Τη μεταφορά όλων των επιδομάτων από τους Δήμους στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο Εργασίας, έως το τέλος του έτους. Ήδη, το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου και νέα διαδικασία πιστοποίησης και απονομής προνοιακών επιδομάτων επεκτείνεται, με στόχο να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις αρχές του 2019.
Έτσι, χθες, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, ξεκίνησε στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας η πιλοτική διαδικασία για την απονομή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, η οποία βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, πρόκειται για μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας απλουστεύει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε προνοιακές παροχές.
Με την ολοκλήρωση της πανελλαδικής εφαρμογής του μέτρου, θα επιδιωχθεί η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των περίπου 200.000 ατόμων με αναπηρία που λαμβάνουν σχετικά επιδόματα, συνολικού προϋπολογισμού 740 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, στόχος του υπουργείου Εργασίας βάσει και της μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναληφθεί με το 3ο Μνημόνιο, είναι από την έναρξη της νέας χρονιάς να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα αλλά και στο σύνολο των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ώστε όλοι να έχουν ηλεκτρονικό φάκελο για την ασθένεια που αντιμετωπίζουν και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Έτσι, στην επόμενη φάση, «ηλεκτρονικό» αποτύπωμα θα πρέπει να δημιουργηθεί και για τους δικαιούχους των επιδομάτων απολύτου αναπηρίας, προκειμένου να μεταφερθεί η καταβολή όλων των επιδομάτων από τους Δήμους στον ΟΠΕΚΑ.
Πώς γίνεται η διαδικασία
Να σημειωθεί ότι στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετέχουν από σήμερα υποχρεωτικά όλα τα Άτομα με Αναπηρία που ενδιαφέρονται να λάβουν για πρώτη φορά προνοιακή παροχή οποιασδήποτε μορφής (υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση εξέτασης από τα ΚΕΠΑ), εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, δηλαδή εντός των ορίων της πρώην νομαρχίας Αχαΐας.
Αναλυτικά, από χθες, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις:
1. Στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ή
2. Στην Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ Δυτικής Ελλάδας (Πανεπιστημίου 168, Πάτρα)
Μάλιστα, όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Με την υποβολή της αίτησης δημιουργείται Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας και ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται για εξέταση σε θεράποντα γιατρό της επιλογής του. Ο γιατρός συμπληρώνει τον φάκελο αναπηρίας, μέσω της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (www.e-prescription.gr) με την εισηγητική έκθεση και ο αιτών παραπέμπεται για εξέταση στα ΚΕΠΑ.
Προσοχή: Ο ρόλος του θεράποντος ιατρού θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς αυτός έχει την ευθύνη εισαγωγής ιατρικών δεδομένων στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς και την ηλεκτρονική διαβίβασή του στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) των ΚΕΠΑ.
Ο ορισμός για την ημέρα και ώρα εξέτασης από την Υγειονομική Επιτροπή γίνεται ηλεκτρονικά.
Το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ διασυνδέεται ηλεκτρονικά με εκείνο των ΚΕΠΑ, ώστε η γνωμοδότηση των Υγειονομικών Επιτροπών να εμφανίζεται αμέσως στον ηλεκτρονικό φάκελο του ΑμεΑ. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνεται στην αίτηση και στον οποίο θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος το άτομο με αναπηρία.
Προσοχή: Για αιτήματα ανανέωσης ή παράτασης ήδη χορηγούμενου προνοιακού επιδόματος αναπηρίας, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων ή της Περιφέρειας, όπως ίσχυε.
Οι πρώτες πληρωμές
Στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαχειρίζεται πλέον ο ΟΠΕΚΑ έχουν υποβληθεί από τον Μάρτιο έως σήμερα συνολικά 2.600 αιτήσεις, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που αφορούν αναπηρικά επιδόματα καθώς και το διατροφικό επίδομα που καταβάλλεται σε νεφροπαθείς και άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Στο τέλος Αυγούστου, πληρώθηκαν οι πρώτοι 260 δικαιούχοι, οι οποίοι έλαβαν επίδομα Ιουλίου-Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του επόμενου 15νθήμερου θα γίνει η δεύτερη καταβολή δικαιούχων, με τον συνολικό αριθμό να εκτιμάται σε περίπου 500 άτομα. Στη δεύτερη αυτή πληρωμή, θα καταβληθούν επιδόματα έως και τον Σεπτέμβριο τόσο στους πρώτους 260 όσο και στους επόμενους. Σύμφωνα με τον στόχο που έχουν θέσει από κοινού, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Στέλιος Πλιάκης, όταν ομαλοποιηθεί η διαδικασία, οι πληρωμές θα γίνονται σε 4 μήνες από την υποβολή της αίτησης, όταν σήμερα ο χρόνος πληρωμών από τους δήμους είναι περίπου 8 μήνες.