«Βλέπουμε κάποια κινητικότητα σε ό,τι αφορά τα έργα πληροφορικής του νέου ΕΣΠΑ, ωστόσο αυτή δεν δείχνει ικανή να προσδώσει κύκλο εργασιών στις εταιρείες του κλάδου μέσα στη φετινή χρονιά. Έτσι, το 2018 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά για όσες επιχειρήσεις πληροφορικής επικεντρώνονται στο δημόσιο».
Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας του κλάδου, ενώ αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας Q&R σημειώνει: «Στις αρχές του 2018 ανακοινώθηκαν οι πρώτες εντάξεις έργων πληροφορικής στο καινούργιο ΕΣΠΑ, γεγονός που δημιουργεί μια σχετική αισιοδοξία ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί δεν θα καθυστερήσουν. Φυσικά οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι διαχειριστικές αρχές πρέπει να εντείνουν τους ρυθμούς, ώστε οι διαγωνισμοί που θα δημοσιευτούν στο επόμενο χρονικό διάστημα να είναι πολλοί, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ιδιαίτερα χαμηλών οικονομικών προσφορών λόγω της παρατεταμένης καθυστέρησης που έχει ήδη σημειωθεί».
Για τις προοπτικές του ΕΣΠΑ αναφέρεται και η διοίκηση της Byte Computer, αποφεύγοντας πάντως να κάνει προβλέψεις για φέτος: «Είναι προφανές ότι στο περιβάλλον αυτό είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την πορεία των μεγεθών της εταιρείας και του ομίλου μέσα στη χρήση 2018, αλλά δεδομένου ότι αναμένονται σημαντικά έργα από μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η εταιρία προετοιμάζεται και θα διεκδικήσει με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας».
Σε αντίθεση με τη χρονική αβεβαιότητα των δημόσιων έργων, κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στις εταιρείες που απευθύνονται σε εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς:
α) Η σταδιακή αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας σε συνδυασμό με μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ έχουν ανεβάσει ως ένα βαθμό τις επενδύσεις τεχνολογίας των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες είχαν μείνει ιδιαίτερα πίσω κατά τα προηγούμενα χρόνια της χρήσης.
β) Η εφαρμογή σειράς Κοινοτικών Οδηγιών και Κανονισμών μέσα στο 2018 (π.χ. Mifid-II, Προσωπικά Δεδομένα, PRIIPs) απαιτεί από πολλές επιχειρήσεις τροποποιήσεις λογισμικού, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες θεσμικές απαιτήσεις.
γ) Όσες επιχειρήσεις προσπαθούν να διεθνοποιήσουν περαιτέρω τις εργασίες τους αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, οπότε θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες στον τομέα της πληροφορικής.
Κινητικότητα και εξαγορές
Το μόνο βέβαιο στον κλάδο είναι πως πολλές εταιρείες ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν όχι μόνο λειτουργικά, αλλά και μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών. Ήδη, μετά τις περυσινές επιθετικές κινήσεις των Space Hellas και Profile, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος σε Skroutz και Unisoft και με την Entersoft να αποκτά το «ενεργητικό» της SiEBEN.
Επιπρόσθετα, για νέα deals «ψάχνουν» όχι μόνο οι προαναφερθείσες Space Hellas και Profile, αλλά και άλλες εισηγμένες όπως για παράδειγμα η CPI. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει για τον κλάδο και ο τρόπος χειρισμού των πιστωτριών τραπεζών της MIG, της θυγατρικής του Ομίλου Singular-Logic.
Οι φετινοί στόχοι
Unisystems: Το 2017 η θυγατρική της Quest Holdings αύξησε τα έσοδά της κατά 2%, με υποχώρηση του εγχώριου κύκλου εργασιών και ελαφρά θετική κερδοφορία σε προ φόρων επίπεδο. Για φέτος και στον βαθμό που δεν υπάρξουν δυσμενείς εσωτερικές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, η εταιρεία σημειώνει πως προβλέπεται σχετική αύξηση του τζίρου από την εσωτερική αγορά, περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, συνέχιση της επέκτασης των πωλήσεων στο εξωτερικό και παραγωγή θετικών χρηματορροών. Το 2018 οι πωλήσεις από τις αγορές του εξωτερικού προβλέπεται να κυμανθούν στο 42% των συνολικών ετησίων εσόδων της εταιρείας, ή στο 45% των εσόδων από υπηρεσίες.
Space Hellas: Θα επιδιώξει να επαναλάβει φέτος τον πολύ υψηλό κύκλο εργασιών της προηγούμενης χρονιάς, παρά την ανομβρία των δημόσιων έργων. Στήριγμα οι αυξημένες εργασίες της στο εξωτερικό (π.χ. η θυγατρική στην Ιορδανία θα αρχίσει να σημειώνει έσοδα, έργα στην Κύπρο). Οι προβλεπόμενες θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στον χώρο του λογισμικού, ενώ η Space Hellas διερευνά το ενδεχόμενο εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, εταιρειών με χαρτοφυλάκιο λύσεων που ταιριάζει με αυτό της εισηγμένης.
MLS: Η εισηγμένη πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκτασή της στην αγορά της Σερβίας, προετοιμαζόμενη και για περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών της.
Profile: Η διοίκηση υποστηρίζει πως «σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποια απρόσμενη εξέλιξη, μια αύξηση των εσόδων μας κατά περίπου 30% μέσα στο 2018 θα μπορούσε να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος».
Entersoft: Η εταιρεία, που αναμένει και φέτος διψήφιο ποσοστό ανόδου στον κύκλο εργασιών της, πρόσφατα απέκτησε από τη SiEBEN το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την παραμονή των στελεχών της.
Q&R: Η εταιρεία, θέλοντας να ενισχύσει την εξωστρέφειά της, κατευθύνθηκε σε νέες αγορές και έχει ήδη ιδρύσει δύο εταιρείες σε ΗΠΑ και Κύπρο, με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Ταυτόχρονα μέσω συνεργασιών με άλλες εταιρείες πληροφορικής εκτός Ελλάδας, επιδιώκει τη συμμετοχή της σε μεγάλα έργα πληροφορικής του εξωτερικού. Η εκτίμηση της διοίκησης της Q&R για την τρέχουσα χρήση είναι ότι η εταιρεία, έχοντας προβεί σε ορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών και σε σημαντικές στρατηγικές κινήσεις, θα βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.
CPI: Στα επεκτατικά της σχέδια περιλαμβάνεται η ίδρυση θυγατρικής στη Βουλγαρία σε συνεργασία με την ΟΚΙ, ενώ η εισηγμένη ερευνά το ενδεχόμενο εξαγορών άλλων επιχειρήσεων, είτε με στόχο την προϊοντική διεύρυνση, είτε προκειμένου η εταιρεία να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της σε προϊόντα που ήδη διανέμει.