Στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία του διαγωνισμού για την κατασκευή και διαχείριση του φράγματος στον χείμαρρο Χαβρία στη Νότια Χαλκιδική προχωρά το υπουργείο Υποδομών, με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού εντός των προσεχών μηνών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Πρόκειται για το πρώτο φράγμα που προωθείται στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ και ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει πως ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή φράγµατος επί του χειµάρρου Χαβρία στη Νότια Χαλκιδική, τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον οικισμό Ορμυλίας. Θα αναλάβει, επίσης, την κατασκευή δικτύων ύδρευσης και άρδευσης. Το δίκτυο ύδρευσης θα φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη τα 274 χιλιόμετρα και θα εκτείνεται σε µια περιοχή 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το βασικό δίκτυο άρδευσης θα καλύπτει συνολική έκταση 24.000 στρεµµάτων.
Ο ανάδοχος του έργου θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τη βασική υποδομή και με βάση τη σύμβαση ΣΔΙΤ θα παραδίδει το νερό στις δημοτικές ή άλλες εταιρείες που λειτουργούν τα δίκτυα μεταφοράς στους τελικούς καταναλωτές.
Ο ανάδοχος προβλέπεται πως θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης/συντήρησης του βασικού δικτύου για τουλάχιστον 20 χρόνια, θα δεσμεύεται για συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας στο νερό που θα παραδίδει στις εταιρείες διαχείρισης δικτύων ύδρευσης/άρδευσης και θα αμείβεται με τις λεγόμενες «πληρωμές διαθεσιμότητας». Δηλαδή θα του καταβάλλεται «ενοίκιο» από το δημόσιο, υπό την προϋπόθεση πως θα τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπει η σύμβαση ΣΔΙΤ.
Με το έργο, όπως είχε υποστηρίξει και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αναμένεται να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης των οικισμών και των τουριστικών εγκαταστάσεων στη Νοτιοδυτική Χαλκιδική (και στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας), θα καλυφθεί ένα τμήμα των αναγκών άρδευσης στην πεδιάδα της Ορμυλίας και θα προστατευθούν τα υπόγεια ύδατα από υφαλμύρωση.
Ο υπουργός Υποδομών είχε υποστηρίξει στην ίδια σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, προ ημερών, πως η κοινοπραξία έχει κίνητρο να τελειώσει το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και υπογράμμισε ότι «όταν αποπληρωθεί αυτό το έργο, θα υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης». Στον φορέα διαχείρισης εκτός από τον ιδιώτη επενδυτή θα συμμετέχει και το δημόσιο, οι δήμοι και η περιφέρεια, αν και το μοντέλο θα προκύψει από τη σχετική μελέτη των συμβούλων. Ο κ. Σπίρτζης είχε προτείνει να εγκατασταθούν στο δίκτυο ύδρευσης/άρδευσης που θα αναπτύξει ο ανάδοχος και οπτικές ίνες.
Προ ημερών στο υπουργείο Υποδομών ξεκίνησαν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου για το έργο με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ. Στη διαπραγμάτευση συμμετέχουν οι ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΑΕ, Ηλιδα Σύμβουλοι Μηχανικοί, Υδροδομική Σύμβουλοι Μηχανικοί και Εψιλον Ανώνυμη Εταιρεία Μελετών και Συμβούλων.