Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΣΕΕ: Εργασιακή ζούγκλα βιώνουν οι εργαζόμενοι

Μείωση αποδοχών και εργασιακή ανασφάλεια τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Alco που παρουσίασε η ΓΣΕΕ. Εννέα στους 10 εργαζομένους πιστεύουν ότι έχουν επιδεινωθεί οι αμοιβές τους. Τι πιστεύουν για τα συνδικάτα.

ΓΣΕΕ: Εργασιακή ζούγκλα βιώνουν οι εργαζόμενοι

Σχεδόν τέσσερις στους 10 εργαζόμενους έχουν υποστεί καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους για τουλάχιστον ένα μήνα. Ταυτόχρονα 6 στους 10 έχουν υποστεί ή ανησυχούν για μείωση αποδοχών και 5 στους 10 νιώθουν ανασφάλεια για την εργασιακή τους θέση.

Αυτά αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων συμπερασμάτων, στην έρευνα της Alco για την ΓΣΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για 100 χρόνια της Συνομοσπονδίας. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι 6 στους 10 εργαζόμενους αξιολογούν θετικά το ρόλο των Συνδικάτων στη βελτίωση των όρων δουλειάς και την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, στοιχεία που – κατά τη ΓΣΕΕ – καταδεικνύουν τα περιθώρια μεγιστοποίησης της συνδικαλιστικής πυκνότητας.

Αναλυτικά, το μέλλον της εργασίας και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ και του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων της Συνομοσπονδίας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης στην οποία αποτυπώνονται οι αντιλήψεις των πολιτών με έμφαση στους εργαζόμενους, τόσο για τη δράση και τη συνεισφορά της ΓΣΕΕ στα 100 χρόνια παρουσίας της όσο και για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους αξιολογούν θετικά το ρόλο των Συνδικάτων στη βελτίωση των όρων δουλειάς και στην ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, στοιχεία που με δεδομένη την γενικευμένη θεσμική περιδίνηση καταδεικνύουν σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τα όρια αντοχής αλλά και τα ευρεία περιθώρια μεγιστοποίησης της συνδικαλιστικής πυκνότητας.

Η μείωση αποδοχών και η εργασιακή ανασφάλεια συνιστούν τα δύο σοβαρότερα ζητήματα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όταν το 37% έχουν υποστεί καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους τουλάχιστον για ένα μήνα.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 9 στους 10 Έλληνες πολίτες υπογραμμίζουν τη δυσμενή μεταβολή αμοιβών-μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων γεγονός το οποίο πιστοποιεί τις διαλυτικές προεκτάσεις της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης την ώρα που το 85% αντιλαμβάνεται την εργασία (και) ως κοινωνικό αγαθό.

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης διοργανώθηκαν δύο πάνελ διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Στο 1ο πάνελ, με αντικείμενο «Το μέλλον της εργασίας και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος σε συνθήκες κρίσης», υπό το συντονισμό του Επιστημονικού Διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Καθηγητή Γ. Αργείτη, συμμετείχαν και εμβάθυναν σε κρίσιμες διαστάσεις του θέματος οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί Χ. Αθανασιάδης, Α. Καζάκος και Ξ. Κοντιάδης.

Στο 2ο πάνελ, με συντονιστή το δημοσιογράφο Β. Σκουρή, που εστίασε στη σχέση Συνδικάτων και Πολιτικού Συστήματος («Συνδικάτα και Πολιτικό Σύστημα») τοποθετήθηκαν, κατέθεσαν τις απόψεις τους και συζήτησαν σχετικώς εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων (Ν. Φίλης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βρούτσης ΝΔ, Χρήστος Μέγας ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Στρατούλης ΛΑΕ) καθώς και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v