Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία πλειοψηφία στην τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας επιταχύνεται η διαδικασία, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2019. Υπέρψήφισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων.

Ευρεία πλειοψηφία στην τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που επισπεύδει τη διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπέρ ψήφισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων, “παρόν” είπε το Ποτάμι , ενώ χωριστή τροπολογία κατέθεσε το ΚΚΕ.

Με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας επιταχύνεται η διαδικασία, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2019. Το ποσό θα είναι ενιαίο για όλους, δηλαδή δεν θα υπάρχουν ηλικιακοί διαχωρισμοί (σήμερα οι νέοι έως 25 ετών παίρνουν 510 ευρώ).

Στη συνεδρίαση υπήρξε πολιτική “κόντρα” μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και των “γαλάζιων” βουλευτών. “Γιατί δεν αυξήσατε εσείς τον μισθό;” είπε η υπουργός απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας “αντί να απολογηθείτε, προβαίνετε σε τακτικισμούς”. Και λίγο αργότερα επεσήμανε “ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρούσε σε αύξηση μισθών αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ”, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Είστε ιδεολόγοι του κρατισμού, χωρίς όρια και χωρίς προσχήματα”, απάντησε ο “γαλάζιος” κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Τζαβάρας.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κάνοντας αναφορά και στο θέμα των συντάξεων. Απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης είπε “ότι και να λέτε η ιστορία θα γράψει ότι είστε οι κυβερνήσεις που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Οι κυβερνήσεις που κατέβασαν το βασικό μισθό και έκοψαν 11 φορές τις συντάξεις. Και θα είμαστε η κυβέρνηση που δεν θα τις κόψει τον Ιανουάριο”.

Για “υποκρισία” κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση “καθυστέρησε κατά δύο χρόνια η αύξηση του κατώτατου μισθού” Και πρόσθεσε πως τελικά το κυβερνών κόμμα φέρνει έναν νόμο που ο ίδιος προώθησε το 2013 ως υπουργός Εργασίας αλλά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατήγγειλε ως αντιεργατικό.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος επεσήμανε πως “η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια γιατί αν ήθελε η ρύθμιση για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να ισχύει εδώ και δύο χρόνια”. Και πρόσθεσε πως αυτή η συζήτηση είναι “ένα από τα πολλά επεισόδια του σίριαλ <τελος του προγράμματος> που θα δούμε το επόμενο διάστημα”.

Πυρά στην κυβέρνηση πως «ενεργοποιεί έναν εμβληματικό μνημονιακό νόμο που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού» εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Στη στάση του Ποταμιού να ψηφίζει “παρόν” σε τροπολογίες που έρχονται σε διάφορα νομοσχέδια αναφέρθηκε κατά την ομιλία ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρη Ψαριανός. Να σημειωθεί πως προσωρινά υπήρξε “σύγχυση” για τι ψήφισε ο βουλευτής του κόμματος (δηλαδή αν το παρόν έγινε ναι) αλλά τελικά διευκρινίστηκε πως το Ποτάμι λέει "παρόν" στη συγκεκριμένη τροπολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v