«Σήμα» ΟΔΔΗΧ στους επενδυτές για νέα έξοδο στις αγορές

Προετοιμάζεται χωρίς να δεσμεύεται η Αθήνα. Το γράμμα του ΟΔΔΗΧ προς τους επενδυτές, οι λήξεις ομολόγων και οι ανησυχίες για το 2019. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, τα μηνύματα των primary dealers και τα σινιάλα από τις αγορές.

«Σήμα» ΟΔΔΗΧ στους επενδυτές για νέα έξοδο στις αγορές

Γράμμα προς τους επενδυτές αναμένεται να εγκρίνει εντός των ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες συγκεκριμένων ανακοινώσεων για το πρόγραμμα δανεισμού του δημοσίου το 2019, λέγεται πως το συγκεκριμένο investor newsletter θα περιλαμβάνει όσο το δυνατόν πιο ασαφείς πληροφορίες, χωρίς δεσμεύσεις για συγκεκριμένες εκδόσεις ή για το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες θα καλυφθούν από την αγορά.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο ΟΔΔΗΧ δεν θα επιχειρήσει έκδοση ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του 2019, αν βρεθεί παράθυρο ευκαιρίας. Υπό τον κίνδυνο όμως το σενάριο να μη βγει, δεν θα αναλάβει δέσμευση απέναντι σε κανέναν. Οι σχετικές προτροπές, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν προς τον ΟΔΔΗΧ από το σύνολο των primary dealers, σταθμίζοντας την υψηλή μεταβλητότητα των αγορών από τις πρώτες εβδομάδες του 2019.

Brexit και ευρωεκλογές, εμπορικοί πόλεμοι, ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τα σήματα κινδύνου για καθοδική κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με εσωτερικούς παράγοντες αβεβαιότητας (κόκκινα δάνεια, εκλογές, παροχές, καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις) συνθέτουν ένα σκηνικό όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα συμβαίνει στις αγορές από τις αρχές του έτους, όταν μόνο η Γερμανία θα ψάχνει παραπάνω από ένα ΑΕΠ της Ελλάδας (199 δισ. ευρώ το πρόγραμμα δανεισμού) και η Ιταλία θα ζητά σχεδόν ένα δημόσιο χρέος της χώρας μας (περίπου 250 δισ. ευρώ).

Ενδεικτικό των ευρύτερων προβλημάτων που συντηρούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ψηλά είναι το γεγονός ότι η εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες οδήγησε σε ράλι τους ιταλικούς τίτλους με κάθετη πτώση των αποδόσεων, όταν οι ελληνικοί τίτλοι αντέδρασαν πολύ περιορισμένα.

Στις 19 Νοεμβρίου, η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου είχε αγγίξει υψηλό 3,765% και χθες είχε κάνει βουτιά στο 2,760%. Στο ίδιο διάστημα, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κατέγραψε πτώση απόδοσης από το 4,688% σε 4,291%. Η ψαλίδα ανοίγει παρά κλείνει.

Οι ανάγκες

Το 2019, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, το ελληνικό δημόσιο έρχεται αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων της τάξεως των 11 δισ. ευρώ και ήδη μέσω του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει «μερική χρήση» κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019, οι δαπάνες τόκων ανέρχονται σε 6,6 δισ. ευρώ και αναμένεται να καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να καλυφθούν:

· 7,444 δισ. ευρώ λήξεις εντόκων γραμματίων (θα αναχρηματοδοτηθούν)

· 8,778 δισ. ευρώ λήξεις ομολόγων

· 1,983 δισ. ευρώ δάνεια από το ΔΝΤ

· 324,3 εκατ. ευρώ δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

· 472,2 εκατ. ευρώ δάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδος

· 181,3 δισ. ευρώ λοιπά δάνεια

Αν υποθέσουμε ότι όλα εξελιχθούν ομαλά κατά τις δύο επόμενες αξιολογήσεις από την Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, υπολογίζεται ότι στη διάρκεια του 2019 θα εισρεύσουν κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (ANFAs - SMPs).

Από τα περίπου 11 δισ. ευρώ των λήξεων ομολόγων και δανείων, το ποσό περιορίζεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ, επομένως αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως «οι εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου το 2019 μπορούν να κυμανθούν από 0 έως 9 δισ. ευρώ». Πιθανή χρήση κεφαλαίων του cash buffer δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για εξόφληση μέρους ακριβών δανείων του ΔΝΤ, πέραν των 1,983 δισ. ευρώ, που ούτως ή άλλως πρέπει να πληρωθούν το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v