Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξτρα παροχές αντί «δημοσιονομικού κενού» βλέπει το ΓΛΚ!

Κάλυψη της απόστασης που χωρίζει Αθήνα-δανειστές στο δημοσιονομικό αλλά και περιθώρια για επιπλέον παροχές, βλέπει το Γενικό Λογιστήριο. Πόσα αναδρομικά θα πάρουν ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί.

Εξτρα παροχές αντί «δημοσιονομικού κενού» βλέπει το ΓΛΚ!

Την πεποίθηση ότι στο τέλος της «διαπραγμάτευσης» όχι μόνο το δημοσιονομικό κενό των περίπου 300 εκατ. ευρώ (0,15% του ΑΕΠ) που βλέπουν οι θεσμοί θα έχει κλείσει, αλλά και ο δημοσιονομικός χώρος για παροχές θα ξεπεράσει τα 765 εκατ. ευρώ που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού, εκφράζει πηγή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στην οδό Νίκης, η αισιοδοξία για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού είναι επίσης υπαρκτή, με την υποσημείωση ότι η συζήτηση με τους θεσμούς δεν έχει κλείσει ακόμα. Τις προηγούμενες ημέρες, ευρωπαϊκές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο, το πακέτο μέτρων των 765 εκατ. ευρώ (μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, επιδότηση ενοικίου) να «ψαλιδιστεί» στον βαθμό που προχωρήσουν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για μη εφαρμογή των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις. Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει», αλλά επιδιώκεται από την ελληνική κυβέρνηση να έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως το τοπίο, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Το «κλειδί» των τελικών αποφάσεων κρατά το Eurogroup, ενώ όπως επαναβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το Ταμείο συνεχίζει μεν να θεωρεί «καλό μέτρο» τη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου, αλλά δεν προτίθεται να κάνει «φασαρία». Η κατεύθυνση που δόθηκε μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί «βρείτε τα με τους Ευρωπαίους» παραμένει ενεργή.

Μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το σύνολο των μέτρων που θα υλοποιηθούν το 2019, το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία θα τροφοδοτούν το έντονα προεκλογικό σκηνικό με μπαράζ νομοσχεδίων θετικών ειδήσεων.

Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Σε καθαρή βάση, το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από 1.400 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμα και τις 20.000 ευρώ. Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο αλλά και με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων και ειδικότερα: 

1. Ένστολοι: Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα λάβουν αναδρομικά 1.400 έως 11.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και τις31 Δεκεμβρίου 2016.

2. Γιατροί του ΕΣΥ: Πλην της αποζημίωσης εφημεριών, θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016. 

3. Πανεπιστημιακοί: Στα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων θα επιστραφούν αναδρομικά  για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

4. Δικαστικοί: Προβλέπεται η καταβολή του υπολοίπου 50% της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014.

Σε χρόνο παράλληλο με το νομοσχέδιο για τα αναδρομικά, σχεδιάζεται η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day.gr.

Στη σειρά ακολουθούν ξεχωριστά νομοσχέδια με τα οποία θα τεθούν σε τροχιά εφαρμογής μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ -εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού στα μάτια των δανειστών- και αφορούν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, επιδότηση ενοικίου, μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και φόρου μερισμάτων.

Έως τις 20 Νοεμβρίου άλλωστε αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» και οι αποφάσεις για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο αλλά και για την αύξηση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v