Στην κατάσταση στο ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του οργανισμού αναφέρθηκαν οι ορκωτοί λογιστές που όρισαν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία. Οι δαπάνες ειδικού σκοπού ύψους 87,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2013 οδήγησαν σε πολιτικές κόντρες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.
Τα βασικά σημεία της έκθεσης που παρουσίασαν ενώπιον των βουλευτών είναι τα ακόλουθα:
-Τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία είχαν κατασχεθεί, διότι γίνεται έλεγχος. Επομένως δεν υπάρχει πλήρης εικόνα και γι' αυτό δεν γίνεται αναφορά σε “έλλειμμα” αλλά σε “λογιστική διαφορά”.
-Οι απολογισμοί δεν ήταν πλήρεις και δεν είχαν συνταχθεί σωστά. Έως το 2009 οι απολογισμοί ήταν ταμειακοί. Από το 2010 οι απολογισμοί ήταν λογιστικοί, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι «θολή».
-Οι ορκωτοί λογιστές ουσιαστικά επεσήμαναν ότι στην περίπτωση που ήταν ιδιωτική εταιρία, θα αποχωρούσαν και η έκθεσή τους θα ήταν αρνητική.
-Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν αναγράφονταν στους απολογισμούς και δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν από πού χρηματοδοτούνται. Μεταξύ των δαπανών ειδικού σκοπού εντοπίστηκαν και 30 εκατομμύρια που σχετίζονται με την υπόθεση των εμβολίων για τη γρίπη.
Στη συνεδρίαση και οι τρεις ελεγκτές μίλησαν για τις δαπάνες ειδικού σκοπού. «Δεν μας είχαν αναφερθεί και τις εντοπίσαμε μέσα από την Έκθεση της προϊσταμένης οικονομικών υπηρεσιών. Από πού χρηματοδοτούνται; Πώς γίνεται αυτή η διαχείριση και γιατί δεν απεικονίζονται στους λογαριασμούς;" αναρωτήθηκαν.
Το θέμα πάντως προκάλεσε πολιτικές «κόντρες» καθώς κάθε πλευρά ερμήνευσε την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης διαφορετικά. Η κυβερνητική πλευρά εστίασε στα περί ανάγκης διερεύνησης του τυχόν ελλείμματος ενώ η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την άποψη πως τα επιχειρήματα περί ελλείμματος δεν στέκουν.