Έναν νέο κύκλο του διαγωνισμού «Κάνε την Καινοτομία Πράξη - Make Innovation Work», που εισήγαγε για πρώτη φορά το 2010, ανοίγει φέτος εκ νέου το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε σταθερή συνεργασία με τον όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και τη στρατηγική υποστήριξη της Ernst&Young.
Φέτος μάλιστα ο διαγωνισμός υποστήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας επιχειρεί «να πάει τα πράγματα παρακάτω», όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κατά την παρουσίαση των όρων της φετινής πρωτοβουλίας. «Το οικοσύστημα έχει πλέον δημιουργηθεί», είπε και υποστήριξε πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρειάζονται πια μια νέα ώθηση, ώστε να οργανωθούν και να διεκδικήσουν την περαιτέρω χρηματοδότησή τους.
Το έλλειμμα εταιρικής οργάνωσης στις νεοφυείς επιχειρήσεις αναγνώρισαν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, όσο και ο επικεφαλής της ΕΥ στην Ελλάδα κ. Παναγιώτης Παπάζογλου. Ο φετινός διαγωνισμός δεν περιέχει χρηματικό έπαθλο στους διακριθέντες αλλά ολιστική υποστήριξη, ώστε οι εταιρίες τους να καταστούν «χρηματοδοτήσιμες», όπως επισημάνθηκε. Επίσης απαιτεί από τους συμμετέχοντες να έχουν μια κάποιου τύπου εταιρική οντότητα, μία πλήρη οικονομική χρήση και ένα παρουσιάσιμο προϊόν ή υπηρεσία, αναβαθμίζοντας έτσι το πεδίο όπου ο μηχανισμός του Make Innovation Work θα δράσει.
Εκτός της υποστήριξης στην οργάνωση των επιχερηματικών σχεδίων των επιχειρήσεων, ο διαγωνισμός υπόσχεται τη διασύνδεση των διακριθέντων με τις χρηματοδοτικές πηγές (μέσω roadshows, παρουσίασης σε εναλλακτικές δομές χρηματοδότησης, ευρύτερης δικτύωσης αλλά και αξιοποίησης της ΕΝΑ ΣΤΕΠ).
Επιπλέον, ο κ. Αναστασόπουλος προανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία από κοινού με τον όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όσον αφορά την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (πιθανότατα έναν επιταχυντή), για την οποία ωστόσο και οι δύο πλευρές δεν έδωσαν περαιτέρω πληροφορίες, καθώς βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού.
Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά του «Κάνε την Καινοτομία Πράξη - Make Innovation Work», ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός για την υποβολή επιχειρηματικών προτάσεων από την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 στις 09:00 ώρα Ελλάδος μέχρι την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, στις 23:00 ώρα Ελλάδος.
Στον 3ο Διαγωνισμό MIW ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρήσεις που εστιάζουν σε σύγχρονες τεχνολογίες και εναλλακτικές μορφές στους εξής κλάδους:
- παραγωγής/επεξεργασίας τροφίμων και ποτών
- γεωργίας, υδατοκαλλιεργειών, κτηνοτροφίας
- τουρισμού, πολιτισμού, φιλοξενίας και εστίασης
- ιατρικές εφαρμογές, νέα φαρμακευτικά προϊόντα
- ενέργεια και περιβάλλον
- χονδρικού και λιανικού εμπορίου
- τηλεπικοινωνιών
- μέθοδοι διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (διακίνηση και αποθήκευση αγαθών)
- περιβαλλοντικές τεχνολογίες και εφαρμογές στη διαχείριση απορριμμάτων & αποβλήτων
- Internet of things
- εφαρμογές cloud και διαχείρισης/ανάλυσης δεδομένων (big data & analytics)
- εφαρμογές fintech
• Δικαίωμα συμμετοχής στον παρόντα διαγωνισμό έχουν οι νομίμως συσταθείσες επιχειρήσεις, οι οποίες (α) έχουν έδρα στην ελληνική επικράτεια και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και (β) πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:
- Η επιχείρηση πρέπει να έχει επίσημη νομική μορφή, όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ ή ΕΕ ή να αποτελεί ατομική επιχείρηση
- Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει ελάχιστο χρονικό διάστημα λειτουργίας το χρονικό διάστημα ενός έτους από την επίσημη ημερομηνία σύστασης της
- Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει καταθέσει οικονομικές καταστάσεις τουλάχιστον μιας χρήσης
- Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών στην τελευταία χρήση κατ’ ελάχιστο ποσού €20.000 και κατά μέγιστο ποσού €500.000
- Να μη βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση και να μην έχει υποβληθεί σχετική αίτηση προς έναρξη των ως άνω διαδικασιών
- Να υπάρχει διαθέσιμο πρωτότυπο προϊόντος ή υπηρεσίας προς παρουσίαση (beta public version/product prototype version)
• Η αξιολόγηση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια. Στην Α' φάση αξιολόγησης, το σύνολο των υποβαλλόμενων προτάσεων αξιολογούνται από στελέχη γνωστής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με πολυετή εμπειρία στην αξιολόγηση επιχειρηματικών προτάσεων. Η αξιολόγηση των είκοσι (20) επιχειρηματικών προτάσεων που προκρίνονται στην Β' Φάση Αξιολόγησης θα λάβει χώρα από πενταμελή επιτροπή αξιολογητών. Η αξιολόγηση των δέκα (10) πρώτων σε βαθμολογία επιχειρηματικών προτάσεων, που προκρίνονται στην Γ' Φάση Αξιολόγησης θα λάβει χώρα από πενταμελή επιτροπή αξιολογητών. Η πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης της Γ’ φάσης καταλήγει στην ανάδειξη από μιας (1) έως και τριών (3) προτάσεων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και ανακηρύσσονται νικήτριες του παρόντος διαγωνισμού. Για λόγους διαφάνειας, τα ονόματα των αξιολογητών θα ανακοινωθούν με το πέρας του διαγωνισμού.
• Τα βραβεία του διαγωνισμού αφορούν στην υποστήριξη για την απαραίτητη προετοιμασία για την αναζήτηση κεφαλαίων για την επενδυτική κοινότητα, που περιλαμβάνει:
Α) Προετοιμασία πλήρους φακέλου επιχείρησης/επιχειρήσεων (investor readiness) με το ακόλουθο περιεχόμενο:
- Σύντομη παρουσίαση προς δυνητικούς ενδιαφερόμενους (Teaser)
- Ενδεικτική Σύμβαση Εμπιστευτικότητας (NDA)
- Εμπιστευτικό Ενημερωτικό Δελτίο
- Έκθεση για σκοπούς παρουσίασης σε πιθανούς επενδυτές
Β) Pitching event στην Αθήνα σε δίκτυο εγχώριων επενδυτών και επενδυτών του εξωτερικού
Γ) Συμμετοχή των νικητών σε κατάλληλα διοργανωμένο road show στις ΗΠΑ ή Λονδίνο
Δ) Κάλυψη διαδικαστικών εξόδων για την αξιοποίηση στην ΕΝ.Α.ΣΤ.ΕΠ