Το καλύτερο νέο από το Eurogroup είναι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Κόκκινο. Όπως είπε, όσο πιο γρήγορα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο καλύτερα, ενώ συμπλήρωσε ότι ελπίζει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Παραδέχτηκε ότι στο θέμα του χρέους υπάρχουν ακόμα διαφωνίες καθώς, μεταξύ άλλων, «ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι νέος».
Το αναπτυξιακό σχέδιο έχει πράγματα που επιθυμούμε (συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, κοινωνικές δράσεις), ενώ παράλληλα γνωστοποιεί στις αγορές και στους δανειστές τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Εχουμε εντοπίσει και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το οικονομικό κλίμα, όπως οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία. «Είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας στη δήλωση για τις «τρεις-τέσσερις επισκέψεις μετά το πρόγραμμα», ανάφερε ότι εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πράγματα όπως έχουν, να μην καταστροφολογούμε, ούτε να ωραιοποιούμε. «Εχω πει και το έχω ακούσει και από τον Αλέξη (σ.σ. Τσίπρα) ότι δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρξει καμία επιτήρηση».
Υποστήριξε ότι γίνεται τρομερή διαστρέβλωση, όταν λέω τέσσερις «επισκέψεις» και αυτοί λένε τέσσερις «αξιολογήσεις». Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. Θέλουν μια επιτήρηση, σε εμάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη από τις άλλες χώρες που πέρασαν πρόγραμμα».
Όπως είπε, η διαφορά είναι ότι στο πρόγραμμα υπάρχει επιτήρηση «στόχων και μέσων». Μετά το πρόγραμμα, θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε τον στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα, πρόσθεσε, αν και άφησε παράθυρο στο μέλλον να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ως προς τα πλεονάσματα.
Αναφορικά με τα υψηλά πλεονάσματα είπε ότι θα πρέπει να δούμε τη λύση στο χρέος, τη μεταμνημονιακή εποχή και «πού θα κάτσει η ατζέντα Μακρόν», που υποστηρίζει ότι έχει δοθεί στην ΕΕ πολύ μεγάλη έμφαση στη λιτότητα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους θύμισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν αποδώσει πολύ. Είναι σημαντικό ότι μετέτρεψαν κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά και μάλιστα χαμηλά.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σημείωσε ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ αλλά και την επιμήκυνση των δανείων που πήραμε από την Ευρώπη. Υπάρχει και ο «γαλλικός μηχανισμός» (που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ), που προβλέπει ότι η επιμήκυνση θα μεγαλώνει, αν δεν υπάρχει καλή ανάπτυξη. Η διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό τον μηχανισμό οι Γερμανοί τον θέλουν υπό όρους. Εμείς και όλοι οι άλλοι εκτιμούμε ότι αυτό είναι ενάντια στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup, γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας Γερμανός υπουργός Οικονομιών.
«Το ΔΝΤ λέει ότι αν μπουν όροι, δεν θα το λάβει υπόψη», δήλωσε.
Οπως είπε, αυτό που θα πάρουμε στο χρέος θα μετατρέψει τη χώρα από μια υπερχρεωμένη χώρα που είναι μόνη της, σε μια χώρα σαν την Ιταλία, την Πορτογαλία, σημείωσε.
Το ΔΝΤ
Η στρατηγική μας είναι να αποφύγουμε κατ’ αρχάς το χειρότερο. Η Γερμανία ήθελε λίγα για το χρέος και δεν την ένοιαζε αν θα είναι σκληρά τα μέτρα. Το ΔΝΤ ήθελε μεγάλη ελάφρυνση και δύσκολα μέτρα. Εως τώρα εμείς είχαμε το χειρότερο μείγμα, αλλά τώρα δεν φαίνεται να είναι έτσι. Εχουμε τα σημαντικά πλεονάσματα και πολύς κόσμος έχει εκνευριστεί με τα τεράστια λάθη στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για το χρέος αλλά μπορεί και να φύγει. Εμείς δεν παίρνουμε θέση. «Εμείς λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Στο χρέος θέλουμε τον "καθαρό διάδρομο", για να γνωρίζουν οι πολίτες και οι αγορές».
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως εκτίμησε ότι ο συσχετισμός ισχύος έχει γύρει προς την πλευρά των Ευρωπαίων, αντί του ΔΝΤ.
Οι περικοπές στις συντάξεις
«Δεν είναι ώρα για αυτή τη συζήτηση», τόνισε. «Κάθε πράγμα στην ώρα του, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο να τελειώσει η 4η αξιολόγηση και να έχουμε τη λύση με το χρέος», δήλωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν ζητήθηκε παράταση του προγράμματος.
Τα επιδόματα
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είπε ότι είναι κάτι που υπάρχει, εμείς το λέμε Αλληλεγγύης. Εμείς όμως δεν λέμε μόνο αυτό. Η νεοφιλελεύθερη άποψη λέει κόψτε όλα τα άλλα τα επιδόματα και βάλτε τα στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα άλλα επιδόματα (οικογενειακά κ.λπ.).
Οι εκλογές
Είμαι υπέρ του όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας. Η ενισχυμένη παρακολούθηση θα είναι πολύ λιγότερο δραματική και αυτό θα φανεί στην πράξη. «Ο μόνος φόβος μου είναι να αλλάξει η ΝΔ αρχηγό. Αυτό θα ήταν ένας λόγος να πας νωρίτερα σε εκλογές», σχολίασε.
Οι συνεργασίες
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές σε θέματα όπως τα εθνικά. Εκτίμησε ότι η «τραγωδία» είναι πόσο λίγο έχει αλλάξει η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα παρά τα όσα γίνονται στην Ευρώπη.
Η σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα
Απαντώντας σε δημοσιεύματα που τον φέρουν σε κόντρα με τον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι «είναι το αγαπημένο σπορ». Συζητάμε σε πάρα πολύ καλό κλίμα για τη διαπραγμάτευση, είναι μια συλλογική διαπραγματευτική ομάδα που παίρνει τις αποφάσεις, δεν βλέπω μεγάλες αντιφάσεις. «Προφανώς υπάρχουν διαφορές σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος περιμένει κάτι διαφορετικό. Εχει διαψεύσει 40 φορές το γραφείο του πρωθυπουργού, έχω διαψεύσει 40 φορές εγώ, τι άλλο μπορεί να κάνεις;».