Ραντεβού τον Σεπτέμβρη φαίνεται να δίνει το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχεδιάζεται η παραμικρή κίνηση νέας εξόδου πέριξ ή αμέσως μετά την 20η Αυγούστου, οπότε κλείνει ο κύκλος των Μνημονίων.
Δέκα μέρες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του ESM, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συντηρούνται σε επίπεδα άνω του 4% για τους δεκαετείς τίτλους και άνω του 3% για τους πενταετείς. Συγκεκριμένα σήμερα το 10ετές είναι στο 4,21% και το πενταετές στο 3,25%.
Νέα εμφανής αφορμή πιέσεων δεν υπήρξε και πηγές της αγοράς έδειχναν προς την κατεύθυνση της Ιταλίας προκειμένου να ερμηνεύσουν την αναταραχή η οποία εμφανίστηκε παραμονές της αναμενόμενης σήμερα αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας κατά μία μονάδα από τη Fitch.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σταθμίζοντας και τον ιταλικό κίνδυνο, προειδοποίησε ήδη πως οι αγορές θα έχουν στο στόχαστρό τους την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, παρακολουθώντας και αξιολογώντας στενά τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής (παροχές) αλλά και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εκτίμησε παράλληλα ότι οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες που εκφράζονται από το ΔΝΤ ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να καθυστερήσουν την αναβάθμιση των ελληνικών τίτλων από τους οίκους αξιολόγησης.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμα και στο ιδανικό σενάριο όπου η ελληνική οικονομία κερδίζει ένα σκαλοπάτι αναβάθμισης κάθε τρίμηνο, η επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά ομόλογα δεν πρόκειται να έρθει πριν το 2020.
Αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα, μετά την 20η Αυγούστου όταν και αναμένεται σχετική απόφαση της ΕΚΤ - όπως συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου – και μέχρι την επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα χάνουν το waiver της κατ’ εξαίρεση αποδοχής τους από την κεντρική τράπεζα ως ενέχυρο δανεισμού.
Παρ΄ ότι η εξέλιξη έχει προεξοφληθεί, οι προκλήσεις παραμένουν και η πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, θα κριθεί στη βάση των μηνυμάτων μεταρρυθμίσεων και παροχών που θα εκπέμψει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει τακτικές εκδόσεις χρέους στη διάρκεια του 2019 με όλες τις συνθήκες –και με συννεφιές και με καλοκαιρία όπως σημειώνουν- στις αγορές και από Σεπτέμβρη δεν θα πρέπει να αποκλείονται δοκιμαστικά – χωρίς βιασύνη- βήματα.
Το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 24,1 δισ. ευρώ παρέχει την πολυτέλεια της αναμονής , όχι όμως για πολύ.
Αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 22 μήνες σύμφωνα με τον ESM αλλά η χρήση του εκτιμάται από αναλυτές ότι θα οδηγούσε υψηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, περιορίζοντας την ορατότητα εξόδου.