Νηρεύς-Σελόντα: Τελικές προσφορές από Diorasis και Amerra

Ως την αρχή της εβδομάδας, οι δύο «μονομάχοι» καλούνται να υποβάλουν τις τελευταίες βελτιώσεις, για να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Στους CEO των τεσσάρων τραπεζών η τελική απόφαση.

Νηρεύς-Σελόντα: Τελικές προσφορές από Diorasis και Amerra

Τις τελικές βελτιώσεις επί των προσφορών τους καλούνται να υποβάλουν, ως την αρχή της επόμενης εβδομάδας, Amerra και Diorasis, βάσει των οποίων θα ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα (project Nemo).

Κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες, διευρυμένο κλιμάκιο στελεχών από συμβούλους (Lazard, A&M και PwC) και πωλήτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική) συνάντησαν τους δύο επενδυτές, ενημερώνοντάς τους για την προθεσμία υποβολής βελτιωτικών προσφορών και επισημαίνοντας τα σημεία που κατά τη γνώμη τους χρήζουν βελτιώσεων.

Από την ενημέρωση για τη διαδικασία προκύπτει, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το εξής χρονοδιάγραμμα: Diorasis και Amerra θα υποβάλουν τις όποιες βελτιώσεις επιφέρουν στις προσφορές τους εντός των επόμενων 24ωρων. Αμέσως μετά θα τις αξιολογήσουν οι σύμβουλοι και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στις τράπεζες. Η τελική απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή εκτιμάται ότι θα ληφθεί σε επίπεδο διευθύνοντων συμβούλων των τεσσάρων τραπεζών.

Αν η διαδικασία αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων τρέξει γρήγορα, είναι πιθανόν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχει ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, στον οποίο θα δοθεί περίοδος αποκλειστικότητας, ώστε εντός Απριλίου να υπογραφεί η συμφωνία.

Η απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας ανάδειξης προτιμητέου επενδυτή λήφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν εισήγησης των συμβούλων, που θεωρούν ότι πρόκειται για δύο καλές προσφορές, οι οποίες σηκώνουν μεν βελτιώσεις, όχι όμως συγκλίσεις επί των προτεινόμενων όρων στο σχέδιο σύμβασης πώλησης (SPA).

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, οι δύο προσφορές παρουσιάζουν αρχιτεκτονικές διαφορές καθώς αυτή της Diorasis δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση του ισολογισμού των δύο ομίλων, ενώ αυτή της Amerra στην ανάδειξη της κρυμμένης αξίας.

Παρότι και οι δύο αποδέχονται ότι το σύνολο των δανείων των Nηρεύς και Σελόντα (σ.σ. περίπου 360 εκατ. ευρώ) μπορεί να αποπληρωθεί από τα EBITDA και επομένως δεν απαιτείται διαγραφή μέρους των οφειλών, εμφανίζουν θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο που προτείνουν να διαρθρωθεί ο δανεισμός. Μεγάλες είναι επίσης οι διαφορές στο ύψος των επενδύσεων και στις πηγές χρηματοδότησής τους.

Η προσφορά της Diorasis προβλέπει την πρόωρη εξόφληση περίπου του ενός τρίτου των υφιστάμενων δανείων. Για τον εναπομείναντα δανεισμό προτείνει μείωση των spreads, χωρίς όμως επιμήκυνση. Αύξηση της διάρκειας των δανείων προβλέπεται μόνο για πολύ μικρό τμήμα των υφιστάμενων δανείων, με μηχανισμό μάλιστα «γλυκαντικού» για τους πιστωτές.

Επιπρόσθετα, δεσμεύεται να βάλει στις δύο εταιρείες σημαντικά ποσά (σ.σ. σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που προτείνει η Amerra) για τη χρηματοδότηση αναγκαίων επενδύσεων, ενώ υπάρχει ικανή πρόβλεψη και για κεφάλαιο κίνησης.

Αυτή της Amerra προτάσσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το roll over σχεδόν του συνόλου των δανείων.

Επομένως δεν επιφέρει ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις τράπεζες. Το fund εκτιμά ότι διαθέτει την τεχνογνωσία και τη γνώση των αγορών για να βελτιώσει την αποδοτικότητα των δύο ομίλων και τις ταμειακές τους ροές, με τέτοιο τρόπο, ώστε μετά την παρέλευση δύο ετών να εξυπηρετούν τόκους και δόσεις, χωρίς να μείνουν πίσω οι αναγκαίες επενδύσεις.

Οι βελτιώσεις, που ζητούν τράπεζες και σύμβουλοι, εστιάζονται κυρίως στα αδύναμα σημεία των δύο προσφορών. Για παράδειγμα, ο ένας επενδυτής καλείται να ενισχύσει τα ποσά που δεσμεύεται να βάλει για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης, ώστε να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος για τις τράπεζε που θα παραμείνουν μεγαλο-πιστωτές των δύο ομίλων.

Ο άλλος καλείται να διαφοροποιήσει το μείγμα των δράσεων ενδυνάμωσης του ισολογισμού, ώστε να μειωθεί η επίπτωση, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με στελέχη, που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, παρά τις όποιες βελτιώσεις γίνουν, η επιλογή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους τέσσερις CEOs καθώς πρόκειται για δύο προσφορές με εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η τελική επιλογή θα δώσει στίγμα τόσο στην εποπτική αρχή, όσο και στην αγορά, για τον τρόπο που επιδιώκουν να μειώσουν το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v