κάτω από το 2% και το μέγεθος της αναθεώρησης θεωρείται κρίσιμο εξαιτίας της και της ευθείας αντανάκλασης στους δημοσιονομικούς στόχους.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο προϋπολογισμός του 2019 με ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα ακριβώς στο «νήμα» του στόχου 3,5% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του, με τον στόχο της ανάπτυξης στο 2,5% εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,6%, με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Στον βαθμό όπου πράγματι επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις, ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.