Αναχρηματοδοτήσεις δανείων: Τι διαπραγματεύονται 13 εισηγμένες

Σε ποια φάση βρίσκονται οι συζητήσεις με τις τράπεζες σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις. Οι «εύκολες» και οι «δύσκολες» περιπτώσεις. Οι επιτακτικές ανάγκες και οι πιέσεις που ασκούνται για μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού.

Αναχρηματοδοτήσεις δανείων: Τι διαπραγματεύονται 13 εισηγμένες

Διαπραγματεύσεις δύο ταχυτήτων διεξάγονται φέτος μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων και πολλών εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας), με θέμα την αναχρηματοδότηση των δανειακών τους υπολοίπων.

Από τη μια πλευρά, έχουμε τις επιχειρήσεις που -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- είναι κερδοφόρες, εμφανίζουν συμπαθητικές προοπτικές και συχνά έχουν καταφέρει κατά τα τελευταία χρόνια να πληρώνουν τους τόκους ή και ένα ποσοστό των χρεολυσίων τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι συνήθως εύκολες, με τις διοικήσεις των εταιρειών να ζητούν από τις τράπεζες την ανανέωση των μακροπρόθεσμων δανείων (ομολογιακών και μη) που λήγουν το 2018 και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο.

Αντίθετα, πολύ πιο σύνθετα είναι τα πράγματα στις περιπτώσεις εταιρειών που έχουν πολύ μεγάλα ανοίγματα προς τις τράπεζες, ή/και δεν έχουν πείσει πως μπορούν να ανεβάσουν σημαντικά τις οικονομικές τους επιδόσεις στο ορατό μέλλον. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εταιρείες ζητούν συνήθως επιμηκύνσεις και κουρέματα υποχρεώσεων, με τις τράπεζες να εξετάζουν τις υποθέσεις κατά περίπτωση. Και ενώ κατά τα τελευταία χρόνια, συχνά -για διάφορους λόγους- «πέταγαν… το μπαλάκι παραπέρα», φέτος φαίνεται πως θα κληθούν να λάβουν ριζικές αποφάσεις, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει.

Στις «εύκολες» περιπτώσεις εντάσσεται αυτή της Cenergy. Ενδεικτική άλλωστε είναι η απάντηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου του ομίλου Δημήτρη Κυριακόπουλου σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr: Μέσα στο 2018 λήγει το μακροπρόθεσμο δάνειο του 2013, οπότε θα συζητηθεί η ανανέωσή του με ένα κάπως χαμηλότερο επιτόκιο, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση. Ωστόσο, το κόστος χρηματοδότησης θα παραμείνει σαφώς υψηλότερο από αυτό με το οποίο επιβαρύνονται άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

H Εβροφάρμα, από την πλευρά της, έχει ένα ομολογιακό δάνειο που λήγει το προσεχές φθινόπωρο. Με δεδομένη τη σαφή βελτίωση των περυσινών αποτελεσμάτων και τις θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές των τελευταίων ετών (πέρυσι στο +2,14 εκατ. ευρώ), η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει πως βρίσκεται στη διαδικασία αναχρηματοδότησης του δανείου σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες και εκτιμά βάσιμα ότι η αναχρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Ανάλογη αισιοδοξία για ένα δάνειο που λήγει φέτος επικρατεί και στο στρατόπεδο της Αφοί Κορδέλλου (η οποία πέρυσι -όπως και πρόπερσι- έκλεισε τη χρονιά με κερδοφόρο αποτέλεσμα), η διοίκηση της οποίας χαρακτηρίζει πολύ καλές τις σχέσεις συνεργασίας της με τις πιστώτριες τράπεζες.

Στην FG Europe ήδη από τον φετινό Μάρτιο συµφωνήθηκε µε το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών, η έκδοση νέου οµολογιακού δανείου ύψους 41 εκατ. ευρώ, µε σκοπό την αναχρηµατοδότηση του υπολοίπου του υφιστάµενου κοινού οµολογιακού δανείου, ύψους 30 εκατ. ευρώ και τη χρηµατοδότηση των αναγκών της εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης. Το νέο δάνειο, µε βελτιωµένους όρους, έχει ήδη εκδοθεί.

Στην περίπτωση του Ιατρικού Αθηνών, λόγω μη τήρησης κάποιων χρηματοοικονομικών όρων, το ομολογιακό δάνειο «πέρασε» στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και τώρα η εισηγμένη «συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπο και τους ομολογιούχους δανειστές, με σκοπό την ενίσχυση των παρεχόμενων εξασφαλίσεων του δανείου, με όρους αποδεκτούς από τους ομολογιούχους δανειστές».

Η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία έχει συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες τη ρύθμιση-επιμήκυνση των δανείων της, ωστόσο το δικαστήριο σε πρώτη φάση απέρριψε το αίτημα της εισηγμένης. Αναμένεται το αποτέλεσμα της έφεσης.

Σύντομα αναμένεται η εκδίκαση της πρότασης αναδιάρθρωσης των δανείων της Pasal Development, η οποία τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης των πιστωτριών τραπεζών.

Στην περίπτωση της Σφακιανάκης (η εισηγμένη προβλέπει φέτος επιστροφή στην κερδοφορία), η διοίκησή της δηλώνει πως «η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των ομολογιακών και άλλων δανειακών υποχρεώσεών της με τις πιστώτριες τράπεζες και η ημερομηνία λήξης των εν λόγω δανειακών υποχρεώσεων έχει παραταθεί έως την 30ή Ιουνίου 2018». Η συμφωνία αυτή συνδέεται με τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης με καταβολή μετρητών ύψους 5,1 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Druckfarben δηλώνει πως «τον Ιανουάριο υπεγράφη πρόταση συνεργασίας με Εθνική Τράπεζα και Αlpha Βank σχετικά με τη διοργάνωση κοινού ομολογιακού δανείου, πενταετούς διάρκειας, ποσού 21 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναχρηματοδότηση ισόποσων υφιστάμενων δανείων» και εκτιμά ότι μέχρι την 31η Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί και υπογραφεί η σύμβαση του ομολογιακού δανείου.

O Αγροτικός Οίκος Σπύρου έκλεισε το 2017 με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης κατά 5,98 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες, προκειμένου να μετατραπούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες.

Η DIONIC, μετά τη μείωση του δανεισμού της μέσα από πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων (π.χ. το 50% της Skroutz), συζητά με την Alpha Βank, προκειμένου η τελευταία να κεφαλαιοποιήσει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο σε προνομιούχες μετοχές.

Η νηματουργία Βαρβαρέσος, που υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης και επέκτασης των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες, ενώ παράλληλα οι βασικοί μέτοχοι έχουν αρχίσει να προκαταβάλλουν μετρητά έναντι μελλοντικής ΑΜΚ (έχουν γίνει και επαφές με ξένα funds).

Η ΚΡΕΚΑ προσδοκούσε για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανειακών της υποχρεώσεων από το 2017, πλην όμως οι σχετικές συζητήσεις δεν κατέληξαν πέρυσι σε αποτέλεσμα. Η διοίκηση της εταιρείας ευελπιστεί ότι το θέμα θα οριστικοποιηθεί εντός του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v