Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις: Νέες αποφάσεις μπλέκουν το κουβάρι των αναδρομικών

Μεγεθύνεται το κύμα αιτήσεων, όπως και οι προσδοκίες 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Ποιες νέες αποφάσεις αναμένεται να αυξήσουν την ανασφάλεια. Τι αναφέρει το οικονομικό επιτελείο στην τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων.

Συντάξεις: Νέες αποφάσεις μπλέκουν το κουβάρι των αναδρομικών

Πάνω από 350.000 αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί έως σήμερα, από συνταξιούχους που διεκδικούν την αναδρομική (από τον Ιούλιο του 2015) επιστροφή συντάξεων και Δώρων που κόπηκαν και στη συνέχεια η περικοπή τους κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική. Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια συνεχίζουν σε πρωτόδικο βαθμό να εκδίδουν αποφάσεις που δημιουργούν εύλογα, προσδοκίες στους δικαιούχους.

Την Τετάρτη, ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου θα αποδέχεται μόνο ηλεκτρονικά αιτήσεις για τις αντισυνταγματικές περικοπές. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει το κύμα δικαστικών προσφυγών, που ενδέχεται να μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα απέραντο δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι όταν υπάρξει δημοσιονομική ευχέρεια, θα υπάρξουν και νέες επιστροφές χρημάτων, αντίστοιχες με αυτές που ψηφίστηκαν χθες, για τους περίπου 300.000 εν ενεργεία δημοσίους λειτουργούς και συνταξιούχους.

«Ξαφνικά γίνατε και προστάτες εκείνων που ζημιώσατε. Αυτό είναι ο ταρτουφισμός», είπε χαρακτηριστικά, από το βήμα της βουλής, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις περικοπές συντάξεων και τις διεκδικήσεις αναδρομικών.

Ο υφυπουργός, υποστήριξε ότι ο νόμος 4387 του 2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και βελτίωσης των παροχών. Αναφέρθηκε στις επιστροφές των εισφορών υγείας, λέγοντας ότι ότι “επιστράφηκαν στους συνταξιούχους 354 εκατομμύρια ευρώ (επιστροφές εισφορών ασθενείας και ΑΚΑΓΕ) χωρίς να γίνουν αγωγές” και κατέληξε σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: “Όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά (για τα ειδικά μισθολόγια) δεν έκαναν αγωγές. Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει, δεν έκαναν όλοι. Όταν λέμε ότι θα δώσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά δημιουργούμε ως περιθώριο δημοσιονομικής ευχέρειας, το κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε και αύριο και θα το κάνουμε συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια, διότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Εσείς κόβετε. Εμείς χτίζουμε. Εσείς γκρεμίζετε και αυτό θα συνεχίσετε να κάνετε”.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι από Δευτέρα δεν θα δέχεται αιτήσεις παρά μόνο ηλεκτρονικές. Σε ανακοίνωσή του, το ταμείο εκτιμά πως η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στο διαδικτυακό ιστότοπο του Φορέα διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης.

Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι καταιγιστικός, με αποτέλεσμα μέχρι χθες, ο αριθμός να έχει ξεπεράσει τις 350.000. Αμείωτος βέβαια είναι και ο ρυθμός έκδοσης νέων δικαστικών αποφάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχουν ήδη εκδοθεί τουλάχιστον τέσσερις πρωτόδικες αποφάσεις που προβλέπουν την έντοκη επιστροφή ποσών, από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ (10 Ιουνίου 2015) έως και μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου. Μία εξ αυτών, αφορά αναδρομικά έως και τον Οκτώβριο του 2016, εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από αίτηση επίσπευσης από τον συνταξιούχο. Άλλη, επιδικάζει ποσά έως και τον Δεκέμβριο του 2016, τόσο για την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη.

Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με δικηγόρους, απορρίπτουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία υπήρξε εναρμόνιση με την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) και μάλιστα από την ψήφιση του νόμου και μετά, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016 και όχι από την έναρξη του επανυπολογισμού, ήτοι την 1η Ιανουαρίου 2019.

Να σημειωθεί ότι, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το οικονομικό επιτελείο, ακόμη και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε χθες και προβλέπει την καταβολή αναδρομικών μόνο για τους ένστολους συνταξιούχους και τους συνταξιούχους των πρώην ειδικών μισθολογίων, έως τον Μάιο του 2016, χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα. Ότι δηλαδή, στο άρθρο 14 του Νόμου Κατρούγκαλου καλύπτεται το διάστημα από τον Μάιο του 2016 έως και τις 31.12.2018, καθώς οι παλαιές συντάξεις “συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014”. Δηλαδή ο νόμος ανατρέχει σε χρονικό σημείο πριν την απόφαση του ΣτΕ για να καλύψει την διαδικασία του επανυπολογισμού. Νομικοί κύκλοι βέβαια, επισημαίνουν ότι εφόσον τα νέα ποσά συντάξεων, μετά τον επανυπολογισμό, θα εμφανιστούν στους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο του 2019, οι διεκδικήσεις αναδρομικών μπορούν να φθάσουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Δεδομένο θεωρείται επίσης, ότι πλέον, το δημόσιο θα ασκεί εφέσεις σε όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το θέμα να λυθεί σε βάθος χρόνου, εφόσον δεν υπάρξει πολιτική λύση. Η οποία βέβαια, περνά μέσα από τα δημόσια οικονομικά, με το κόστος της πλήρους συμμόρφωσης να ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ, προκαλώντας αναταράξεις στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v