Υπεβλήθη στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Στο σενάριο (βάσης) των αμετάβλητων πολιτικών, οι συντάξεις κόβονται το 2019 και εφαρμόζονται τα αντίμετρα, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας στο 4,2% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια στο προσχέδιο προϋπολογισμού αποτυπώνεται η βούληση της κυβέρνησης να μην κοπούν οι συντάξεις και να ληφθούν πρόσθετα επεκτακτικά μέτρα, στη βάση όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σε σχέση με το προσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και στο οποίο επίσης ενσωματωνόταν η πρόθεση της κυβέρνησης να μην κοπούν οι συντάξεις από το 2019, να μην εφαρμοστούν τα προνομοθετημένα αντίμετρα και στη θέση τους να προβλεφθεί μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών και σταδιακή μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις καταγράφονται οριακές διαφοροποιήσεις.
Συγκεκριμένα, το «πακέτο» των θετικών μέτρων παραμένει αμετάβλητο στα 1,101 δισ. ευρώ αλλά στην ανάλυσή του, το κονδύλι επιδότησης ενοικίου αυξάνεται από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ, το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών συρρικνώνεται σε 177 εκατ. ευρώ (από 229 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου) ενώ δεν αλλάζει το κόστος της σχεδιαζόμενης μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% , στα 263 εκατ. ευρώ.
Μια επιπλέον πληροφορία αφορά στη μείωση του φόρου μερισμάτων κατά 5% από το 2019 (με δημοσιονομικό κόστος από το 2020) ενώ ξεκαθαρίζει πως και η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις (από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας) θα εφαρμοστεί από τα κέρδη του 2019 ( επίπτωση το 2020).
Στον σχετικό πίνακα υπάρχει αστερίσκος σύμφωνα με τον οποίο «η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Υπενθυμίζεται ότι στο σενάριο «προθέσεων» του προσχεδίου της 1ης Οκτωβρίου, στην περίπτωση ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις και εφαρμογής θετικών μέτρων 1,101 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα είχε υπολογιστεί σε 3,56% του ΑΕΠ, ενώ πλέον υπολογίζεται στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι σε όρους προγράμματος θα διαμορφωθεί σε 3,8% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά στις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, παραμένουν αμετάβλητες στο 2,1% για φέτος και 2,5% το 2019 ενώ εκτιμάται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου brent θα διαμορφωθεί φέτος σε 70,23 δολάρια ανά βαρέλι (από 52,81 δολάρια πέρυσι) πριν υποχωρήσει σε 68,99 δολάρια το βαρέλι το 2019.
* Το προσχέδιο του προυπολογισμού, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".