Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδρομικά αλλά και... κοινωνικό μέρισμα βλέπει η κυβέρνηση

Ξεκίνησαν οι ασκήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, με βάση αρχική πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα 445 εκατ. φέτος παρά τα αναδρομικά. Οι κρίσιμοι σταθμοί έως τις 21 Νοεμβρίου και οι κινήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ασία.

Αναδρομικά αλλά και... κοινωνικό μέρισμα βλέπει η κυβέρνηση

Σενάρια διανομής κοινωνικού μερίσματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μαζί με τα αναδρομικά ένστολων, πανεπιστημιακών, δικαστικών και γιατρών (από τον Μάρτιο του 2018 και μετά) επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι «ασκήσεις» έχουν αρχίσει ήδη να τρέχουν στη βάση της πρόβλεψης για υπερπλεόνασμα 445 εκατ. ευρώ φέτος, το οποίο ενσωματώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, αλλά ο τελικός λογαριασμός δεν μπορεί να γίνει πριν τον Νοέμβριο, όταν θα υπάρχει περισσότερο «καθαρή» εικόνα. Μέχρι τώρα, ο λογαριασμός των φετινών παροχών, είτε με τη  μορφή μερίσματος είτε με τη  μορφή αναδρομικών, υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ και οι δικαιούχοι μπορεί και να ξεπεράσουν (αν επαναληφθεί το περυσινό σενάριο μερίσματος) το 1,5 εκατομμύριο.

Επί του παρόντος, ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει την ενημέρωση της επενδυτικής κοινότητας στην Ασία, καθώς παρά το απαγορευτικό που έχει εκδοθεί (απόδοση δεκαετούς πάνω από 4,5%), με οδηγό και την ιταλική θύελλα στις αγορές, αργά ή γρήγορα το 2019, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές. Το buffer δεν είναι για πάντα…

Το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου προβλέπει συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων αύριο στη Σιγκαπούρη και την Τετάρτη στο Χονγκ Κονγκ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για να πάρει μέρος στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (12-13.10.18).

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα συζητηθούν οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης για ακύρωση της προνομοθετημένης μείωσης των συντάξεων από το 2019, ενώ με την επιστροφή Τσακαλώτου στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο μπαίνει στην τελική ευθεία για την υποβολή του προσχεδίου προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, στο προσχέδιο αυτό δεν θα περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει πριν την 21η Νοεμβρίου (ημερομηνία κατάθεσης του τελικού προϋπολογισμού), στην έκφραση γνώμης επί των δημοσιονομικών στόχων. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ελληνικό θέμα να ενταχθεί στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, ώστε να ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις.

Αναλόγως της έκβασης που θα έχει η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει επαναπροσδιορισμός των θετικών μέτρων (μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών, μείωση συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων κατά μία μονάδα κ.λπ.) το 2019.

Στο «εναλλακτικό» σενάριο του προσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι συντάξεις δεν κόβονται, «εξαφανίζονται» όμως παράλληλα τα προνομοθετημένα κοινωνικά αντίμετρα και στη θέση τους προωθούνται οι εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα οριακά υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο, στο 3,56% του ΑΕΠ.

Στον δρόμο για το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, δύο ενδιάμεσοι στατιστικοί σταθμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στις 17 Οκτωβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις τελικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του περασμένου έτους (1,4% η προηγούμενη εκτίμηση, με στόχο προϋπολογισμού 2,1% φέτος και 2,5% το 2019) και στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται η δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα 2017 (4,2% του ΑΕΠ η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου).

Όλα αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και ενδεχομένως σε συνάρτηση και με τον εκλογικό κύκλο, αναμένεται να συμβάλουν στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις «παροχές» του τρέχοντος έτους.

Μέχρι σήμερα, «κλειδωμένες» είναι οι αποφάσεις για καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το κονδύλι υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους) και ο σχεδιασμός αφορά σε εφάπαξ χορήγηση των αναδρομικών σε περίπου 280.000 δικαιούχους εντός Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, η πλατφόρμα χορήγησής του πέρυσι παραμένει ενεργή, γεγονός το οποίο σημαίνει πως η διανομή του, εφόσον υπάρχουν δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια, είναι εύκολη υπόθεση. Πέρυσι, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δόθηκε μέσο μέρισμα 500 ευρώ σε 1.313.993 δικαιούχους, οι οποίοι μοιράστηκαν συνολικά 727 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος της φετινής χρονιάς, αν επιβεβαιωθούν οι «αισιόδοξοι», οι οποίοι προβλέπουν και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,2% του ΑΕΠ, το σενάριο έχει αυξημένες πιθανότητες να επαναληφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v