Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παράλληλο σύστημα» κατεδαφίσεων επιβάλλει η κυβέρνηση

Τροπολογία που ψηφίζεται άμεσα δίνει τη δυνατότητα με απόφαση υπουργού να προχωρούν διαδικασίες κατεδάφισης. Ποιες κατηγορίες ακινήτων αφορά. Δικαίωμα ένστασης θα υπάρχει μόνο στο ΣτΕ και εντός 15 ημερών.

«Παράλληλο σύστημα» κατεδαφίσεων επιβάλλει η κυβέρνηση

Δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων που νομοθετούνται σήμερα στη Βουλή ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

Όπως είπε, δημιουργείται ένα μεταβατικό πλαίσιο που δίνει διευρυμένες δυνατότητες κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες, που είναι: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, σε ρέματα που είναι χαρτογραφημένα ως τέτοια και ως αντιπλημμυρική προστασία καθώς και για ετοιμόρροπα κτίρια.

Σε αυτές τις τέσσερις κατηγορίες δίνεται η δυνατότητα, παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία που τρέχει από τους δήμους με το σημερινό καθεστώς, να μπορεί το υπουργείο να κινητοποιεί τους επιθεωρητές δόμησης για να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες ενώ ο υπουργός θα έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Τα παραπάνω αφορούν αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία (σ.σ. νόμος Τρίτση) αλλά και τις παραπάνω περιοχές, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Όπως είπε, θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης απευθείας στο ΣτΕ για διάστημα 15 ημερών αλλά όχι δικαίωμα διοικητικής ένστασης.

Σημείωσε ότι το μεταβατικό διάστημα θα διατηρηθεί μέχρι να λειτουργήσουν τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης.

Παράλληλα, εξασφαλίζονται πόροι και μέσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση, για να μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Με την ίδια τροπολογία ενισχύονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για το κονδύλι που αφορά τις κατεδαφίσεις. Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επεκτείνει εργολαβίες που έχει κατά 50%, για να προσθέσει βασικό αντικείμενο.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα της Μακρονήσου, δίνεται δικαίωμα απευθείας ανάθεσης από το υπουργείο της κατεδάφισης των συγκεκριμένων ακινήτων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις σε δάση και παραλίες με αντικειμενικά κριτήρια, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης.

Σε ό,τι αφορά το Μάτι, η πολεοδόμηση θα γίνει με τη μέθοδο του «ειδικού χωρικού», για να προχωρήσει γρήγορα.

Ο Γ. Σταθάκης μίλησε για την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης γύρω από αυτά τα θέματα και αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, στην τροπολογία που κατατέθηκε ενισχύονται οι δυνατότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στην εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης, με την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και μέσων.

Στο πλαίσιο αυτό:

· διατίθενται πόροι από το Πράσινο Ταμείο αποκλειστικά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων.

· η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ

· παρέχεται η δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50% εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο.

Σκουρλέτης: Δεν είναι αντιπερισπασμός η μάχη κατά της αυθαίρετης δόμησης

Με τη σειρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, η τροπολογία προβλέπει να μπορούν να δοθεί βοήθεια και σε όσους δεν έχουν κύρια κατοικία σε περιοχή με καταστροφές.

Εκανε λόγο για την ανάγκη να γίνουν τομές και δήλωσε ότι είναι αταλάντευτη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν αντιλαμβάνομαι φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, συμπλήρωσε. Λίγα 24ωρα μετά από όσα ζήσαμε στο Μάτι, δεν καταλαβαίνω γιατί είναι αντιπερισπασμός να μιλάς για την παθογένεια της αυθαίρετης δόμησης, που είναι αποτύπωμα συγκεκριμένων πελατειακών σχέσεων. Θα προσπαθήσουν να προσπεράσουν αυτό το ζήτημα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη.

Φάμελλος: Προχωρήσαμε τους δασικούς χάρτες

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που έχουν γίνει, προκειμένου η χώρα να έχει δασικούς χάρτες. Ειδικά για την Αττική τόνισε ότι παραδόθηκαν το 2010 αλλά ποτέ δεν αναρτήθηκαν, πλην ελάχιστων δήμων. «Δεν υπήρχε κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει το έργο».
Όπως είπε, το 2013 η ΝΔ πήρε την ευθύνη των δασικών χαρτών και την πήγε στο κτηματολόγιο, όπου δεν προχώρησε. Το 2016, η κυβέρνηση ανέλαβε να τρέξει το έργο και προχωρά ταχύτατα.

Αναφορικά με την περιοχή στο Μάτι, μίλησε για σοβαρές παραβάσεις. Μεταξύ αυτών, τη χρήση γης στην περιοχή. Στην έκταση που βρέθηκαν πολλές σοροί προβλέπονταν ζώνες πρόσβασης στην παραλία, ενώ απαγορεύονταν τόσο η πρώτη όσο και η δευτερεύουσα κατοικία.

Στην περιοχή υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που δεν είναι νομοθετημένες με καμία διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου. Σε όλη την περιοχή υπάρχει επίσης παράβαση του νόμου Τρίτση σε ό,τι αφορά τις περιφράξεις σε περιοχές 500 μέτρα από τον αιγιαλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v