Αμερικανική επενδυτική απόβαση… με επικεφαλής είτε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς είτε τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην 83η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης προδιαγράφεται για το διάστημα 8 με 16 Σεπτεμβρίου καθώς 52 εταιρίες προερχόμενες από την επιχειρηματική αφρόκρεμα των ΗΠΑ και θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους μέσα από το μεγαλύτερο περίπτερο του χώρου.
Οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα της 83ης ΔΕΘ και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο πρόεδρος του Σίμος Αναστασόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ (φωτ.), ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας τόνισαν τη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία της διοργάνωσης, η οποία συμπίπτει χρονικά με την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρέσβη των ΗΠΑ: «Έχει μεγάλη σημασία η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ καθώς τον Αύγουστο η Ελλάδα θα δρασκελίσει τον Ρουβίκωνα…», είπε ο Τζέφρεϊ Πάιατ επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ να στηριχθεί η Ελλάδα και να αναδειχθεί σημαντικός εταίρος στην περιοχή.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα παίζουν κρίσιμο ρόλο ως πύλη εισόδου στα δυτικά Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον πρέσβη θα συμμετέχουν με την αμερικανική επιχειρηματική αφρόκρεμα ιδίως των κλάδων της τεχνολογίας και της καινοτομίας, υποστηρίζοντας πως οι εταιρίες που θα βρίσκονται στη ΔΕΘ αντιπροσωπεύουν με το μετοχικό τους κεφάλαιο τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τζέφρεϊ Πάιατ δεν έκρυψε για μία ακόμη φορά την επενδυτική διάθεση της χώρας του στην Ελλάδα, λέγοντας πως «έχουμε όρεξη να επενδύσουμε», αναγγέλλοντας μάλιστα κινήσεις όπως στο χώρο της ενέργειας και συγκεκριμένα στο FSRU (Πλωτό Σταθμό Αεριοποίησης LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
Επίσης, ο κ. Πάιατ απέφυγε να απαντήσει αν στη ΔΕΘ θα παραβρεθεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, αρκούμενος στο να πει πως θα υπάρξει ανώτερη πολιτική εκπροσώπηση.
Στα χρώματα της αστερόεσσας η Θεσσαλονίκη
Τόσο ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου όσο και ο γενικός διευθυντής Ηλίας Σπιρτούνιας έδωσαν έμφαση στην αρχιτεκτονική και αισθητική παρέμβαση του κεντρικού περιπτέρου της ΔΕΘ, το υπ’ αριθμόν 13. Στον εξωτερικό χώρο θα δεσπόζουν τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ, ενώ μία τεράστια οθόνη LED θα παρουσιάζει τις εταιρίες εκθέτες καθώς και τις δραστηριότητες εντός του περιπτέρου, το οποίο έχει έκταση 6.000 τ.μ.
Ο κ. Πάιατ δε, περιέγραψε και την έντονη αμερικανική παρουσία στη συμπρωτεύουσα με αφίσες καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ είπε ότι «η έκθεση είναι ήδη sold out με 1.500 εκθέτες και εκτιμώμενους επισκέπτες 290.000, τους περισσότερους της τελευταίας επταετίας. Ο κ. Τζήκας διέβλεψε την αναβίωση των παλιών επιτυχημένων εκθέσεων των δεκαετιών του ’60 και του ’70.
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπιρτούνιας έκανε γνωστή την επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και παρουσίασε το πρόγραμμα των συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων που θα διοργανώσει το αμερικανικό περίπτερο.
Η ΔΕΘ και η έξοδος από τα μνημόνια
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τόνισε ότι η ΔΕΘ έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι θετικές ειδήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία πυκνώνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο μεγαλύτερη σημασία έχει πως με αφορμή την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα αρχίζει και διαμορφώνεται σιγά, σιγά η συνείδηση για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα βγαίνοντας από την κρίση.
Ο ίδιος έγινε πιο σαφής υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να καταστεί κόμβος ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών. Εξήρε δε, την ένθερμη προετοιμασία των ΗΠΑ για την 83η ΔΕΘ.
Οι αμερικανικές εταιρίες
Ανάμεσα στις εταιρίες που συμμετέχουν είτε ως χορηγοί είτε ως εκθέτες ξεχωρίζουν οι COCA – COLA, LOCKHEED MARTIN CORPORATION, MICROSOFT, PFIZER, CΙSCO, HEWLETT – PACKARD, IBM HELLAS, CAESARS, FACEBOOK, GOOGLE, INTRALOT, ARIA HOTEL & TOURISM, EXXON MOBIL, TEDx, DOW HELLAS, PROCTER & GAMBLE, VISA, ECOS GREECE – EARTH FRIENDLY PRODUCTS κλπ.